Ostrá kritika ministerstva kultúry - pandémia nesmie zlikvidovať národné kultúrne dedičstvo!
15 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Slovenské pohľady kritizujú ministerstvo kultúry. Necitlivé finančné škrty podľa nich spôsobia čiastočnú likvidáciu druhého najstaršieho literárneho časopisu v Európe. Pandémia nesmie finančne zlikvidovať národné kultúrne dedičstvo


Šéfredaktor Slovenských pohľadov Bystrík Šikula, ako aj spisovatelia z redakčnej rady a prispievatelia tohto literárneho časopisu kritizujú Ministerstvo kultúry SR pre radikálne zníženie štátnej dotácie pre Maticu slovenskú až o 23 percent. Z mesačníka bude podľa nich dvojmesačník. Témou sa zaoberá web parlamentnelisty.sk.

„Rozhodnutie ministerstva kultúry sa nešetrne, hrubo a bezohľadne dotkne aj časopisu Slovenské pohľady. Úsporné opatrenia v Matici slovenskej spojené s hromadným prepúšťaním nás nútia prejsť na dvojmesačnú periodicitu, znížiť o polovicu tlačiarenské a distribučné náklady, autorské honoráre a rozpadávajúcu sa redakciu pristúpiť na nedôstojné podmienky súvisiace so záchranou časopisu,“ uvádza vo svojej výzve na záchranu Slovenských pohľadov šéfredaktor a spisovateľ Bystrík Šikula. Podporné stanoviská podľa neho zaslali do redakcie viaceré osobnosti súčasnej slovenskej literatúry.

Slovenské pohľady založil v roku 1846 Jozef Miloslav Hurban. V roku 1881 ho obnovili Svetozár Hurban Vajanský a Jozef Škultéty. V päťdesiatych rokoch minulého storočia ich komunistická moc odobrala Matici slovenskej, čo bolo súčasťou politickej degradácie a takzvaného boja proti buržoáznemu nacionalizmu. Slovenské pohľady sa vrátili do Matice slovenskej až v deväťdesiatych rokoch.

Vláda hovorí o daňových reformách, vyrovnaný rozpočet nedosiahneme, tvrdí Heger
Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) hovorí, že sociálne opatrenia novej vlády vo výške stoviek tisíc eur sú lepšou formou pomoci, ako sociálne balíčky jej predchodcov. Pripomína, že s deficitom štátneho rozpočtu je potrebné počítať aj tento rok.... Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


„Sústavne sme ministerstvo kultúry upozorňovali na vážne dôsledky, ktoré Matici slovenskej spôsobí znížením štátnej, predovšetkým prevádzkovej dotácie. Jedným z najhorších dôsledkov tohto evidentne politického rozhodnutia je degradácia jedného z najuznávanejších literárnych časopisov v Európe. A to tesne pred 175. výročím založenia a 140. výročím obnovenia Slovenských pohľadov, ktoré si pripomenieme v roku 2021,“ upozornil predseda Matice slovenskej Marián Gešper.

„Matica slovenská sa nebránila desaťpercentnému plošnému šetreniu, keďže chápeme aktuálnu zložitú situáciu. Mali sme pripravený plán záchrany po reštrikciách v dotácii o 174-tisíc eur. Avšak zníženie o 400-tisíc eur z 1,744-milióna eur na 1,344-milióna eur je absolútne neúnosné. Žiadna pandémia nemôže byť dôvodom na úmyselnú likvidáciu nášho národného kultúrneho dedičstva, ktoré nám závidia aj v zahraničí,“ dodal Gešper.

Parlament schválil rozpočet na budúci rok
03 | 12 | 2019 | Gabriel Matta