SU - 35 identifikuje F - 22 Raptora na vzdialenosť, v akej sa americký stroj nedokáže brániť
12 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Technológia stealth používaná na amerických vojenských lietadlách B-2 Spirit, F-22 Raptor a F-35 Lightning II má vážne nedostatky, píše vojenský expert Alexej Leonkov.


V článku týždenníka Zvezda expert uviedol, že správy o efektívnej oblasti rozptylu (ESR) nie vždy naznačujú detekčný rozsah, v ktorom sa merania uskutočňovali, v dôsledku čoho prezentované údaje „nie sú úplne objektívne“. Inak povedané, SU - 35 môže nepriateľa detekovať skôr a zaútočiť na väčšiu vzdialenosť ako lietadlá amerických vzdušných síl. Informuje portál vpk.name.

Leonkov porovnával ukazovatele dosahu, pri ktorých dokáže ruský stíhač Su-35 generácie 4 ++ s radarovou stanicou Irbis detekovať "neviditeľný" americký stíhač F-22 Raptor piatej generácie. Ukázalo sa, že Raptor sa stáva pre Sučko "viditeľný" už vo vzdialenosti 266 kilometrov, ale Raptor dokáže efektívne vypúšťať strely AIM-120D iba na maximálnu vzdialenosť 180 kilometrov.

Odborník poznamenal, že americká tajná technológia, vďaka ktorej sú stíhačky neviditeľné pre radary, je založená na rozptýlení ich žiarenia v opačnom smere ako je radarová anténa a účinnosť systému závisí od frekvencií, na ktorých operujú nepriateľské systémy protivzdušnej obrany.

"Neviditeľné"stíhačky F-35 sú pre ruský raketový komplex Prometeus najjednoduchší cieľ (video)
Systém S - 500 zničí každý cieľ, blížiaci sa rýchlosťou až 20 Machov, bez ohľadu na technológiu stealth - neviditeľný. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


„V zásade sú navrhnuté pre pásmo X (vlnová dĺžka v centimetroch) frekvencií,“ vysvetlil Leonkov. Ak nepriateľské radary používajú pásmo L (decimetrové vlny) alebo Ka (milimetrové vlny), potom je americké lietadlo v nebezpečenstve."

„A tie na SU - 35, ktoré pracujú vo všetkých rozsahoch, robia z utajovanej úplne nezmyselnú technológiu,“ uzavrel autor.

Časopis National Interest už skôr označoval Su-35 ako stíhačku so super manévrovateľnosťou a schopnosťou vykonávať rôzne úlohy - najmä zasiahnuť pozemné a morské ciele vrátane tých, na ktoré sa vzťahujú systémy PVO. Zo zbraní stíhačky autor publikácie vyzdvihol najmä rakety vzduch-vzduch, ktoré dokážu ničiť ciele na vzdialenosť až 300 kilometrov, ale aj protilodné riadené strely Onyx.

"Su-35 je skutočným zabijakom", tvrdí americký National Interest (VIDEO)
Američania nešetria rešpektom - ruský Su-35 je podľa nich "skutočným zabijakom" a v odbornom časopise mu venovali, a neraz, naozaj impozantný priestor. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Ivan Brožík