Elitného policajta Pavla Vorobjova pustili z väzby, no hneď ho do nej opäť posadili
15 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Bývalý šéf finančnej spravodajskej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Pavol Vorobjov je verejnosti známy z lustrovania novinárov pre Mariana Kočnera pred zavraždením investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.


Podľa informácií TV JOJ sa bývalý policajný funkcionár Pavol Vorobjov dnes ocitol na slobode. Z vyšetrovacej väzby, v ktorej bol pre sledovanie novinárov, ho nechala prepustiť policajná inšpekcia, píše portál noviny.sk.
Na krku má až tri závažné obvinenia

Vorobjov si však slobodu dlho neužil, pretože policajti ho zadržali hneď pri bráne leopoldovskej väznice. V najbližších dňoch by sa malo rozhodovať o jeho ďalšom väzobnom stíhaní. Tentoraz v súvislosti s akciou Očistec, pri ktorej zadržali aj bývalých policajných funkcionárov, vrátane Tibora Gašpara, Petra Hraška, či Róberta Krajmera.

Pavol Vorobjov, bývalý šéf finančnej spravodajskej jednotky NAKA sa mal podľa inšpekcie rezortu vnútra podieľať na lustrovaní novinárov, ale aj ľudí mimo novinárskej obce. Doteraz čelí trom obvineniam, a to trikrát zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a dvakrát z neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.

Prvé jeho obvinenie padlo ešte v súvislosti s lustrovaním Jána Kuciaka, ďalšie súvisí s lustráciou iných ľudí ako novinárov a tretie s takzvanými pavúkmi, ktoré policajti zaistili v dome Mariána Kočnera. A práve Vorobjov mal vzťahové diagramy dodať. V trestnom konaní pre neoprávnené lustrácie novinárov vystupuje 168 poškodených. Z toho je 28 novinárov a 140 ďalších osôb.

AKTUALIZOVANÉ: Inšpekcia zadržala Vorobjova a Mihálika, ktorý mali pre Kočnera lustrovať novinárov a prokurátorov
Inšpekcia ministerstva vnútra zadržala bývalého riaditeľa Spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova a terajšieho zástupcu riaditeľa Národnej finančnej jednotky Milana Mihálika, informuje Denník N s odvolaním sa na "zdroje z... Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | Peter Bachan