Šéf WHO obvinený z genocídy
15 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Nositeľ Nobelovej ceny za mier na Medzinárodnom trestnom súde v Haagu tvrdí, že šéf Svetovej zdravotníckej organizácie by mal byť vyšetrovaný kvôli genocíde. A dodáva, že Etiópčan môže byť doma účastníkom mnohých zločinov, informuje portál RT.




Súčasný generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, "mal zásadnú rozhodovaciu právomoc v súvislosti s činnosťou bezpečnostných služieb, ktorá zahŕňala zabíjanie, svojvoľné zadržiavanie a mučenie Etiópčanov," hovorí sťažnosť podaná na Medzinárodný trestný súd (ICC).

Jej autor, americký ekonóm a aktivista, David Steinman, ktorý bol nominovaný na Nobelovu cenu za mier za rok 2019 tvrdí, že etiópsky biológ a výskumník v zdravotníctve mal počas svojho pôsobenia vo vysokej vládnej funkcii nemalý podiel v krutostiach spáchaných rôznymi etiópskymi bezpečnostnými silami.

Pred nástupom do funkcie vo WHO v roku 2017 pôsobil Adhanom Ghebreyesus najskôr v Etiópii v rokoch 2005 až 2012 ako minister zdravotníctva a neskôr, v rokoch 2012 až 2016, ako minister zahraničia. V tomto období údajne vykonával aspoň čiastočnú kontrolu nad národným represívnym aparátom, tvrdí Steinman.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/12/15/premier-matovic-zamlcal-jeden-megauspech-slovakov-s-cim-sa-zabudol-pochvalit/

"Na základe toho, že bol vysokým úradníkom TPLF, bol Tedros jedným z mála etiópskych úradníkov, ktorí vykonávali kontrolu nad bezpečnostnými silami," uvádza Steinman vo svojej sťažnosti. Ďalej hovorí, že „nespravodlivá vládna taktika vrátane zastrašovania, svojvoľného zatýkania, zadržiavania bez obvinenia“ a rôzne porušenia ľudských práv nenechajú nikoho "na pochybách" o vine vtedajších etiópskych vládnych funkcionároch, vrátane Adhanoma Ghebreyesusa.

Pokiaľ ide o dôkazy v jeho obvineniach, Steinman väčšinou cituje správy o ľudských právach Amerického ministerstva zahraničia, ako aj informácie poskytnuté organizáciami Human Rights Watch, Amnesty International a rôznymi západnými analytickými inštitúciami, ako je Birminghamská univerzita.

Polícia pozýva k štedrovečernému stolu najhľadanejších Slovákov
15 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Žiadna z týchto informácii však nespomína meno Adhanoma Ghebreyesusa (ani nijakého iného etiópskeho vládneho úradníka). Väčšinou informuje o rôznych prípadoch, keď bezpečnostné sily zabíjali alebo zatýkali ľudí počas masívnych protestov a nepokojov počas pôsobenia Adhanoma Ghebreyesa ako ministra.

To však nezabránilo Steinmanovi priamo obviniť šéfa WHO zo spoluviny na genocíde spáchanej osobami, ktoré sa nazývajú jeho „podriadenými“Sťažnosť tvrdí, že Adhanom Ghebreyesus údajne dohliadal na „zabíjanie a spôsobovanie vážnych ublížení na zdraví členom kmeňov Amhara, Konso, Oromo a Somálsko s úmyslom tieto kmene úplne alebo čiastočne vyhladiť“.

Zbor voliteľov rozhodol, Biden porazil Trumpa v pomere 306 ku 232 hlasov
Zbor voliteľov v Spojených štátoch v pondelok večer miestneho času ukončil hlasovanie po tom, čo výsledky ako posledný štát nahlásil aj Havaj, a za víťaza amerických prezidentských volieb tak v pomere 306 ku 232 hlasov potvrdil Joea Bidena. Ten... Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | tasr


Teraz musia prokurátori ICC rozhodnúť, či budú pokračovať vo vyšetrovaní. Adhanom Ghebreyesus ako člen dozorného orgánu OSN pre zdravie požíva diplomatickú imunitu.

To však nemusí byť prekážkou pre jeho stíhanie na Medzinárodnom trestnom súde, ktorý je nezávislý od OSN. Súd už v minulosti viedol trestné stíhanie hláv štátov obvinených zo zločinov proti ľudskosti. Ak by to však pokračovalo, bolo by to vôbec prvýkrát, kedy by predstaviteľ OSN čelil súdu.

Washington v Rusku zatvára konzuláty, zostane jediné veľvyslanectvo
14 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Nie je to prvýkrát, čo bol Adhanom Ghebreyesus obvinený zo spáchania činov nevhodných pre hlavu WHO. Ešte v roku 2017, keď bol ešte kandidátom na tento post, ho jeden z jeho konkurentov obvinil z toho, že kryl etiópske epidémie cholery, aby údajne zachránil imidž vlády. Tento rok sa takéto obvinenia opäť objavili, keď niektorí americkí úradníci podozrievali WHO, že nie je dostatočne transparentná v súvislosti s pandémiou Covid-19.

Generálny riaditeľ WHO opakovane odmietol všetky obvinenia a uviedol, že si v prebiehajúcom etiópskom konflikte nevybral strany. Doteraz sa nevyjadril k najnovšej sťažnosti, ktorú podal Steinman.

Ruskí hackeri špehovali americké federálne agentúry
Ruskí hackeri uskutočňujú kybernetické útoky proti USA už viac ako päť rokov. Vraj sa zamerali na kľúčové vládne siete, informuje Guardian. Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Diana Zaťková