Vraždil štrnásťkrát, bál sa ho Mečiar, Rusi aj Arméni dohromady, taký bol Mikuláš Černák
11 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Boss bossov, tak to bol zrejme na Slovensku Mikuláš Černák, ktorý si odpykáva v Leopoldove doživotný trest za 14 vrážd, ktoré spáchal. Paradoxom je, že za mreže ho poslal Milan Lučanský, ktorý je teraz sám vo väzení, ba dokonca v tom, kam šiel po zadržaní Černák. Je však možné, že sa Miky o tri roky pokúsi dostať von na podmienečné prepustenie.


Obávaný mafián Mikuláš Černák sa v roku 1997 prihlásil na polícii sám po tom, ako bol na neho vydaný celoštátny zatykač. Miky, ako ho familiárne nazývali, sa cítil nedotknuteľný, napriek tomu si ho ponechali v base, kde sedí doteraz a mal by do konca svojho života. S Černákom však 11. augusta schválil Okresný súd v Banskej Bystrici  dohodu o vine a treste, ktorú uzatvoril na Okresnej prokuratúre v Martine koncom vlaňajšieho roka, informuje portál parlamentnilisty.cz.
Kočnerov a oligarchov máme u nás ešte stále niekoľko

Mikuláš Černák si na vrchole svojej slávy myslel, že je rovnako neohroziteľný ako si to svojho času myslel aj Marian Kočner. Zdroj: FB / Mikuláš Černák


Na základe nej sa priznal k 16 starším skutkom, z toho 14 vraždám. Od uloženia trestu sa upustilo, lebo si odpykáva doživotný trest odňatia slobody s možnosťou podmienečného prepustenia. Dodnes rešpektovaný mafiánsky boss si odpykáva doživotný trest v obávanom väzení v Leopoldove. Slovenskom v ostatnom čase najviac rezonovala vražda novinára Jána Kuciaka, ktorú si mal údajne objednať Marián Kočner, a pri ktorej bola zavraždená i jeho snúbenica Martina Kušnírová. Šokom bol jeho oslobodzujúci verdikt, ktorý slovenskú verejnosť doslova pobúril. „Nemyslím si, že by sa Slovensko od 90. rokov neposunulo správnym smerom, pretože takýchto Kočnerov a oligarchov tu máme ešte stále niekoľko,“ myslí si Mikuláš Černák, s ktorým sa v Leopoldove rozprával český portál parlamentnilisty.sz.

„Aj posledné dni nám na počte obvinených sudcov, prokurátorov, i bývalého šéfa Generálnej prokuratúry Dobroslava Trnku, ako aj exšéfa Špeciálnej prokuratúry Kováčika či vysoko postavených funkcionárov polície ukazujú na poriadny tieň minulosti a hanbu celej Európy. Druhou stranou je, že ideme aj u nás správnym smerom v boji so zločinom. Silné mafiánskej skupiny z 90. rokov sú už rozložené, ale niektorí pohrobkovia mafie sa pretransformovali na podnikateľov a zameriavajú sa ďaleko sofistikovanejším spôsobom,“ pridáva Miky, podľa ktorého je verdikt nad Kočnerom veľkým sklamaním časti našej verejnosti, ale dá sa pripísať tej skutočnosti, že o tejto kauze od začiatku médiá informovali spôsobom, ktorý ani nepripúšťal inú možnosť ako odsúdenie Kočnera a Zsuzsovej.

Mikuláš Černák tvrdí, že jeho súd rovnako prehlasovali dvaja sudcovia a predsa sedí v base
Tieto slová vás prekvapia! Už aj Mikuláš Černák komentuje najočakávanejší verdikt roka Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Petra Demková

Niektorí, čo s ním páchali zločiny, sú stále na slobode

Kým Mikuláš Černák dostal doživotie, jeho pravá ruka Ján Kán si, zatiaľ, užíva slobodu. Zdroj: TV Markíza


Černák však po schválenej dohode o vine a treste, pred ktorou sa priznal k 16-tim zločinom, z toho 14 vraždám, bude môcť požiadať o podmienečné prepustenie v roku 2023.Rozhodnutie prelomiť mlčanie po sedemnástich rokoch od môjho uväznenia som podrobne opísal v mojej knihe Prečo som prelomil mlčanie. Verdikt súdu potvrdil pravdivosť mojich výpovedí a novinári, ktorí boli prítomní pri odôvodnení rozsudku sa mohli dozvedieť, že súd túto dohodu so mnou schválil hlavne preto, že moje činy neboli namierené proti verejnosti, ale pri vyrovnávaní účtov v podsvetí,“ vysvetľuje Černák.

