OSN má jasno: Ak nie si cyklista a vegetarián, nemáš tu čo hľadať
10 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

OSN nahliadla do budúcnosti.... a uvidela, že je obývaná cyklistickými vegetariánmi, ktorí sa vyhýbajú cestovaniu lietadlom a žijú svoje životy v uhlíkovej neutralite poháňanej slnečnou energiou. To sú kľúčové prvky,  ktoré OSN považuje za „jedinú nádej“ pre ľudstvo na záchranu planéty, , konštatuje Breitbart.


Najnovšie odporúčania, ktoré uvádza OSN v oblasti klimatických zmien, zahŕňajú nahradenie domácich letov na krátke vzdialenosti železničnou dopravou, cyklistikou a spoločného využívania automobilov pri súčasnom zvyšovaní energetickej účinnosti bývania.


Podľa správy OSN o emisných rozdieloch v programe pre životné prostredie z roku 2020 musí svet ako súčasť obnovy po koronakríze prijať urgentné investície do opatrení v oblasti klímy, aby „priblížili svet k cieľu Parížskej dohody, ktorým je maximálne zvýšenie teploty o 2 stupne Celzia“.

Inger Andersenová, výkonná riaditeľka UNEP varovala, že pandémia môže mať „obrovský vplyv na emisie skleníkových plynov“ a spomaliť zmenu podnebia, je však potrebné urobiť viac. Varovala: "Vyzývam vlády, aby podporili ekologické zotavenie v ďalšej fáze fiškálnych intervencií COVID-19 a výrazne zvýšili svoje ambície v oblasti klímy v roku 2021."

Miliardársky synáčik prepískol študentský rozpočet. Utratil 50 miliónov dolárov
09 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Správa načrtáva zmeny v spotrebiteľskom správaní súkromného sektora a jednotlivcov rôznymi spôsobmi. Patria sem aj jednotlivci, ktorí sa vzdajú diaľkových medzinárodných letov, čo by mohlo znížiť osobné stopy „takmer o dve tony CO2“ a ukončiť výrobu energie z uhlia.



Prechod na elektrinu z obnoviteľných zdrojov v domácnostiach by podľa správy mohol obmedziť uhlík asi o 1,5 tony na obyvateľa, zatiaľ čo prijatie vegetariánskej stravy by v priemere ušetrilo asi pol tony uhlíka. Všetky tieto požiadavky na zmenu už skôr uviedli skupiny ako Svetové ekonomické fórum.

Jaroslav Flegr hovorí, že nás ochráni behaviorálna imunita. Musíme zmeniť správanie
Profesor, evolučný biológ a virológ Jaroslav Flegr je známy svojimi extrémnymi názormi ohľadom koronavírusu a opatrení okolo pandémie. Na Facebooku vysvetlil, čo je behaviorálna imunita a ako nás pred covidom ochráni, píše portál... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


„Správa UNEP ukazuje, že nadmerná spotreba bohatej menšiny podporuje klimatickú krízu, avšak za to platia chudobné komunity a mladí ľudia,“ uviedol Tim Gore, vedúci politiky v oblasti klímy v Oxfame a prispievajúci autor. „Bude prakticky a politicky nemožné uzavrieť emisnú medzeru, ak vlády neznížia uhlíkovú stopu bohatých a neukončia nerovnosti, ktoré nechávajú milióny ľudí bez prístupu k moci alebo bez možnosti vykurovať svoje domy.“

Novozvolený americký prezident Joe Biden už ukázal ochotu podpísať množstvo klimatických obmedzení, čo vyjadruje jeho prísľub dodržiavať Parížsku dohodu o klíme. V správe sa uvádza, že najbohatšie jedno percento na planéte predstavuje viac ako dvojnásobok kombinovaných emisií najchudobnejších 50 percent.

Máte alergiu? Na vakcínu zabudnite
Ľudia, ktorí majú v anamnéze výrazné alergické reakcie, by nemali dostávať vakcínu na Covid, informoval Regulačný úrad pre lieky po tom, čo sa v stredu objavili príznaky u dvoch pracovníkov NHS. Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Diana Zaťková