České kliniky sú preťažené....Poľkami, ktoré idú na potrat
14 | 12 | 2020 I Diana Zaťková



Poľské ženy sú čoraz viac nútené cestovať za potratmi do zahraničia, aj keď rozsudok súdu o sprísnení už aj tak prísnych zákonov v krajine ešte nenadobudol účinnosť, uviedli aktivistky. Témou sa zaoberá Guardian.


Poľský Ústavný súd v októbri rozhodol, že interupcie sú nezákonné, a to aj v prípadoch, kedy boli zistené závažné poruchy plodu. Z tohto dôvodu sa ročne vykonalo okolo 1 000 umelých potratov - takmer všetky zákonné postupy týkajúce sa umelého prerušenia tehotenstva v krajine.


Justyna Wydrzyńska z mimovládnej organizácie Abortion Dream Team, ktorá vedie poradenskú horúcu linku, uviedla, že ženy už pocítili mrazivý účinok rozsudku. Zvýšil sa počet hovorov na horúcu linku, a to aj od žien, ktoré čakajú na výsledky testov na abnormality plodu a od mnohých, ktoré ešte nie sú tehotné, ale rozsudok ich znepokojuje.


"Chcú zistiť, aké možnosti by mali, keby otehotneli a ocitli by sa v situácii, že pod srdcom nosia abnormálny plod," uviedla. Počet hovorov sa zvýšil z 20 alebo 30 za deň na zhruba 100, pričom vo vláde ešte stále panujú zmätky nad rozhodnutím a sú tu aj logistické ťažkosti pri cestovaní počas pandémie koronavírusu.


Trump poprel, že by ho mali zaočkovať už v pondelok
Americký prezident Donald Trump v nedeľu večer oznámil, že nemá naplánované zaočkovanie proti koronavírusu. K záležitosti sa vyjadril po správe, podľa ktorej by mohol vakcínu dostať už v pondelok, informovala agentúra DPA. Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | tasr

Prieskumy ukazujú, že len málo Poliakov podporuje prísnejšie obmedzenia potratov, ale ultrakonzervatívne prvky vládnej koalície  chceli takýto krok urobiť už dávno. Predseda strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jarosłav Kačiński v roku 2016 uviedol: „Budeme sa usilovať o to, aby aj prípady veľmi ťažkých tehotenstiev, keď je isté úmrtie dieťaťa, keď je dieťa veľmi zdeformované, skončili pôrodom. Chceme, aby bolo možné dieťa pokrstiť, pochovať, dať mu meno.“


Tento rozsudok vyvolal vo Varšave a ďalších mestách obrovské protesty, ktorých rozsah prekvapil vládu a možno ju prinútil dvakrát si premyslieť vykonanie rozhodnutia tribunálu, ktorý spadal pod politický vplyv PiS. Vláda má zverejniť rozhodnutia tribunálov a okamžite ich prijať v zákonoch, ale takmer dva mesiace po rozhodnutí o umelom prerušení tehotenstva sa tak ešte nestalo.

Paríž dostal pokutu 90 tisíc eur za príliš veľa žien vo vedúcich funkciách
Paríž dostal pokutu 90 tisíc eur za nedodržanie vyváženosti pohlavia vo vedúcich pozíciách - menoval príliš veľa žien. V roku 2018 bolo do vedenia francúzskej metropoly na čele s Anne Hidalgovou menovaných jedenásť žien a iba päť mužov, informuje... Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Timotej Dudka

Táto neistota tiež spôsobila bolesť hlavy lekárov. Mnoho nemocníc už nebolo ochotných vykonať ani tie potraty, ktoré boli legálne a teraz je prístup ešte ťažší.


"Počul som príbeh o lekárovi, ktorý vykonával potrat a počas celého dňa kontroloval, či bol rozsudok zverejnený alebo nie. V okamihu, keď je rozsudok zverejnený, páchate trestný čin, ak vykonáte interupciu,“ uviedol poľský ombudsman pre ľudské práva Adam Bodnar.


Tím The Abortion Dream Team spolu s niekoľkými ďalšími mimovládnymi organizáciami minulý rok spustil fond na pomoc poľským ženám pri cestovaní do zahraničia. Odvtedy pomohol viac ako 250 ženám cestovať za účelom potratov, hlavne do Nemecka, Holandska a Británie, kde sú možné aj potraty v druhom trimestri.


Analytik Bošňák: „Súčasné opatrenia, niekde aj tvrdšie, sa mali prijať oveľa skôr!“
Blížia sa Vianoce a u nás sa nedarí dostať COVID-19 pod kontrolu a začať stláčať nepriaznivé čísla smerom dole. Ba práve naopak, krivka nakazených začína opäť rásť. Slovensko ťahajú do zlých čísiel najmä šialene horiace... Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Nedávne rozhodnutie tribunálu prinútilo ľudí v ďalších susedných krajinách, aby začali konať. "Táto energia bola vo vzduchu, chceli sme ju premeniť na niečo skutočné, namiesto toho, aby sme sa sťažovali písaním správ na lampáreň," uviedla 28-ročná umelkyňa Jolanta Novačiková so sídlom v Prahe. Novačiková a 10 ďalších založilo organizáciu, ktorá poskytuje bezpečný prístup k potratom poľským ženám, inšpirovanú atmosférou protestov pred veľvyslanectvami v krajine.


Na základe inšpirácie z berlínskeho kolektívu Ciocia Basia, ktorý pomáha poľským ženám pri potrate v Nemecku, Ciocia Czesia už za päť týždňov od svojho založenia poskytla prístup desiatim Poľkám a každý deň sa prijímajú ďalšie opatrenia.


Okrem spolupráce s klinikami organizácia ponúka aj prekladateľské služby, všeobecné financovanie a cezhraničnú prepravu. „Každý prípad je iný: niekto môže potrebovať radu, na ktorú kliniku sa obrátiť, zatiaľ čo iní potrebujú financovanie a pomoc s vybavením celého zákroku,“ uviedla Novačiková.


Vírus už kosí vo vláde, Mičovský putuje do karantény
14 | 12 | 2020 | sefredaktor

Kliniky v Českej republike hlásili nárast telefonátov poľských žien, ktoré sa pýtali na logistiku prijímania potratov, a to aj napriek logistickým problémom s cestovaním v súčasnosti. Niektoré kliniky odmietajú Poliakov na základe zákona z obdobia komunizmu, ktorý hovorí o tom, že umelé prerušenie tehotenstva môžu prijímať iba osoby s trvalým pobytom, aj keď vláda uviedla, že občania EÚ by mali mať rovnaké práva.


Na klinikách, ktoré poskytujú služby poľským ženám, si väčšina zamestnancov nepriala hovoriť verejne, a to z dôvodu právnej nejasnosti aj z bezpečnostných dôvodov. "Počuli sme povesti o útokoch poľských pro-life skupín na kliniky, ktoré umožňujú Poľkám umelé prerušenie tehotenstva," uviedla sestra z jedného z týchto zariadení.


„Tí, ktorí k nám prichádzajú, sú ľudia, ktorí sa často boja podstúpiť tento zákrok v Poľsku a často to nepovedia ani svojej rodine,”uviedla Novačiková.


Začali platiť prísnejšie podmienky pre zimné strediská, treba negatívny test
Od pondelka sa sprísnili podmienky pre hotely, vleky a lanovky. Od návštevníkov sa vyžaduje negatívny test na ochorenie COVID-19. Zmeny priniesla vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | tasr