Nemecké a švajčiarske médiá: Slovenská vláda plánuje ďalší lockdown
10 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Na Slovensku sa schyľuje k ďalšiemu lockdownu. Počet chorých na COVID-19 sa opäť rapídne zvyšuje. Potvrdil to minister vnútra Mikulec po šesťhodinovom utorkovom stretnutí krízového štábu v Bratislave. Detaily sa majú oznámiť neskôr, informuje švajčiarsky portál cash.ch.  


Ako napísal nemecký portál aerzteblatt.de, už doposiaľ boli zatvorené školy pre deti nad desať rokov, ľudia nemohli jesť v reštauráciách, jedlo a nápoje sa dali zobrať len so sebou, alebo konzumovať vonku. Väčšina obchodov bola otvorená za prísnych opatrení, informujú aj nemecké noviny Der Standard.


Odborníci v posledných dňoch odporúčajú tvrdý lockdown s úplným zatvorením všetkých obchodov s výnimkou potravín a drogérií, píše cash.ch.


Der Standard poznamenáva, že inak voči médiám veľmi ústretový slovenský premiér nechal novinárov na seba dlho čakať, a nechcel uviesť ani presný termín, ani rozsah ďalšieho lockdownu. Slovenská vláda čelí masívnej kritike zo strany médií kvôli svojej politike v boji proti koronavírusu.


Švajčiarsky portál cash.ch uvádza, že po mnohých chaotických oznámeniach zo strany vlády a následných opakujúcich sa zmenách pravidiel ešte v pondelok slovenská prezidentka Čaputová  vyzvala premiéra Matoviča, aby riadením krízového manažmentu poveril niekoho iného a sám sa venoval len koordinácii a plneniu svojich vládnych úloh. Ako píše nemecký portál deutschlandfunk.de, slovenskí opoziční politici už dávnejšie vyzvali predsedu vlády Matoviča, aby odstúpil. Boj s koronavírusom údajne nezvláda a vymkol sa mu spod kontroly.