Jarčuška, ktorého financuje Pfizer, presadzuje povinné očkovanie
13 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vakcína. Slovo, ktoré v súčasnosti azda najviac rezonuje po celom svete. Je tomu tak aj u nás, pretože i Slovensko sa pozerá na vakcínu ako najúčinnejšiu zbraň ako zastaviť šírenie COVID-19.


Medzi tých, ktorí patria nielen k zástancom celoplošného testovania, ale zároveň i očkovania, patrí aj profesor Pavol Jarčuška, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov a člen vládnej pandemickej komisie. Ten sa opakovane vyjadril, že celé Slovensko treba povinne očkovať proti COVID-19 a tí, čo sa nedajú očkovať majú mať obmedzené práva resp. možnosti voľného pohybu, všíma si český portál cz24.news.
Jarčuška tvrdí: Celé Slovensko je treba povinne zaočkovať!

Podľa českého portálu sa začína postupne odhaľovať sieť ľudí, ktorí pôsobia, alebo pôsobili, v pandemickej komisii a zároveň majú podozrivé prepojenie na farmaceutické firmy vyrábajúce vakcíny. Jedným z nich má byť aj expert v pandemickej komisii, profesor Jarčuška.

„Celé Slovensko treba povinne očkovať proti COVID-19 a tí, čo sa nedajú očkovať budú mať obmedzené práva resp. možnosti voľného pohybu, zamestnania… Sú skupiny, pri ktorých si neviem predstaviť, že by zaočkované neboli, napríklad ľudia v domovoch sociálnych služieb. Tam by malo prísť k plošnej vakcinácii,“ vyjadril sa Jarčuška a dodal, že osobne je zástancom očkovania a optimálny scenár by podľa neho bol, aby sa zaočkovali všetci.

Krčméry je za vakcinačné pasy, „veď ich majú aj v Afrike“, Jarčuška propaguje Pfizer
Krajčí spoločne s epidemiológmi, ktorých podporujú práve výrobcovia vakcíny, presviedčali verejne o potrebe očkovania a aj o ich bezpečnosti. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Gabriel Matta


„Jednoznačne tvrdím, že rozhodujúcim faktorom, ktorý ovplyvní, či sa dajú ľudia zaočkovať, bude spôsob, akým sa téma komunikuje. Treba poukázať na účinnosť vakcíny a riziká jej odmietnutia. A už teraz sa diskutuje aj o obmedzeniach pre tých, ktorí sa zaočkovať nedajú,“ dodal člen vládnej pandemickej komisie.
Na firmu Pfizer má okrem Jarčušku prepojenie aj Kalavská

Jarčuška sa zhoduje sa s názorom, že nezaočkovaní by museli napríklad naďalej nosiť rúška alebo dodržiavať odstupy„A to sú len tie menšie nevýhody. Ak trebárs budú chcieť cestovať do zahraničia, budú si musieť sami zaplatiť test na koronavírus. Alebo to môže vyzerať napríklad tak, že futbalový klub nepustí na štadión diváka, ktorý sa nepreukáže potvrdením o očkovaní. Zaočkovanie môže byť aj jednou z podmienok prijatia do zamestnania,“ myslí si profesor.

Lenže toto jeho pretláčanie vakcíny, a teda čo najväčšie získanie zákazníkov farmafirmám ponúkajúcim vakcínu, môže mať úplne iný dôvod. Môže ísť totiž o dohodu a naháňanie kšeftu.

Jarčuška, hlavný propagátor zastrašovania celoživotného nosenia rúšok, obmedzovania pohybu a práv neočkovaných, je totiž riaditeľom neziskovky Euromed pro, ktorá má medzi sponzormi firmu Pfizer, vyrábajúcu vakcíny aj na COVID-19.

