Holandsko a Česká republika nasledujú Nemecko, zaviedli tvrdý vianočný lockdown
15 | 12 | 2020 I Diana Zaťková


Holandsko a Česká republika uviedli, že počas prázdnin budú nasledovať Nemecko v prísnych sekundárnych výlukách. Taliansko zváži podobné opatrenia, aby sa zabránilo novému nárastu koronavírusových infekcií počas Vianoc a Nového roka, informuje Guardian.


Holandský premiér Mark Rutte v zriedkavom televíznom prejave uviedol, že obchody, podniky, telocvične, múzeá a kiná sa zatvoria na päť týždňov po tom, čo minulý týždeň vzrástlo čírenie Covidu v krajine o viac ako 40 percent.

Bary a reštaurácie v Holandsku sú zatvorené od polovice októbra, "čiastočná blokáda však šírenie vírusu dostatočne nespomalila," uviedol Rutte. Televízne vystúpenie nasledovalo po tom, čo protestujúci proti blokovaniu vypískali vládne opatrenia pred jeho kanceláriou.

"Holandsko bude na päť týždňov zatvorené," uviedla Rutte. "Neriešime jednoduchú chrípku, ako si myslia ľudia ... Obávam sa, že budeme musieť prehltnúť horkú pilulku, kým sa veci nezlepšia - čo sa isto stane."

Najprísnejšie opatrenia - Britániu zasiahol nový variant koronavírusu
Vo Veľkej Británii sa objavil nový variant koronavírusu, ktorý môže život v ostrovnej krajine úplne paralyzovať. Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Ľuďom sa odporúča, aby zostali doma. Denne môžu mať maximálne dvoch hostí, s výnimkou 24. - 26. decembra, kedy sa limit zvýši na tri. S výnimkou detí do 13 rokov. Školy budú od stredy zatvorené. Opatrenia budú trvať do 19. januára.

Po poklese začiatkom tohto mesiaca začali prípady Covidu opäť stúpať aj v Českej Republike. Reštaurácie, hotely a športoviská v Česku, ktoré sa znovu otvorili sotva pred štrnástimi dňami, sa tiež od piatku zatvoria, uviedol predseda vlády Andrej Babiš.

Verejné zhromaždenia budú obmedzené na šesť osôb v interiéroch aj exteriéroch, namiesto súčasných 10 a 50 ľudí, s celoštátnym zákazom vychádzania od 23:00 do 5:00 hodiny. Skôr sa začnú aj vianočné školské prázdniny. Obchody zostanú otvorené.

„Tohtoročné Vianoce budú úplne iné, ale to je výsledok situácie, v ktorej sa nachádzame,“ uviedol na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Jan Blatný.

Nemecko sa pridáva ku krajinám, ktoré testujú vakcínu na Covid-19
14 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Uprostred rastúcich obáv z infekcie počas sviatočného obdobia aj talianske médiá informovali, že vláda zvažuje uzavretie celej krajiny pod „červenú zónu“ od Štedrého večera najmenej do 2. januára.

Medzi tieto opatrenia by mohlo patriť predĺženie zákazu nočného vychádzania, zákaz nepodstatného pohybu, zatvorenie všetkých obchodov s výnimkou základných obchodov s potravinami a zatvorenie všetkých barov a reštaurácií cez víkendy a sviatky.

Taliansko v nedeľu informovalo o ďalších 484 úmrtiach na Covid-19 - prekonalo tak Britániu ako krajinu s najvyšším počtom obetí v Európe - keďže po čiastočnom zmiernení obmedzení sa davy nakupujúcich hromadili v centrách miest.

„Davy sú neospravedlniteľné, iracionálne, nezodpovedné,“ uviedol pre regionálny denník Francesco Boccia a dodal, že „podnikanie a zdravie nie sú v súčasnosti jednoducho zosúladiteľné“.

Pápež povzbudil Slovensko
14 | 12 | 2020 | sefredaktor


Začiatkom tohto mesiaca vláda zakázala cestovanie počas prázdnin, okrem pracovných, zdravotných alebo núdzových dôvodov a Talianom zakázala aj opustiť domovské mestá na Štedrý deň, I. a II. sviatok vianočný alebo na Nový rok. Polnočná omša 24. decembra bola predložená, aby veriaci mohli splniť zákaz vychádzania o 22:00.

Očakávaný krok Talianska nasleduje po podobnom kroku Nemecka, ktoré v nedeľu vyhlásilo, že od stredy do najmenej 10. januára zatvorí všetky okrem základných obchodov, ako sú supermarkety a lekárne, ako aj kadernícke a kozmetické salóny, pretože bude bojovať proti „exponenciálnemu rastu“ infekcie.

Minister hospodárstva Peter Altmaier vyzval občanov, aby sa úplne vzdali vianočných nákupov, a povedal ľuďom, aby „kupovali iba to, čo skutočne potrebujú, napríklad potraviny“.

Kremeľ tvrdí, že zahraničné štáty a farmaceutickí giganti vedú informačnú vojnu s cieľom diskreditovať vakcínu Sputnik V
Zahraničné národy financujú pseudovedeckú propagandistickú kampaň na diskreditáciu priekopníckej ruskej vakcíny proti Covid-19 Sputnik V, uviedol Kremeľ ako aj ruská armáda, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Merkelová dúfala, že v novembri zavedený „mäkký lockdown“ zníži úroveň infekcie, takže Nemci môžu oslavovať Vianoce a nový rok takmer normálne, avšak Ústav pre infekčné choroby Roberta Kocha (RKI) v pondelok hlásil viac ako 16 000 nových prípadov, o 4 000 viac než pred siedmimi dňami.

Nemocnice v celej krajine varovali, že dosahujú svoje hranice a školy na celoštátnej úrovni majú od stredy zatvoriť alebo prejsť na domáce vzdelávanie. Počet osôb, ktoré majú povolené stretávať sa v interiéroch, je okrem Štedrého dňa naďalej päť.

Predstavitelia oslovili ľudí, aby zostali doma a sledovali tradičnú vianočnú omšu online. Guvernér východného štátu Sasko Michael Kretschmer uviedol, že to bude prvýkrát v živote, keď sa 24. decembra nezúčastní omše. "Nepotrebujem to pre svoju vieru a myslím si, že je správne, ak všetci vydržíme v tomto citlivom období," povedal Kretschmer. "Jozef a Mária boli tiež sami vo svätú noc."

Objednali ste si domáci test na Covid z internetu? Buďte opatrní, môže byť falošný!
Dnes sa už falšuje v skutočnosti všetko. Najčastejšie falzifikáty sa síce objavujú z ázijských krajín, ale na pozore sa musíme mať aj pri iných. Najnovšie sa snaží niekto predávať falošné testy na COVID-19. Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.