Paríž dostal pokutu 90 tisíc eur za príliš veľa žien vo vedúcich funkciách
13 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Paríž dostal pokutu 90 tisíc eur za nedodržanie vyváženosti pohlavia vo vedúcich pozíciách - menoval príliš veľa žien. V roku 2018 bolo do vedenia francúzskej metropoly na čele s Anne Hidalgovou menovaných jedenásť žien a iba päť mužov, informuje portál iDnes.


V roku 2018 sa v Paríži novo obsadzovalo šestnásť pracovných miest vo vedúcich pozíciách. Ženy ich získali v jedenástich prípadoch, čo predstavuje 69% menovaných. Podľa tímu Hidalgovej tak len doháňali nepomer, ktorý v tejto chvíli v štátnej správe panuje.

"Toto veľmi vysoké číslo významne prispieva k feminizácii na vedúcich pozíciách. Výsledkom však je nesplnenie zákonného cieľa 40-percentného zastúpenia osôb každého pohlavia na týchto pracovných pozíciách," uvádza ministerstvo pre štátnu správu vo svojom odôvodnení pokuty.

Londýn a Paríž sa dohodli na posilnení prítomnosti polície v Lamanšskom prielive
Británia a Francúzsko podpísali v sobotu dohodu o posilnení prítomnosti polície v Lamanšskom prielive v snahe zabrániť ďalším migrantom v nelegálnom prechode. Informovala o tom agentúra DPA. Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Pôvodný zákon z roku 2013 už zmenila novela z augusta 2019 a ak by Paríž menoval viac žien dnes, nič by mu už nehrozilo. Podľa novej úpravy pri jednom vymenovaní môže prevažovať jedno pohlavie, pokiaľ zostane zachovaná celková rovnováha medzi mužmi a ženami vo vedúcich pozíciách pre daný úrad alebo mesto.

Tá je zachovaná aj v Paríži, kde ženy zastávajú 47% vedúcich pozícií. Ďalšou métou je boj za zodpovedajúce ohodnotenie. Na začiatok roka 2021 metropoly chystá plán "Paríž, inkluzívny zamestnávateľ".

Podľa francúzskych médií už rovnakú pokutu od roku 2017 dostali najmenej štyri ministerstvá a 17 obcí.

Petrohradské bary a kaviarne vytvárajú „mapu odporu“ proti COVID zákazom
Organizátori akcie odmietajú vyhovieť požiadavkám na obmedzenie práce počas vianočných a novoročných sviatkov. Uviedol Bfm.ru. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič