Vianočný zázrak - Americký vojak sa po 76 rokoch stretol s talianskymi deťmi, ktoré takmer zastrelil počas druhej svetovej vojny
15 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Americký vojak na dôchodku sa vo veku 96 rokov stretol s tromi deťmi, ktoré takmer omylom zastrelil v roku 1944 pri oslobodzovaní talianskej horskej dediny od nacistov, informuje Guardian.


Martin Adler bojoval pozdĺž Gotickej línie a v októbri 1944 bol medzi americkými jednotkami oslobodzujúcimi oblasť obklopujúcu Monterenzio, dedinu v Apeninských horách neďaleko Bologne.


Vošiel do chaty v Monterenziu v domnienke, že je prázdna. Keď začul hluk vychádzajúci z veľkého prúteného koša, mysleli si, že sa vnútri môžu skrývať nemeckí vojaci. V tom okamihu vstúpila do miestnosti panická matka a kričala: „Nestrieľajte ... deti, deti!“ Z koša potom vyskočili traja súrodenci vo veku od troch do šiestich rokov.


Adlerovi odľahlo a hneď sa z deťmi - Brunom, Mafaldou a Giulianou - aj vyfotografoval.


Veľkolepý nebeský ohňostroj - Geminidy máme práve nad hlavami
15 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

O 76 rokov neskôr Adler požiadal svoju dcéru Rachelle, aby sa pokúsila vypátrať súrodencov. Chcel  zistiť, či sú ešte stále nažive. Začiatkom decembra zverejnila spolu s pôvodnou fotografiou na Facebooku správu pre vojakov z USA a Kanady, ktorí boli umiestnení v Taliansku .


Toto posolstvo videl Matteo Incerti, autor a novinár z regiónu Emilia-Romagna, ktorý napísal knihu o druhej svetovej vojne. Incerti zdieľal fotografiu na svojej vlastnej stránke na Facebooku a vyhľadal oblasť, kde sídlil Adlerov 339. pluk 85. divízie USA. Kontaktoval miestne noviny, ktoré fotografiu zverejnili. Príbeh sa vysielal aj v televízii a v celoštátnej tlači.


Po zdieľaní príbehu v Taliansku Rachelle na svojej facebookovej stránke napísala: „Môj otec Martin Adler je uvedený v článku v Taliansku. Dúfame, že sa mu podarí prázdninový zázrak, ktorý ho spojí s týmito tromi deťmi, ktoré mohol omylom zabiť."

Ruský aktivista žiada Putina aby zakázal Santa Clausa a žaluje Coca-colu
15 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

V deň, keď si mnohí Taliani pripomínajú sviatok Santa Lucia alebo „festival svetla“ - 13. decembra -dostal Incerti správu od opatrovateľky jedného Brunovho priateľa. Uviedla, že sa Bruno podľa fotografie v novinách spoznáva a chce sa s novinárom skontaktovať. "Hneď ma našla na Facebooku a napísala mi správu," povedala Incerti.


Na fotografii sa spoznala aj Mafalda.


Incerti pohotovo uskutočnil videohovor medzi Adlerom a tromi súrodencami vo veku 79 až 83 rokov, ktorý sa uskutočnil v pondelok. Prvé, čo im Adler povedal, bolo: „Dáte si čokoládu?“


"Pamätali si, ako sa hrajú v koši, keď Američania prišli do domu. A dostali od nich sladkosti a čokoládu," uviedol Incerti.


Psi, cvičení rakúskou armádou, dokážu za desať minút vyšetriť 250 vzoriek na koronavírus
15 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Na emocionálnom stretnutí Adler uviedol, že by chcel žiť do svojich 100 rokov aby mohol, keď pandémia koronavírusu skončí, prísť do Talianska, aby sa stretol s Brunom, Mafaldou a Giulianou.


"Každý to nazýva vianočným zázrakom," uviedol Incerti. "Adler povedal, že je to to najkrajšie, čo sa mu kedy stalo." Po vojne trpel PTSD. Za záchranu zranených dostal bronzovú medailu, ale tiež sledoval, ako veľa ľudí zomiera.“


Tiger v Pardubiciach odhryzol žene ruku. Môže si za to sama, to zviera netrestajte, vyzývajú ľudia
Krátko popoludní museli pardubickí policajti a záchranári vyraziť k obci Chvojenec, kde došlo k nešťastnému incidentu. 66-ročná žena mala aj napriek opakovaným upozorneniam majiteľa strčiť ruku do tigrej klietky, pretože si chcela šelmu pohladiť,... Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Timotej Dudka