Google hlási výpadky po celom svete
14 | 12 | 2020 I Diana Zaťková



Prestíž Google utrpela v dôsledku celosvetového výpadku. Zlyhania boli hlásené v rámci produktov  spoločnosti vrátane služieb Gmail, Kalendár Google a YouTube, informuje Guardian.









Výpadky sa začali pár minút pred poludním, čo ovplyvnilo prevažnú väčšinu služieb spoločnosti Google, okrem vyhľadávania. O 12:25 hod. spoločnosť zverejnila aktualizáciu s textom „Sme si vedomí problému ..., ktorý sa týka väčšiny používateľov. Dotknutí používatelia nemajú prístup k službám Google.“


Zdá sa, že výpadok súvisel s autentifikačnými nástrojmi spoločnosti, ktoré riadia spôsob prihlásenia používateľov do služieb prevádzkovaných spoločnosťou Google aj vývojármi tretích strán. To znamená, že nástroje, ktoré bez prihlásenia nepracujú, ako napríklad Gmail a Kalendár Google, boli úplne nedostupné. Služby tretích strán, ktoré používajú autentifikačnú platformu Google, boli naďalej prístupné pre používateľov, ktorí sú už prihlásení, ale zlyhali, keď sa používatelia pokúsili prihlásiť alebo odhlásiť zo služby.


Bill Gates: Do roku 2022 nečakajte návrat k normálu
14 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

Služby ako YouTube úplne zlyhali pre používateľov, ktorí už boli prihlásení do účtu Google, ale bolo možné k nim pristupovať v režime „súkromného prehliadania“.


Výpadok vážne narušil služby na mnohých pracoviskách. Google Suite, jedna z dotknutých služieb, spravuje nielen e-mailovú komunikáciu, ale aj zasielanie správ v kancelárii prostredníctvom služieb Chat a Meet a skutočnú prácu prostredníctvom Dokumentov, Tabuliek a Prezentácií Google.


Problémy mali aj tí, ktorí využívajú iné služby. Pracovníci spoliehajúci sa napríklad na Slack - chatovú aplikáciu vo vlastníctve Salesforce - sa mohli rozprávať iba s kolegami, ktorí boli v čase výpadku už prihlásení. Pre tých, ktorí pracujú z domu, výpadok ovplyvnil služby Smart Home spoločnosti Google vrátane inteligentných reproduktorov Google Home, termostatov Nest a dymových hlásičov.


Talianska Etna znovu vybuchla
14 | 12 | 2020 | Diana Zaťková