EÚ má v pláne znížiť emisie do roku 2030 o 55 percent
12 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Vedúci predstavitelia EÚ si stanovili nový cieľ, v ktorom znížia emisie skleníkových plynov do roku 2030 o 55 percent, informuje portál RT.


Cieľ bol oznámený v piatok po desaťhodinovom rozhovore, pričom je podstatne vyšší ako predchádzajúci cieľ, v ktorom mali klesnúť emisie do roku 2030 o 40 percent v porovnaní s úrovňami z roku 1990.

„Skvelý spôsob, ako osláviť prvé výročie našej zelenej dohody EÚ! Európa zníži emisie do roku 2030 najmenej o 55 percent. Vytvára to skvelú cestu ku klimatickej neutralite v roku 2050,“ uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Twitteri.

Plán ocenil aj predseda Rady EÚ Charles Michel, ktorý uviedol, že jasne ukazuje, že „Európa je lídrom v boji proti zmene podnebia“.



Proti prijatiu nového cieľa sa postavilo Poľsko spolu s niekoľkými ďalšími stredoeurópskymi krajinami, ktoré sú stále vo veľkej miere závislé od uhlia. Poľsko požaduje finančné prostriedky EÚ na úhradu prechodu na čistú energiu. Avšak nie je jasné, či Varšava takúto záruku dostala.

Očakáva sa, že EÚ predstaví svoj najnovší klimatický cieľ v sobotu na videosamite OSN. Nový cieľ musí ešte schváliť Európsky parlament, ktorý presadil ešte ambicióznejšiu hranicu - zníženie emisií o minimálne 60 percent do roku 2030.

Maďarsko sa obracia na Súdny dvor EÚ, aby preskúmal mechanizmus právneho štátu
Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová varovala, že krajina začne riešiť zásady právneho štátu na Súdnom dvore EÚ po tom, čo Brusel odblokoval nový rozpočet Európskej únie, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Marek Molnár