10 rokov väzenia za krádež sladkostí!? Zahraničie žasne čo všetko je na Slovensku možné
13 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Muža, ktorý ukradol dve čokoládové tyčinky z obchodu na Slovensku, môžu poslať do väzenia až na desať rokov, všíma si portál RT.


O znepokojivom príbehu muža zo severozápadného Slovenska informovali tento týždeň miestne médiá. Jeho sestra povedala, že napísala list prezidentke Zuzane Čaputovej a požiadala ju, aby zasiahla v mene jej brata.

"Desaťročný trest pre pár čokolád je nepredstaviteľný. Dnešná situácia je zložitá a ľudia majú ťažký život,“ uviedla sestra zlodeja. Krádež je samozrejme zlá, ale trest, ktorému jej brat čelí, je prehnaný a pre rodinu predstavuje katastrofu, argumentujú médiá na Slovensku.

Za také drobné krádeže, ako je táto, zlodeji zvyčajne dostávajú tresty maximálne na dva roky väzenia. Avšak Slovensko sa v súčasnosti riadi zákonom o mimoriadnych udalostiach a kvôli pandémii Covid-19 je v celej krajine vyhlásený núdzový stav. Výška trestov za niektoré trestné činy, vrátane krádeže, sú teda podstatne vyššie, ako by boli za bežných okolností.

Petrohradské bary a kaviarne vytvárajú „mapu odporu“ proti COVID zákazom
Organizátori akcie odmietajú vyhovieť požiadavkám na obmedzenie práce počas vianočných a novoročných sviatkov. Uviedol Bfm.ru. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


V inom incidente bol nedávno bezdomovec prichytený pri pokuse ukradnúť hamburger z obchodu v Žiline. Miroslav má dlhoročné skúsenosti s kradnutím v obchode, mnohokrát pre seba ukradol jedlo, pitie alebo cigarety. V očiach polície je už známym zlodejom a môže byť poslaný do väzenia až na 15 rokov.

Prísnejšie tresty majú v čase núdzového stavu udržiavať verejný poriadok v krajine, avšak mnoho ľudí si kladie otázku, či sú v tomto čase takéto tresty vhodné a či je pandémia naozaj dôvodom na vyhlasovanie núdzového stavu na území celého štátu a vo všetkých oblastiach.

Čaká nás najhoršia recesia za posledných 80 rokov, varuje šéf OSN
Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa je sociálny a ekonomický dopad pandémie Covid-19 obrovský a stále rastie, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Marek Molnár