Maďarsko zakázalo adopciu homosexuálnym a lesbickým párom
15 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Maďarský parlament prijal zákon, ktorý účinne zakazuje adopciu detí pármi rovnakého pohlavia. To vyvoláva veľké pobúrenie zo strany skupín pre ľudské práva a aktivistov LGBTQ, informuje portál RT.




Legislatíva, ktorú presadzuje vláda konzervatívneho predsedu Viktora Orbána, umožňuje adopciu detí iba manželským párom. Keďže v krajine sú zakázané manželstvá rovnakého pohlavia, v zásade to diskvalifikuje homosexuálne a lesbické páry v podávaní žiadosti o adopciu. „Hlavné pravidlo je, že iba manželské páry si môžu osvojiť dieťa, to znamená muža a ženu, ktorí sú zosobášení,“ píše sa v zákone.

Uzavrela sa tak medzera, v ktorej jeden člen páru LGBTQ adoptoval dieťa ako samostatná osoba. Nezosobášení ľudia teraz potrebujú na adopciu špeciálne povolenie ministerky pre rodinné záležitosti. Katalin Novaková, ktorá túto funkciu zastáva, je známa ako silná zástankyňa tradičných hodnôt.

Počas utorňajšej schôdze Národného zhromaždenia hlasovalo za zákon 134 zo 199 poslancov, 45 ho odmietlo, piati poslanci sa zdržali hlasovania. Demokratická koalícia, ktorá má deväť kresiel, hlasovanie preskočila, pretože označila zákon za nezákonný.

Tiger v Pardubiciach odhryzol žene ruku. Môže si za to sama, to zviera netrestajte, vyzývajú ľudia
Krátko popoludní museli pardubickí policajti a záchranári vyraziť k obci Chvojenec, kde došlo k nešťastnému incidentu. 66-ročná žena mala aj napriek opakovaným upozorneniam majiteľa strčiť ruku do tigrej klietky, pretože si chcela šelmu pohladiť,... Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


Parlament tiež schválil zmeny a doplnky ústavy, ktoré okrem iného definujú rodinu ako zväzok otca, ktorý je mužského pohlavia, a matky, ktorá je ženského pohlavia.

Amnesty International označila zákon za „diskriminačný, homofóbny a transfóbny“, pričom riaditeľ skupiny David Vig uviedol, že predstavuje ďalší útok na LGBT komunitu v krajine. "Je to temný deň pre maďarskú LGBTQ komunitu a temný deň pre ľudské práva," uviedol Vig a obvinil vládu z použitia pandémie koronavírusu na urýchlenie schválenia zákona, ktorý bol navrhnutý iba v novembri.

Medzinárodná skupina pre práva homosexuálov ILGA uviedla, že podľa právnych predpisov „budú deti LGBTI nútené vyrastať v prostredí, ktoré im neumožňuje vyjadrovať svoju totožnosť.“

Ruský aktivista žiada Putina aby zakázal Santa Clausa a žaluje Coca-colu
15 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Maďarsko dôrazne odolávalo nedávnemu tlaku EÚ na rozšírenie práv LGBTQ ľudí, a to aj napriek riziku, že bude porušovať právne predpisy EÚ.

Maďarská vláda spolu s Poľskom pozastavovala aj schvaľovanie rozpočtu EÚ prostredníctvom doložky, ktorá spája pridelenie finančných prostriedkov s tým, ako členské štáty dodržiavajú zásady právneho štátu. Kompromis s balíkom 1,8 bilióna sa dosiahol až minulý týždeň.

Nezhody medzi Budapešťou a Bruselom idú ďaleko nad rámec práv párov rovnakého pohlavia a zahŕňajú prisťahovalectvo, slobodu médií a pravidlá pre mimovládne organizácie.

Ruská duma zakázala úradníkom urážať občanov - nazvať ich opicami bude stáť 150-tisíc rubľov
Podľa nového zákona sa za verejné urážky občanov budú v Rusku považovať aj on-line vyjadrenia štátnych zamestnancov na internete. Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Ivan Brožík