Pán prsteňov a Avatar zdolali koronavírus. Filmári lámu rekordy napriek pandémii
16 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Nový Zéland vďaka zvládnutiu epidémie koronavírusu zažíva nevídaný filmový boom. Veľkou mierou sa na tom podieľajú dva projekty, ktoré lámu hollywoodske rekordy: Avatar a Pán prsteňov. Oba s neuveriteľným rozpočtom vyše miliardy dolárov, informuje portál Blesk.


Kým sa Hollywood celý rok stretáva s problémami kvôli koronavírusu, ktorý v Kalifornii udrel veľmi ťažko, Nový Zéland sa tvrdo uzavrel svetu už pri prvých desiatkach prípadov, čím nákazu skrotil. Lockdown päťmiliónová krajina nariadila koncom marca, kedy síce mala len cez dve stovky nakazených, ale bolo jasné, že pribúdajú exponenciálne, aj o tretinu denne.

Po troch týždňoch sa nárasty spomalili, lockdown mohol koncom apríla povoliť, ale úrady zostali opatrné. V júni sa všetko úplne otvorilo, ale akonáhle sa 11. augusta v Aucklande objavili štyri prípady nakazené nevedno kde, mesto skočilo hneď na tretí stupeň a zvyšok krajiny na druhý. Od októbra je zase pokoj a jednotlivé prípady sa darí podchytiť.

Zaujímavosti zo sveta Oscarov alebo čo ste možno nevedeli!
Každoročné odovzdávania cien filmovej akadémie sleduje pozorne celý filmový svet. Od roku 2002 sa ceny udeľujú na konci februára v Hollywoodskom Dolby Theatre. Poďte sa s nami pozrieť na zaujímavosti a kuriozity, ktoré sú s odovzdávaním Oscarov... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


Z prísnych pravidiel dostali istú úľavu i filmári. "Malý počet zahraničných producentov, hercov a ľudí zo štábu smel prísť, lebo každý projekt môže na mieste vytvoriť stovky pracovných miest," opísala pre BBC Annabelle Sheehanová, šéfka Novozélandskej filmové komisie.

Do dvojtýždňovej karantény musel aj režisér James Cameron a producent John Landau, ktorí sa po úspechu prvého Avatara rozhodli natočiť na Novom Zélande aj pokračovanie. Vzhľadom na dlhé natáčanie nebola ani karanténa veľkou prekážkou. "Máme šťastie, že sme už pred rokmi zvolili Nový Zéland. Teraz sa ukazuje, že je to prvá alebo druhá najlepšia krajina vo zvládaní covidu," konštatoval Cameron.

Takmer neporušená krajina protinožcov sa v kinách vo veľkom štýle predviedla začiatkom storočia, kedy tam Peter Jackson nakrútil úspešnú trilógiu Pán prsteňov (a priviedol tak žáner fantasy do mainstreamu). Po dekáde sa tam vrátil natočiť trilógiu Hobit, ktorá na Pána prsteňov nadväzuje.



A teraz sa Nový Zéland vracia do "sveta prsteňa" tretíkrát! Projekt sa opäť volá Pán prsteňov, teraz však ide o seriál. Príbeh sa nebude opakovať, seriál zachytí udalosti o viac ako tri tisícky rokov staršie. Seriál sa začal točiť vo februári, lockdown ho však od marca do septembra zastavil. Posledná klapka prvej série už padla, teraz sa dorábajú efekty a zvyšok postprodukcie. Má sa jednať o najdrahší seriál vôbec, produkcia sľúbila natočiť päť sérií dohromady najmenej za miliardu dolárov.

Druhým hviezdnym comebackom do úchvatnej prírody protinožcov je kozmické fantasy Avatar. "James Cameron prekonal rekord najdrahšieho filmu histórie tromi snímkami po sebe: Terminátor 2 (1991, sto miliónov dolárov), Pravdivé lži (1994, 140 mil.) a Titanic (1997, 200 miliónov)," pripomína Forbes.

TOP 5 najlepšie zarábajúcich filmov v histórii
Tvorba skutočne dobrých filmov je neskutočne náročná záležitosť. Musíte mať skvelý scenár, vynikajúcich hercov, výborných kameramanov a milión ďalších vecí. Aj keď toto všetko máte a film sa vám naozaj podarí, váš úspech nie je zaručený, píše... Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


O to isté prvenstvo sa Avatar vo svojej dobe (2009) preťahoval so šiestym dielom čarodejníckej ságy Harry Potter. Cameronov veľkofilm stál oficiálne 237 miliónov dolárov. Teraz pracuje Cameron hneď s miliardou dolárov. Toľko nikdy žiadny režisér k dispozícii nemal. Za takýto masívny rozpočet však Cameron natočí štyri filmy naraz, takže každé jednotlivé pokračovanie zostane na úrovni prvého dielu (navyše infláciou peniaze stratili časť reálnej hodnoty).

"Avatara 2 máme zo 100% kompletného, Avatara 3 z 95%," ohlásil v septembri Cameron. Tým ale práca zďaleka nekončí. Prvý diel bol z 60% digitálny, ďalšie štyri na tom budú podobne. Najviac sa odohrávajú a z veľkej časti točia pod vodou, k čomu Cameron potreboval úplne nové technológie.



https://www.hlavnydennik.sk/2020/12/12/zomrela-hviezda-%e2%80%a062-temneho-rytiera-a-piateho-elementu-tom-lister-zrejme-podlahol-koronavirusu/