Pandémia hladu môže byť horšia než pandémia koronavírusu
11 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Svetový potravinový program (WFP) sa obáva, že následky „pandémie hladu“ môžu byť ešte horšie ako samotná pandémia nového koronavírusu, píše portál 1.pluska.sk. Státisíce ľudí prichádzajú o prácu a milióny sa ocitajú v obrovskej biede a potravinovej núdzi. 



Zdravotnú krízu znásobujú vojny a zmeny klímy

David Beasley, výkonný riaditeľ Svetového potravinového programu (WFP) sa v rámci virtuálneho odovzdávania Nobelovej ceny za mier, ktorá bola organizácii udelená ešte v októbri sa vyjadril, že horšia, ako pandémia koronavírusu, môže byť „pandémia hladu“. Vo svojom prejave poukázal na skutočnosť, že 270 miliónov ľudí vo svete sa v súčasnosti nachádza „na pokraji vyhladovania“. Hlavnými príčinami sú: globálna zdravotná kríza, ozbrojené konflikty,  klimatické zmeny či zneužívanie hladu ako „politickej či vojenskej zbrane“.

Šéf WFP upozornil, že počas najťažších mesiacov ochorenia COVID-19 sa za  tri mesiace podarilo vyzbierať na humanitárnu pomoc 2,7 miliardy amerických dolárov, na záchranu 30 miliónov ľudí pred hladomorom je však potrebných lpäť miliárd.  Organizácia poukazuje na zhoršujúcu sa situáciu v afrických krajinách Burkina Faso, Južný Sudán či v severovýchodnej Nigérii. Úroveň podvyživeného obyvateľstva v Jemene sa už pred vypuknutím pandémie nachádzala na rekordných priečkach. Koronakríza a nedostatok financií situáciu ešte zhoršujú.

"Hladomor biblických rozmerov" sa blíži kvôli pandémii Covid-19, varuje šéf OSN pre výživu
Pandémia Covid-19 môže viesť ku katastrofe epických rozmerov, varuje vedúci orgánu OSN zameraného na boj proti hladu, keďže milióny ľudí trpia hladom po celom svete, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | Marek Molnár

Koncertnú sálu nahradila radnica a televízia

Svetový potravinový program získal Nobelovu cenu za mier za úsilie v boji proti hladu a potravinovej neistote na celom svete. Laureáti Nobelových cien dostanú zlatú medailu a finančnú odmenu desať miliónov švédskych korún (takmer 945 tisíc eur). Vzhľadom na pandémiu nahradil tradičnú slávnostnú ceremóniu  televízny prenos z radnice švédskej metropoly. Nobelovu cenu za mier tento rok neodovzdali na radnici nórskeho hlavného mesta Oslo, ale na pôde tamojšej univerzity, uvádza v závere portál 1.pluska.sk.

„Rok 2021 bude katastrofický,“ varuje OSN
Vedúci Svetového potravinového programu (WFP) vyslovil hrozivú predpoveď na najbližšie mesiace, pričom uviedol, že „katastrofické“ humanitárne krízy budú trvať do roku 2021, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Marek Molnár