Pandemické zisky miliardárov sú závratné
10 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Americkí miliardári počas pandémie Covid-19 zarobili toľko peňazí, že ich zisky od marca stačia na to, aby každý obyvateľ USA získal šek vo výške 3 000 dolárov. A to bez toho, aby sa im znížilo ich pred-pandemické bohatstvo, informuje portál RT.




Podľa správy, ktorú v utorok zverejnili Američania pre daňovú spravodlivosť a Inštitút pre politické štúdie za posledných deväť mesiacov 651 miliardárov zvýšilo svoje bohatstvo o neuveriteľných 1,06 bilióna dolárov. Zdá sa, že superbohatí zďaleka nie sú nepriaznivo ovplyvnení ekonomickými odstávkami súvisiacimi s pandémiou. Je to vďaka prosperite v politike, ktorá uvrhla toľko obyčajných Američanov do chudoby.

Majetok miliardárov vzrástol natoľko, že by mohli dať „každému mužovi, žene a dieťaťu v krajine“ 3 000 dolárov a „boli by stále bohatší ako pred deviatimi mesiacmi“, uviedol v utorok v tlačovej správe výkonný riaditeľ ATF Frank Clemente.

Dobrá správa: Ak chcete aby Sputnik V účinkoval, nemusíte sa vzdať alkoholu
09 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Správa sledovala zisky miliardárov od 18. marca, čo je približný dátum začiatku ekonomických odstávok, do 7. decembra. Prevažnej väčšine sa hromadenie bohatstva ešte urýchlilo. A bežní Američania videli, ako im ich celoživotné úspory unikajú medzi prstami, strácajú prácu, podniky a blízkych.

Po deviatich mesiacoch zhrabávania hotovosti stúplo celkové bohatstvo miliardárov o 36 percent na viac ako 4 bilióny dolárov - čo je takmer dvakrát viac ako 2,1 bilióna dolárov v majetku najchudobnejších 50 percent Američanov.

Obrovská hromada peňazí predstavuje zdvojnásobenie dvojročného rozpočtového rozdielu všetkých štátnych a miestnych vlád. Dokonca sa blíži k obrovskej sume, ktorú federálna vláda vynakladá na spoločnosti Medicare a Medicaid - 644 miliárd dolárov.

Prezidentský rozvod? Hillary už má dosť Billových sexuálnych škandálov
10 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Jedným z hlavných príjemcov fiškálnej explózie bol zakladateľ Amazonu Jeff Bezos, ktorého osobné imanie sa od marca zvýšilo o 63 percent. Američania zasiahnutí lockdownom sa rozhodli uspokojiť svoje potreby online nakupovaním. Ak by Bezos rozdelil svoju neočakávane nadobudnutú sumu 71,4 miliárd dolárov medzi zamestnancov Amazonu, dostali by pracovníci po 88 000 dolárov, pričom by zanechali svojho šéfa rovnako bohatého ako bol pred vypuknutím koronakrízy.

A Bezos, o ktorom sa hovorí, že je najbohatším človekom v USA, nebol ani zasiahnutý Covid-19. Chorobu si musel pretrpieť miliardár Elon Musk, ktorého bohatstvo vzrástlo o neuveriteľných 542 percent - z „iba“ 24,6 miliárd dolárov v marci na 143 miliárd dolárov v decembri.

Máte alergiu? Na vakcínu zabudnite
Ľudia, ktorí majú v anamnéze výrazné alergické reakcie, by nemali dostávať vakcínu na Covid, informoval Regulačný úrad pre lieky po tom, čo sa v stredu objavili príznaky u dvoch pracovníkov NHS. Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Diana Zaťková