Covid len spustil proces prirodzeného výberu, tvrdí ruský expert
14 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Predstaviteľ ruskej administratívy zodpovedný za ochranu práv nemocničných pacientov sa sťažuje, že Rusko si, rovnako ako zvyšok Európy, zvolilo „mizernú karanténu“ ako riešenie pandémie koronavírusu, informuje portál RT.




Maxim Starodubcev, šéf Dohľadu nad ochranou verejnej zdravotnej starostlivosti vyhlásil, že systém zdravotnej starostlivosti sa s nárastom prípadov ťažko vyrovnáva. "Zomierajú starí a chorí, a to je prirodzený výber prírody, ktorému čelí všetko živé na našej planéte," konštatoval.

„V tejto situácii je aktivovaný prirodzený výber, to znamená, že pacienti zomierajú - starší ľudia, tí, ktorí sú v zásade náchylní na najťažší priebeh Covidu a chronickí pacienti z inými ochoreniami, ktorí nemôžu dostávať účinnú lekársku starostlivosť, pretože nemocnice sú zaneprázdnené koronavírusom,“ zdôraznil ruský expert.

Tvrdí, že čínsky prístup s uzatvorením celých metropol, ak sa nájde čo i len pár prípadov, je „najhumánnejší.“ Mnohé krajiny však len pasívne vyčkávajú na vývoj imunity v populácii.

Českí experti o fake news a vedľajších účinkoch vakcíny
Ako píše portál Magazín Plus, nákaza sa šíri naprieč celým svetom a ako jediné dostupné riešenie sa javí očkovanie vakcínou. Sú informácie o jej vedľajších účinkoch len fake news? Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


Počet ruských obetí vírusu dosiahol v piatok nové maximum. Oficiálne bolo zaznamenaných 601 úmrtí za 24 hodín. Popri tom ako stúpa počet pozitívnych testov, sa moskovské úrady usilujú o nasadenie Sputniku V, prvej registrovanej vakcíny na svete proti Covid-19.

Minulý týždeň sa v Moskve otvorili imunizačné centrá, ktoré ponúkali očkovanie zdravotníckym pracovníkom a učiteľom. V praxi sa zdá, že k nim malo prístup veľa ľudí bez ohľadu na ich povolanie. Účastníci sa zaregistrujú online a potom navštívia jednu zo 70 odborných kliník.

Receptúru je potrebné pred injekčným podaním najskôr rozmraziť a celý proces trvá necelú hodinu. Vyžadujú sa dve dávky, druhá injekcia sa uskutoční 21 dní po prvej.

Rakúsky politik urobil test s Coca-colou, ten vyšiel pozitívne. Experti to spochybnili
Sociálnymi sieťami sa tento týždeň šírilo video, na ktorom rakúsky politik Michael Schnedlitz priamo v parlamente urobil test na koronu s Coca-colou a ten vyšiel pozitívne. Politik chcel poukázať na zbytočné míňanie peňazí daňových poplatníkov.... Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Petra Demková