Prezidentka vymenovala Žilinku. Napriek tomu, že pri vypočúvaní zrejme klamal
10 | 12 | 2020 I Michal Filek/TASR

Novým generálnym prokurátorom sa stal Maroš Žilinka. Vo štvrtok ho do funkcie vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová.


V minulosti Žilinka dozoroval kauzy, ako podvod na nebankový subjekt Drukos, kde Najvyšší súd (NS) SR odsúdil majiteľa Františka Mojžiša v roku 2012 na 8,5-ročný trest odňatia slobody. Dozoroval kauzu Transpetrolu na 11 rokov odsúdeného Ignáca Ilčišina a prípad exsiskára Ľuboša Kosíka, ktorého NS SR v kauze zmeniek odsúdil na 18-ročný trest odňatia slobody. Dozoroval aj kauzu Technopol Servis, kde je obvinený Marian K.

Šeliga vyzval prezidentku odložiť vymenovanie Maroša Žilinku
Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby odložila vymenovanie Maroša Žilinku do funkcie generálneho prokurátora až do momentu, kým sa nejasnosti okolo jeho tvrdení nevysvetlia. Prezidentka má Žilinku... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | tasr


Žilinku zvolili za nového generálneho prokurátora poslanci Národnej rady SR vo verejnej voľbe. Podporilo ho 132 poslancov zo 147 prítomných.

Generálna prokuratúra nemala riadneho šéfa už mesiace. Jaromírovi Čižnárovi sa 17. júla skončilo sedemročné funkčné obdobie. Hoci mohol zostať vo funkcii do vymenovania nového šéfa prokurátorov, požiadal prezidentku o uvoľnenie z funkcie, zanikla mu v auguste.

Prezidentka  Zuzana Čaputová si želá, aby sa na Generálnej prokuratúre (GP) SR začala nástupom Maroša Žilinku do jej vedenia nová éra. Očakáva od neho ozdravenie prokuratúry a odstránenie prvkov inštitucionálnej nekultúrnosti. Prokuratúru by mal podľa nej tiež vystaviť primeranej miere verejnej kontroly. Generálny prokurátor má byť podľa nej nielen nestranný a nepodliehať vplyvom okolia, ale rovnako sa má tak aj javiť.

Dostál: Dnes menovaný generálny prokurátor Žilinka na vypočutí klamal
Ondrej Dostál (SaS) bol jedným z 15 poslancov, ktorí pri voľbe generálneho prokurátora nehlasovali za Maroša Žilinku. Dnes tvrdí, že na vypočutí Žilinka klamal. Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Ivan Brožík