Nie každý, kto kritizuje korónovú politiku vlády, je nepriateľom ústavy
12 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Ak sa prijme rozhodnutie, musia ho prijať aj jeho kritici. Ale ak sa prijme rozhodnutie, musí byť plne v súlade s ústavnými pravidlami, píše Deuchland funk.


Povedané na rovinu: Nie každý, kto kritizuje korónovú politiku vlády, je nepriateľom ústavy. Každý, kto má pocit, že intervencie na boj proti pandémii vo verejnom živote sú príliš tvrdé, môže a mal by namietať, ako by sa to dalo urobiť lepšie.

Prenajímateľ, ktorý investoval desiatky tisíc eur do hygienického vybavenia svojej reštaurácie, si nemusí myslieť, že je správne, že by jeho reštaurácia mala byť zatvorená, rovnako ako prevádzkovateľ divadla alebo koncertnej sály, ktorý pred čiastočným uzamknutím vpustí iba zlomok publika. mohol. Tvrdí portál významného celonemeckého vysielateľa deutschlandfunk.de.

Tí, ktorí nechcú byť očkovaní alebo ktorí odmietajú rúška pre školákov, sú vo vojne s vedou. Stále je však ich odpor ústavný.

V tomto ohľade nie je kritická diskusia o korónových opatreniach v demokracii vôbec problémom. Naopak: komunita žije z toho, že existujú výhody a nevýhody a že sa bojuje o najlepší výsledok. Kitika je piesok v prevodovke administratívneho stroja, ktorý je niekedy až príliš dobre naolejovaný.

Nemecko: Súdy potvrdili zákazy protestov proti pandemickým opatreniam
Nemecký Spolkový ústavný súd potvrdil v sobotu zákaz demonštrácie v meste Brémy na severe krajiny, ktorú plánovali odporcovia pandemických opatrení zameraných na zastavenie šírenia nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | tasr


Problematickým sa však stáva, keď "aleternatívne názory" nie sú iba proti koronovým opatreniam, ale používajú sa ako platforma na konšpiračné mýty a protiústavné kroky. Bádensko-Württemberský úrad pre ochranu ústavy má podozrenie, že asi tretina účastníkov demonštrácií je intelektuálne blízkych pamiatke Ríše. V súčasnosti sa monitorujú hlavy hnutia „Querdenker 711“, kolísky vzdoru v Stuttgarte, ako aj niektoré jeho odnože v Bádensku-Württembersku.
Avšak - Corona demos - kto pochoduje spolu?

Ľudia s dúhovými vlajkami, vyznávači ríše, anonymi, kritici očkovania a lekári: Odporcovia politiky v oblasti koróny predstavujú široké názorové prostredie. A napriek tomu ich spája protest proti obmedzeniam zavedeným opatreniami.

Vzniká dojem, že takíto ľudia sa už nezaoberajú pandemickými opatreniami, ale že súčasná politika potlačenia pandémie je iba zámienkou na odpor proti establišmentu. Tu existuje riziko zvyšovania radikalizácie: nemožno vylúčiť, najmä po začiatku očkovacej kampane, že sa protagonisti skôr alebo neskôr dovolajú údajného práva alebo dokonca povinnosti brániť sa.

Väčšina Nemcov podporuje politické opatrenia na potlačenie pandémie. Súčasťou demokracie je tiež uznanie a dodržiavanie platných zákonov, aj keď s nimi nesúhlasíte. To platí o to viac, ak ich ignorovanie prispieva k ďalšiemu šíreniu vírusu. Ale aj kritizujúce názory sú dôležité. Inak sa politika môže dostať mimo ústavné mantinely.

Korona sa zmenila, už nie je nebezpečná. Musíme zmeniť aj náš prístup, šíri sa Nemeckom
Nemecká televízia ARD odvysielala reportáž o Korone v Nemecku. V rozsiahlejšej reportáži sa venovali súčasnej situácii ale aj presným dátam zozbieraným od marca do dnes. Závery sú jasné: Korona už nie je nebezpečnou chorobou, naučme sa s ňou žiť.... Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Petra Demková