Kto najviac zarába na Covide?
16 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Vypuknutie koronakrízy zanechalo milióny ľudí bez práce a podnietilo množstvo bankrotov. Ale pre niektorých je pandemická bieda ostatných zlatou baňou. Téme sa venuje portál RT.




Švajčiarska biotechnologická firma Relief Therapeutics, ktorá dúfa, že svojím dve desaťročia starým liekom známym ako Aviptadil alebo RLF-100 nahradí lieky proti Covid-19, zaznamenala tento rok na domácej burze cenných papierov nárast ceny o 40 000 percent. Predtým, ako začiatkom roku 2020 vírus spôsobil na celej planéte katastrofu, obchodovala sa za 0,001 švajčiarskeho franku za akciu.

Jej akcie dosiahli historický vrchol 0,8 švajčiarskeho franku na akciu v auguste. Po tom, čo ženevská farmaceutická spoločnosť a jej americko-izraelský partner NeuroRx oznámili, že kriticky chorí pacienti s Covid-19 sa rýchlo zotavili z respiračného zlyhania po troch dňoch liečby RLF-100. Zatiaľ čo sa záujem investorov odvtedy čiastočne znížil, akcie spoločnosti tento rok vyskočili 400-násobne.

Google hlási výpadky po celom svete
Prestíž Google utrpela v dôsledku celosvetového výpadku. Zlyhania boli hlásené v rámci produktov spoločnosti vrátane služieb Gmail, Kalendár Google a YouTube, informuje Guardian. Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Švajčiarska firma nie je jedinou spoločnosťou, ktorá zaznamenala exponenciálny rast. Zvýšili sa aj akcie farmaceutických spoločností, ktoré sa usilovali získať potrebnú vakcínu proti koronavírusu, ale „pomalším“ tempom. Napríklad akcie amerického výrobcu vakcín Novavax vyleteli tento rok raketovo nad 3 000 percent, čím zatienili ďalšieho amerického vývojára liekov, spoločnosť Moderna, ktorá získala vyše 700 percent.

Nemecká biotechnologická spoločnosť BioNTech, ktorá vyvinula vakcínu spolu so spoločnosťou Pfizer, vzrástla tento rok až o 250 percent, zatiaľ čo americký partner za rovnaké obdobie iba o päť percent.

Ďalší vývojár, spoločnosť Vaxart, namiesto injekcie pracuje na vakcíne vo forme tabliet. Napriek obavám, že perorálna vakcína nezíska svoj podiel na trhu od priemyselných gigantov, sa jej zisky zvýšili o viac ako 2 000 percent.

Saxo Bank predpovedá: Rok 2021 bude rokom rubľa
15 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Veľká farmaceutika nie je jedinou sférou, ktorá láka investorov. Veľký úspech zaznamenal aj technologický sektor a služby, vďaka ktorým sa ľudia nenudili. Zatiaľ čo mnoho maloobchodníkov a pracujúcich v sektore služieb skrachovalo, napríklad spoločnosti Amazon, Facebook a Netflix mali dvojciferné výnosy.

Aj tie služby, ktoré boli pred pandémiou menej populárne, zaznamenali veľké návratnosti. Napríklad cena akcií videohovoru Zoom, ktorý spájala milióny ľudí nútených pracovať a študovať z domu, sa tento rok zvýšila na 470 percent.

Covid len spustil proces prirodzeného výberu, tvrdí ruský expert
14 | 12 | 2020 | Diana Zaťková