Podľa Mikiho posudky znalcov z odboru psychiatrie a psychológie, ktoré do konania pribrali orgány činné v trestnom konaní, hovorili, že ním spáchané činy neboli chorobne motivované a bilancia resocializačnú faktorov je u neho pozitívna. „Rozsudok ale odhaľuje tiež skutočnosť, že niektorí mafiáni, ktorí so mnou tieto činy spáchali v 90. rokoch, si dodnes užívajú beztrestnosť a slobodu. A to, prečo tomu tak je, som tiež podrobne opísal vo svojej knihe,“ vraví Černák.

Mikuláš Černák sa priznal k 14 vraždám (aktualizácia)
Niekdajšia pravá ruka Mikuláša Černáka Miloš Kaštan priznal svoj podiel viny na šiestich starších skutkoch aj vraždách z 90. rokov. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Peter Haluza, TASR

Bývalých mafiánov a zbabelcov sa po prepustení nebojí

Miky Černák sa rád pýšil svojím chovom tigrov. Zdroj: FB / Mikuláš Černák


Aký bude Mikuláš Černák po prípadnom prepustení na slobodu o tri roky a ako naloží so svojím ďalším životom? „Otázkou môjho prepustenia v budúcnosti sa dnes vážne nezaujímam, ale po tom všetkom, čím som si prešiel od doby, kedy som nastúpil do toho „vlaku s organizovaným zločinom“ v 90. rokoch, a po tých 23 rokoch môjho uväznenia v najtvrdších podmienkach výkonu trestu, si želám už len jedno, dožiť svoj život v pokoja a zdravie s najbližšou rodinou,“ netají asi najobávanejší mafiánsky boss Slovenska. Mnohí ľudia by však chceli, aby sa z basy za toľké vraždy a zločiny už nikdy nedostal. „Nech sa každý v prvom rade pozrie do svojho zrkadla a súdiť nech nechá súdy,“ odkazuje Miky.

Jeho kniha, v ktorej opísal veľa z vtedajších divokých 90. rokov a poodhalil aj mnohé detaily, sa pre neho môže stať na slobode nebezpečím a on sám sa môže  stať terčom tých, o ktorých hovoril. Nemal som strach ani v tých najdivokejších 90. rokoch, keď sa na ulici a v baroch strieľalo aj za bieleho dňa, a kedy autá s mafiánskymi bossmi vybuchovali skoro každý mesiac. No a tých pretransformovaných mafiánov a zbabelcov z 90. rokov, ktorí sa dodnes nedokázali postaviť chlapsky k svojej minulosti a na slobode sú len preto, že v roku 2004 urobili rôzne zvláštne dohody s políciou, najmä s vtedajším policajným prezidentom Milanom Lučanským, a nahádzali všetky činy len na mňa, tak tých sa už vôbec nebojím,“ odkazuje spoza mreží smelo Černák.

Mafiánsky boss Černák prezradil, koho volil a čo očakáva od novej vlády
Ako pandémia koronavírusu zasiahla život za mrežami? Má vôbec nejaký vplyv na na doživotie odsúdeného človeka? Koho vlastne volil v nedávnych parlamentných voľbách? Rozhovor s mafiánskym bossom Mikulášom Černákom priniesol portál topky.sk.... Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová

Nová vláda ho nepresvedčila, Čaputová, naopak, hviezdi

Bratia Mikuláš (vpravo) a Vladimír boli zakladatelia najobávanejšieho mafiánskeho gangu. Vladimír sa neskôr zabil pri autonehode. Zdroj: FB / Mikuláš Černák


Boss bossov má dosť času za mrežami sledovať i politické dianie na Slovensku. „Sledujem ho už celé roky a zatiaľ ma ani táto nová vláda moc nepresvedčila o svojich predvolebných sľuboch. Aj keď je pravda, že sa od nástupu musí trápiť s koronavírusom a niektoré predvolebné sľuby sa im tak napĺňajú ťažšie. Chýba mi však u nej viac dôveryhodná komunikácia vo vzťahu s verejnosťou. Potrebné je ale uviesť i to, že niektorí rezortní ministri sa do svojej práce pustili vážne a je vidieť, že aj odvážne. No a premiér Matovič? Je to jeho povaha a on iný nebude ani keby ho zvolili za prezidenta USA,“ myslí si o našej vláde a premiérovi Černák.

Úplne iný názor vak má na prezidentku Zuzanu Čaputovú. „Je percentuálne preferencie dôveryhodnosti reflektujú jej pôsobenie v úrade. Snaží sa spoločnosť zjednocovať, jej vyjadrenia sú odborné, vecné, a hlavne dôveryhodne vnímané. Reprezentuje nás dôstojne aj v zahraničí a jej politika je vyvážená,“ sklonil podľa portálu parlamentnilisty.sz poklonu našej prvej ženskej hlave štátu obávaný boss.

Lučanský strávi väzbu v base, do ktorej poslal Černáka. Mafiánsky boss sa vraj teší
Život vie písať všakovaké príbehy, ale taký, aký napísal bývalému policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému by veru nevymyslel asi nikto. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.