Pozor, viete dokedy si kúpite stromček či kapra? Lockdown nepraje zábudlivcom
11 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vládou nedávno ohlásené opatrenia za zastavenie šírenia COVID-19 ovplyvnia najmä predvianočné nákupy. Ľudia by si mali dobre prečítať, ako je to s otvorenými obchodmi pred sviatkami, pretože po 21. decembri si už darčeky nenakúpite.


Slováci sú známi tým, že si všetko nechávajú na poslednú chvíľu, kákupy darčekov nevynímajúc. Tentokrát si na to ale budú musieť dať veľký pozor. Od 21. decembra môže byť totiž pre protipandemické opatrenia veľkým problémom kúpiť kapra aj stromček. „Myslím si, že sa vieme všetci zariadiť, urobiť si nákupy, ktoré potrebujeme, a nenatlačiť sa všetci v jednom čase do niekoľkých prevádzok,“ povedal v stredu premiér Igor Matovič, keď na tlačovke oznamoval nové protipandemické opatrenia, píše portál sme.sk.
Na lyžiarske svahy len s platným negatívnym testom

Reštrikcie sa nedotknú len obchodov, ale aj reštaurácií a barov, ba obmedzené budú aj lyžovačky. Strediská budú po novom musieť žiadať od lyžiarov testy a kontrolovať medzi nimi rozstupy dva metre. Nie je preto vylúčené, že zdražia, aby regulovali počet zákazníkov. Strediská však zostávajú počas čiastočného lockdownu otvorené, od pondelka 14. decembra ale budú môcť obslúžiť len zákazníkov, ktorí sa vedia preukázať negatívnym výsledkom antigénového či PCR testu na koronavírus nie starším ako 72 hodín od príchodu. Týka sa to aj detí od desať rokov veku. Po troch dňoch sa zákazníci musia dať pretestovať. Testovanie si môžu strediská zabezpečiť aj samy.

Najväčší prevádzkovateľ horských stredísk v Nízkych a vo Vysokých Tatrách spoločnosť Tatry mountain resorts vyhlásil, že sa na testovanie pripravoval a plánuje vytvoriť sieť odberových miest. „Testovanie by nemalo prebiehať priamo v lyžiarskych strediskách, ale na prístupových bodoch,“ tvrdí hovorca TMR Marián Galajda. Obmedzenia budú aj pri samotnom lyžovaní. V radoch na lístky, vleky či občerstvenie musia byť medzi ľuďmi dvojmetrové rozstupy. Do kabínky na lanovke môžu pustiť len jedného človeka či členov jednej domácnosti. „Vo všetkých strediskách boli vytvorené nástupné koridory tak, aby obmedzovali bezprostredný kontakt lyžiarov. Na dodržiavanie preventívnych opatrení dohliada aj samostatný personál,“ tvrdí Galajda.

„Lockdown cez Vianoce bude koniec Matovičovej vlády!“ myslí si politológ
Vianoce sa nezadržateľne blížia a už teraz je jasné, že určite nebudú také, na aké sme boli zvyknutí. Zrejmé je to aj zo záverov včerajšieho zasadnutia krízového štábu, ktoré ešte oficiálne schváli, alebo aj nie, dnešné rokovanie... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

V problémoch sa ocitli aj predajcovia stromčekov

Pozor si ale treba dať na to, že nakupovanie bude možné bez obmedzení len do 21. decembra, potom by sa mala väčšina obchodov zatvoriť. Opatrenia budú podľa hlavného hygienika Mikasa podobné ako počas minulých čiastočných lockdownov, čiže potraviny, drogérie, lekárne, benzínové pumpy či predajne s krmivami by mali zostať otvorené. Ako sa zatváranie obchodov dotkne predaja kaprov či stromčekov, nebude jasné, kým nevyjde nová vyhláška. „Žiaľ, ešte nebola vydaná, preto sa k tomuto nevieme bližšie vyjadriť,“ odpovedal na otázky SME tlačový odbor Kauflandu.