Nápadné prepojenia premiérových poradcov s farmafirmami a vakcináciou, sú šokujúce
Prepojenia ľudí, ktorí pôsobia alebo pôsobili v pandemickej komisii ako poradcovia premiéra s farmafirmami sú až šokujúco nápadné. Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Na túto farmafirmu je prepojená aj bývalá Pellegriniho ministerka a súčasná Matovičova poradkyňa Andrea Kalavská. Aj ona je známa ako extrémna obhajkyňa očkovania. Jej manžel Erich Kalavský totiž viac ako päť rokov pôsobil ako manažér vo farmaceutickej firme Pfizer, ktorá dodáva na Slovensko viac ako štvrťstoročie lieky, vakcíny a voľnopredajné produkty.
Zvláštne vzťahy medzi Kalavskou, jej manželom a Krčmérym

Andreja Kalavská sa v marci 2018 po zmene vlády, keď Roberta Fica vystriedal Peter Pellegrini, stala ministerkou zdravotníctva a Erich Kalavský v tom čase už niekoľko mesiacov pracoval pre firmu Quintiles Slovakia, dnes fungujúcu pod názvom IQVIA. Tá má zmluvu na klinické skúšanie liekov s viacerými štátnymi nemocnicami. Kalavská však vtedy možný konflikt záujmov, ako aj akékoľvek prepojenie z minulosti, kategoricky odmietla.

Profesor Erich Kalavský je však v súčasnosti vedúcim oddelenia klinického skúšania liekov v Štátnom ústave pre kontrolu liečiv. Pôsobí tiež na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave, kde je rektorom profesor Vladimír Krčméry, ktorý bol zhodou okolností členom stáleho krízového štábu premiéra Igora Matoviča.

„Správy o nových vakcínach proti COVID-19 sú dobrou správou, napriek tomu je stále sa čoho obávať. Nielen pre postoj ľudí k očkovaniu, ale aj pre to, že stále nevieme, ako na vakcíny budú reagovať starší ľudia,“ povedal pre portál vZdravotnictve.sk Krčméry, ktorý má bohaté skúsenosti s očkovacím procesom v Afrike.

Krčméry Slovákom: „Ak si chcete zložiť rúška a vrátiť sa do normálu, bez očkovania to nepôjde!“
Pandémia koronavírusu šarapatí po celom svete a ľudia už netrpezlivo čakajú na vakcínu proti nemu. Teda aspoň niektorí, pretože mnohí sa očkovať odmietajú. A práve pre nich má náš uznávaný profesor Krčméry jasný odkaz. Napísal portál... Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Krčméry v prvej polovici roka tiež radil vláde v boji proti pandémii. Vakcína je dôležitý prelom v potlačení epidemickej formy (súvislá reťaz prípadov tej istej infekcie) na dormantnú (spiacu) a sporadickú formu,“ pridáva tento expert na tropickú medicínu.
Krčméryho problém s udeľovaním profesorských titulov

Zaujímavé veci sa však začali diať po tom ako vedenie verejnoprávnej RTVS na poslednú chvíľu zastavilo investigatívnu reportáž v relácii Reportéri, ktorá sa mala venovať údajnému plagiátorstvu exministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej. Na prvý pohľad sa totiž zdalo, že ide o ďalší zo série tradičných prípadov odpisovania a kopírovania, a tak sa práve kvôli vlne záujmu ohľadom Kalavskej doktorského titulu rozhodla nadácia Zastavme korupciu na celú záležitosť pozrieť bližšie.

Pri podrobnejšom skúmaní podstaty problému však narazila na oveľa závažnejšie zistenia súvisiace s dlhoročným pôsobením experta na tropickú medicínu Vladimíra Krčméryho na akademickej pôde. Išlo o udeľovanie profesorských titulov v oblastiach ako ošetrovateľstvo, či sociálna práca, v ktorých je Slovensko preborníkom minimálne v priestore strednej Európy.

