Taiwan posilňuje svoju pobrežnú stráž uprostred napätia s Čínou
12 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Taiwan uviedol do prevádzky prvú z 12 hliadkovacích lodí, ktoré sa počas konfliktu dajú ľahko zmeniť na "smrtiace korvety", pričom napätie v Číne aj naďalej rastie, informuje portál RT.


Pokročilý katamarán je prvým z 12 hliadkovacích lodí triedy Anping, ktoré Taiwan plánuje pridať k svojej pobrežnej stráži. V prípade nebezpečenstva možno z plavidla urobiť plnohodnotnú korvetu a vybaviť ju raketami.

"V prípade potreby sa môže okamžite zmeniť na prvotriednu obrannú posilu," uviedla taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen na slávnostnom príhovore v meste Kao-siung.

Prezidentka dodala, že lode „vynikali rýchlosťou a funkčnosťou“ oproti predchádzajúcim plavidlám rovnakej veľkosti a budú použité na „ochranu“ taiwanských vôd.



Tchaj-pej v posledných rokoch zahájil ambiciózny program vyzbrojovania s cieľom čeliť vojenskému postaveniu Číny, ktorá si ostrovný štát nárokuje ako svoje územie. Taiwan v júni uviedol na trh prvý prúdový trenažér vyrobený v tuzemsku, pričom minulý mesiac bol formálne zahájený program na výstavbu vlastných ponoriek.

Taiwanské médiá v stredu informovali, že krajina plánuje do konca roku 2026 pridať k pobrežnej stráži štyri korvety triedy Tuo Jiang nazývané „zabijaci lodí“.

Okrem domácej výroby získal Taiwan tento rok z USA významný vojenský arzenál vrátane stíhačiek F-16 a rakiet Harpoon.

Astronómovia objavili „nebeskú diaľnicu“, ktorá by mohla urýchliť cestovanie cez našu slnečnú sústavu
Astronómovia objavili „nebeskú diaľnicu“, cez ktorú sa dá cestovať slnečnou sústavou oveľa rýchlejšie, ako to bolo doteraz možné, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Marek Molnár