Pápež povzbudil Slovensko
14 | 12 | 2020 I sefredaktor
Pápež František odkázal Slovensku, aby v súvislosti s koronakrízou bojovalo a vydržalo. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po prijatí pápežom vo Vatikáne. Čaputová pozvala pápeža na návštevu Slovenska. Podľa TASRpontifik prijal, no uvidí, ako mu to dovolí situácia vo svete.

Podľa prezidentky je pápežov záujem o návštevu Slovenska úprimný," povedala Čaputová. Na audiencii  sa rozprávali o aktuálnej situácii vo svete aj na Slovensku. František podľa prezidentky povedal, že "po kríze nikdy nič neostane rovnaké". Preto je dôležité, aby sme spoločne všetci spolupracovali na zjednotení sveta, aby sme dokázali čeliť našim výzvam,"

Pápež hovoril na stretnutí o osobitnej úlohe a postavení žien v kríze. "Povedal doslova, že ženy sú bližšie k životu pre materstvo, a preto môžu zohrať možno významnejšiu úlohu v upokojovaní situácie a v zjednocovaní sveta a krajiny," uviedla Čaputová.

Prezidentka doniesla pápežovi štyri veľké adventné sviece vyrobené v chránenej dielni ľuďmi zo znevýhodneného prostredia. Sviece vyrobili z recyklovaného materiálu, pretože téma klimatických zmien je blízka aj pápežovi. Darovala mu taktiež obraz Panny Márie, ktorá je patrónkou Slovenska.

Od slovenských vedcov priniesla Čaputová do Vatikánu 10 tisíc PCR testov na nový koronavírus. "Pápež a Svätá stolica sa starajú aj o ľudí bez domova, majú nemocnicu, kde sa o nich starajú. Je to pre nich v tejto ťažkej dobe príspevok," vysvetlila hlava štátu.