Predajca stromčekov z firmy Abiesland Michal Šulek hovorí, že sa budú snažiť osloviť hygienikov, aby ich nechali medzi výnimkami, keďže stromčeky sa predávajú vonku. „Predávajú sa aj tesne pred Štedrým dňom, ale nedá sa povedať, ktoré dátumy sú z pohľadu tržieb najsilenejšie,“ vysvetľuje Šulek a pridáva, že najviac to bude závisieť od počasia. „Donáškový predaj stromčekov cez internet by bol veľmi komplikovaný. Ľudia špekulujú, každý chce niečo iné. To sa radšej budeme snažiť predať čo najviac stromčekov teraz a skončíme sezónu skôr,“ konštatuje predajca stromčekov.

"Nedajme si zničiť Vianoce!", vyzýva Uhrík
07 | 12 | 2020 | Gabriel Matta

Ako bude s predajom kaprov nevedia ani ich predajcovia

V podobnej neistote je zatiaľ napríklad aj Rybárstvo Stupava, ktoré dodáva vianočné kapry. „Nevieme, ako sa nás nové opatrenia dotknú, zatiaľ nám objednávky nikto nezrušil,“ hovorí Lenka Podolová z rybárstva. Viacerí predajcovia uvádzajú, že zatiaľ sú im opatrenia nejasné. Spresniť ich má Úrad verejného zdravotníctva vo vyhláške, ktorú plánuje zverejniť na budúci pondelok. Opatrenia, ktoré v stredu ohlásil Matovič s Krajčím, sú podľa odborníkov, ktorých oslovil denník SME, slabé a neriešia aktuálnu epidemiologickú situáciu. Lekár a člen Ústredného krízového štábu Peter Visolajský vraví, že síce Slovensku pomôžu, ale najskôr o dva až tri týždne. To už bude po Vianociach a za ten čas bude krivka šírenia koronavírusu dramaticky stúpať.

Ďalšie obmedzenia čakajú aj reštaurácie, ktoré od dnešného dňa musia zavrieť aj terasy. Prevádzkar reštaurácie AquaVia z Dolného Bubína Mário Pakos mal v novembri otvorenú terasu, no ešte koncom mesiaca ju musel zatvoriť. Vie tak porovnať, ako sa reštaurácii zmenia tržby s terasou a bez nej. „Spôsobilo to výpadok 60 %. S terasou som dokázal aspoň pokryť náklady. Teraz mi príde 20 ľudí. Neostáva nám nič iné len zatvoriť,“ hovorí Pakos. Naopak, kostoly ostávajú otvorené vrátane sviatkov, keď na omše chodí najviac ľudí. Zostane pre ne platiť doterajší režim, kde platí šachovnicové sedenie. Konferencia biskupov zatiaľ usmernenie k sviatkom nevydala, riešiť to, podľa hovorcu Martina Kramaru, majú biskupi v miestnych diecézach, uvádza v závere portál sme.sk.
Toto sú najnovšie protiepidemiologické opatrenia


  • Nákupy do 21. decembra bez obmedzení, potom sprísnený režim. Spresní to vyhláška.

  • Reštaurácie musia od piatka zatvoriť svoje terasy - aj tie bez akýchkoľvek bariér. Naďalej môžu vydávať jedlo cez okienko.

  • Lyžiarske strediská od pondelka 14. decembra musia vyžadovať negatívne testy od zákazníkov.

  • Všetky školy sa zatvoria od 21. decembra.


Takéto Vianoce sme tu ešte nemali. Zopakuje sa biblický jav z čias narodenia Ježiša Krista!
Rok 2020 sme si mnohí predstavovali určite úplne ináč. Koronavírus nám ho znepríjemnil tak, že väčšina naň do smrti nezabudne. Na Vianoce sa ale predsa len máme na čo tešiť, pretože nebesá si pre nás pripravili veľkolepú... Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.