Najvyššia aktívna sopka Eurázie chrlí lávu (VIDEO)
10 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Kľučevská - sopka na ruskom polostrove Kamčatka - najaktívnejšia v krajine a najvyššia svojho druhu v celej Eurázii, opäť vybuchla. V posledných rokoch sa nachádza v období zvýšenej aktivity, informuje portál RT.




Prvá informovala o erupcii ruská Skupina pre reakciu na erupciu vulkánov na Kamčatke  (Kamchatka Volcanic Eruption Response Group - KVERT). V utorok v noci vybuchla roztavená hornina, ktorá steká po južnom svahu sopky v odľahlej oblasti, ktorá hraničí s Tichým oceánom. Pred zatuhnutím sa plazila takmer 1,5 km. Výboj vyvrhoval oblak popola do výšky viac ako 7 kilometrov.

Robert Fico očakáva novú vládu už na jar
Šéf Smeru vyhlásil, že nová vláda môže prísť vzhľadom na dianie vo vládnej koalícii veľmi rýchlo. Všimol si to portál hnonline.sk. Zároveň Fico na tlačovej konferencii uviedol, že celý smerácky klub hlasoval proti rozpočtu, lebo je to podľa nich... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Michal Filek


Kľučevská, ktorá bola naposledy aktívna v období od novembra 2019 do júla 2020, je vysoká niečo cez 4 835 metrov. Je to najaktívnejšia sopka polostrova a zároveň aj jedna z najaktívnejších sopiek na Zemi. Prvá historicky zazamenaná erupcia je z roku 1697 a hoci je jej vek len 6 000 rokov, za posledných 3 000 rokov eruptovala viac než stokrát, čo z nej robí najaktívnejšiu sopku v Eurázii. S prvou zaznamenanou erupciou na konci sedemnásteho storočia zostáva trvale aktívna. Pravidelne emituje plyn, lávu a popol.

Oblasť okolo Kľjučevskej zostáva na oranžovej v škále leteckej výstrahy, čo je podľa najnovšej aktualizácie KVERT druhá najvyššia úroveň na stupnici Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo. Oranžový farebný kód znamená, že daná sopka „vykazuje zvýšené nepokoje so zvýšenou pravdepodobnosťou erupcie“ alebo že „erupcia prebieha“, ale „s nulovými alebo malými emisiami popola“.



Doktor Bukovský vyzýva OĽANO, aby vymenilo Matoviča
Doktor Igor Bukovský vyzýva poslancov OĽaNO , aby vymenili Igora Matoviča na poste predsedu vlády. „Vzhľadom na tú spoločenskú a ekonomickú situáciu sa javí ďalšie zotrvanie terajšieho predsedu vlády na svojej pozícii ako neudržateľné,“ konštatuje... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Ivan Čeredejev