Ďalší politik s podozrením na plagiátorstvo. Tentoraz v tom má „lietať“ exministerka Kalavská
Závažné investigatívne reportáže sa na obrazovku verejnoprávnej televízie zrejme len tak ľahko nedostanú. Lýdia Kokavcová a najmä Katarína Začková už o tom vedia svoje. Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Rozhodnutie o vakcinácii je aj o ochrane zdravia a života

„Rozhodnutie o vakcinácii je o ochrane zdravia a života mamy, otca, starých rodičov či známeho s rakovinou, obezitou, cukrovkou, či poruchou imunitného systému,“ napísal premiér Igor Matovič. V jeho vyjadrení ohľadne očkovania sa ale uvádza aj toto: „Napriek tomu, že sme to opakovane s Marekom Krajčim povedali, naďalej mnohí zlomyseľne šíria blud o chystanom povinnom očkovaní. Nikdy sme ako vláda nad povinným očkovaním vážne neuvažovali. Samozrejme, bolo by skvelé a úplný sen epidemiológov pre zvládnutie pandémie, aby sa dali zaočkovať vakcínou všetci.“

Podľa premiéra aležijeme v štáte, kde najviac ľudí z európskych krajín verí rôznym hoaxom o chrípočke, či bromhexine s vodkou. Za takej situácie je, myslíme si, omnoho lepšie pre dosiahnutie úspechu, poctivo ľuďom vysvetľovať prínos očkovania. Len poctivými argumentami dosiahneme pochopenie, že rozhodnutie o vakcinácii nie je len o rozhodnutí mladého slobodného človeka, ale aj o ochrane zdravia a života jeho mamy, otca, starých rodičov či známeho s rakovinou, obezitou, cukrovkou, či poruchou imunitného systému.“

Matovič je toho názoru, že „rozhodnutie zaočkovať sa, nás takto prinúti zamyslieť sa nad tým, či náš život je a musí zostať len o ochrane našej slobody, alebo chvíľami aj o ochrane zdravia a životov iných, áno aj, cudzích ľudí.“

Matovič údajne vie, že napriek všetkému sa veľa Slovákov napokon rozhodne pre nezaočkovanie. „Nuž, môže nám to byť mnohým ľúto, ale bude to ich slobodná voľba. A dôkaz toho, že sme ich nedokázali presvedčiť,“ dodáva na margo očkovania premiér, pre ktorého by si na začiatok mohli všetci spolu aspoň priznať, že každý z nás má za život v sebe už desiatky vakcín proti všetkým možným „hnusobám“.

Niečo tu nesedí! Je naozaj koronavírus závažnejším ochorením ako chrípka?
Čo nám vlastne najnovšie povedal infektológ Pavol Jarčuška? V parafráze - chrípka má vždy ťažký priebeh, koronavírus je často asymptomatický. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Keď sa nezaočkuje aspoň 60 % ľudí, vakcína nám nepomôže

Predseda vlády na spoločnej tlačovej besede s prezidentkou Čaputovou vyhlásil, že už v januári by sme v EÚ mali mať prvé dávky vakcíny proti koronavírusu. Upozornil však, že pôjde o obmedzené množstvo vakcín, ktoré rozhodne nebude stačiť pre všetkých. Obaja sa zhodli v tom, že celú zimu musíme byť extrémne opatrní, keďže koronavírusu sa v zime veľmi darí. „Ide ťažké obdobie a do dodania vakcíny to bude ešte veľmi ťažký boj, preto nepodliehajme nejakým prvoplánovým radostiam,“ povedal Matovič.

„Do obdobia, kedy budeme mať vakcínu k dispozícii a do obdobia kedy možno polovička populácie na Slovensku bude vakcinovaná, čo bude naozaj obrovský úspech, ak by sme niečo také dosiahli, tak do toho obdobia budeme mať ešte veľmi ťažký boj,“ vyhlásil okrem iného premiér Matovič a dodal, že štát musí spustiť nasledujúce mesiace veľkú očkovaciu kampaň. „Keď sa aspoň 60 % ľudí nezaočkuje, tak nám vakcína nepomôže, uzatvára portál cz24.news slovami slovenského predsedu vlády.

Slovensko už má jasnú vakcinačnú stratégiu. Ako a kto sa bude musieť očkovať?
Slovensko v piatok prijalo stratégiu postupného očkovania proti ochoreniu COVID-19. Zaočkovaných by malo byť 65 percent populácie. Očkovať sa budú ľudia nad 18 rokov. Vakcinácia sa bude realizovať v štyroch vlnách. V piatok o tom po rokovaní... Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR