Vládna koalícia urobila z väzby politický a mučiaci nástroj, tvrdí Fico
13 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Vládna koalícia spravila z väzby politický a mučiaci nástroj. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Reagoval tak na zranenie obvineného bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského vo väzbe v Prešove.


Hoci ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v nedeľu odmietla viaceré dezinformácie a uviedla, že zranenie Milana Lučanského nebolo spôsobené inou osobou a ani neevidujú pokus o samovraždu, Fico tvrdí, že jej slovám aj tak už nikto neverí.

Z väzby sa politický nástroj stal podľa šéfa Smeru-SD preto, lebo polícia pred kamerami ľudí zadržiava a posiela ich do väzby. Tá má podľa neho plniť aj mučiaci účel, a to podmienkami vo väzbe, ktoré vníma ako prísnejšie než vo výkone trestu. Na obvinených bývalých policajných prezidentov Milana Lučanského a Tibora Gašpara či špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý sa vzdal funkcie, sa podľa Fica vzťahuje prezumpcia neviny. Tvrdí, že oni reálne bojovali s mafiou. "Neexistujú dôvody, aby boli držaní vo väzbe," poznamenal predseda Smeru-SD. Myslí si, že môžu byť vyšetrovaní na slobode pre všetky trestné činy, pre ktoré sú podozriví.

Kolíková tvrdí, že Lučanského zdravotný stav je stabilizovaný a vylúčila samovraždu
Ministerka Kolíková dnes na mimoriadnej tlačovej besede spolu s generálnym riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže Milanom Ivanom uviedli, že zranenie Milana Lučanského vo väzbe súviselo skutočne s okom ale nespôsobila mu ho cudzia osoba a... Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


Prípad zranenia Milana L. žiada preveriť špeciálnou komisiou, ktorá by mohla vzniknúť napríklad na úrovni parlamentu. Komisia sa má podľa Fica zaoberať všetkými prípadmi väzby a zadržania od apríla 2020. Cíti tam totiž "obrovskú politickú nadprácu". "Nebude sa nikto čudovať, ak sa tým, čo sa deje na Slovensku, bude zaoberať aj Európska únia," poznamenal.

Kolíková pochybenia v prípade Milana L. zo strany Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) odmieta. V pondelok (14. 12.) však dá preveriť všetky okolnosti prípadu. Aj generálny prokurátor Maroš Žilinka uložil krajskému prokurátorovi v Prešove, aby dôsledne a bezodkladne preskúmal všetky okolnosti.

Kajúcnictvo na Slovensku nabralo desivý rozmer a vyvoláva obavy do budúcna
V mnohých prípadoch zatýkania vysokopostavených činiteľov, podľa všetkého v súčasnosti dochádza najmä na základe výpovedí iných obvinených, takzvaných kajúcnikov. Tí si týmto spôsobom snažia vyjednať čo najnižšie tresty, prípadne žiadne.... Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič