Chmelár: Matovič? Nemá zmysel sa s ním baviť, treba sa ho zbaviť
10 | 12 | 2020 I Michal Filek

Eduard Chmelár vo svojom statuse na facebooku píše, že Igor Matovič mal pred národ predstúpiť, pokľaknúť na kolená  a prosiť o prepáčenie. "Odkaz, ktorý však adresoval verejnosti, bol dostatočne zvrátený na to, aby ho raz z toho úradu vyhnali vidlami: Prehral som, ale môžete za to vy," napísal Chmelár. S Igorom (lebo oslovenie premiér si podľa neho nezaslúži), tým kriminálnikom, ktorého si ľudia zvolili za premióra, vraj už nemá zmysel sa baviť. Treba sa ho zbaviť!






Igor Matovič, podľa Chmelára, začal tlačovú konferenciu úplne zle. "Mal ju začať pokorným pokľaknutím na kolená a pokorným poprosením národa o prepáčenie (ako Willy Brandt pred päťdesiatimi rokmi vo Varšave). On ju však začal ako vždy. Koncentrovaným klamstvom a zvaľovaním viny na prezidentku, Richarda Sulíka a majiteľov reštaurácií. Tým, ktorí poslúchali, nechalo Jeho Igorodie blahosklonne, hoci nelogicky, niečo otvorené. Krajčímu kostoly, Kollárovi vleky, ako také feudálne léna. Tým, ktorí neposlúchali, zasa treba niečo zatvoriť - Sulíkovi reštaurácie, Gröhlingovi školy a Čaputovej aspoň ústa. Odkaz, ktorý však adresoval verejnosti, bol dostatočne zvrátený na to, aby ho raz z toho úradu vyhnali vidlami: Prehral som, ale môžete za to vy."




Doktor Bukovský vyzýva OĽANO, aby vymenilo Matoviča
Doktor Igor Bukovský vyzýva poslancov OĽaNO , aby vymenili Igora Matoviča na poste predsedu vlády. „Vzhľadom na tú spoločenskú a ekonomickú situáciu sa javí ďalšie zotrvanie terajšieho predsedu vlády na svojej pozícii ako neudržateľné,“ konštatuje... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Ivan Čeredejev



Publicista je presvedčený, že Matovič rozmýšľa takto: Ak neuznávate, že plošné testovanie bolo celosvetovým úspechom, zahrávate sa s vlastnou inteligenciou a ste hlupáci (nasleduje hysterický smiech). Ak považujete kompenzácie štátu za nedostatočné, ste podvodník. Ak nemáte za 8 mesiacov takmer žiadnu tržbu, ste podvodník. Ak ste sa postavili Matovičovi, ste podvodník. Podvodníkom nevyplatí štát nič, aj keď im to sľúbil. "A ktože to bol, kto si vyúčtoval v prosperujúcej firme výdavky za používanie vozidla vyše 63 000 eur v prospech svojej matky? Pamätáte sa na toho podvodníka z Trnavy, ktorý si takto krátil dane? Asi nie, lebo toho kriminálnika, ktorého trestné stíhanie zastavili iba preto, lebo skutok bol premlčaný, ste si medzitým zvolili za premiéra."






Chmelár nerozumie, prečo mu tieto chrapúnstva ešte tolerujeme. Igor Matovič vraj klamal už vo chvíli, keď sa nadýchol a povedal, že čestne priznáva prehru. Nebolo to čestné, pretože vinu zvalil na prezidentku, ktorá ho vyzvala na zmenu prístupu. Nebolo to čestné, lebo dookola balamutí verejnosť tou istou lžou, že celoplošné manévre boli mimoriadne úspešné. Neboli. Skupina lekárov na čele s členom Ústredného krízového štábu Petrom Visolajským od začiatku varovali, že je to zbytočné mrhanie zdrojov – úspech mu priznali iba na Orave, lebo to bolo presne to, čo navrhovali: testovať cielene, iba v ohniskách nákazy. Premiér ich odignoroval a výsledok je toto.




"Možno by mu časť spoločnosti odpustila, keby sa ospravedlnil a povedal: prepáčte, zlyhal som, pomýlil som sa, nebola to správna cesta, ale teraz vás prosím o súdržnosť. Lenže on naďalej zbabelo klame. A už dávno to nie je smiešne. Igor (lebo ty nie si hodný oslovenia pán premiér), chrapúnsky si oklamal národ. Klamal si, keď si povedal, že testovanie bude dobrovoľné. Klamal si, keď si 17. októbra povedal, že „ak Slovensku tú pol hodinu jeden a druhý víkend darujeme, tak sa nádherne lockdownu vyhneme a Vianoce môžeme pokojne prežívať“. Tvoja atómová bomba ti vybuchla v rukách. Nemocnice sa začínajú prepĺňať a ty nadávaš ľuďom. Dosť. Stačilo. Verím, že si len „zimný kráľ“, ktorý nevydrží do jari. Prirovnávaš sa k Jánošíkovi, lebo vraj na teba všetci poľujú, ale ty bohatým dávaš (zrušenie bankových odvodov) a chudobným berieš. Ľudí máš na háku. To jediné ťa spája s Jánošíkom."


Oznámili zatvorenie terás a obchodov. Lyžovať sa bude ďalej
Minister zdravotníctva a hlavný hygienik oznámili opatrenia, ktoré nazvali nie celkom typický lockdown. Mobilitu ľudí neobmedzili. Už v piatok sa zatvoria letné terasy, od 21. decembra budú môcť byť otvorené len nevyhnutné prevádzky. Minimálne tri... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Michal Filek




Chmelár pokračuje: "Áno, situácia je mimoriadne vážna. Rozprávam sa so zdravotníkmi a verte mi, že vzniká vážne znepokojenie, ako budú vyzerať sviatky v nemocniciach. Nesúhlasil som s porušovaním zákona 17. novembra, ani s porušovaním zákona majiteľov reštaurácií, ale ryba smrdí od hlavy a za túto situáciu je zodpovedný v prvom rade a politicky výlučne Igor Matovič a všetci tí, ktorí ho kryjú. S tým človekom už nemá význam rokovať, treba sa ho zbaviť. Mohol mať za sebou ľudí, ktorí chápu nevyhnutnosť opatrení. Lenže on svojou šialenou politikou dosiahol, že sa proti nemu postavila ako jeden muž celá spoločnosť, zjednotil proti sebe všetkých od popieračov pandémie až po alarmistov. Dnes však nie je čas na hádky. Je potrebné, aby opozícia prestala byť deštruktívna a vysvetlila svojim prívržencom, že bez ohľadu na Matoviča musíme zatiahnuť ručnú brzdu. Mali sme ju zatiahnuť oveľa skôr, stratili sme dva mesiace, ale prečo by sme to robili v októbri, keď dnes môže Matovič ľuďom efektívnejšie pokaziť Vianoce, všakáno. Ale po sviatkoch treba začať pracovať na jeho zvrhnutí. A áno, ak to nedokážu jeho koaliční partneri, prídu na rad aj predčasné voľby. Lebo Richard Sulík sa správa mimoriadne zbabelo a alibisticky, ak odkazuje, že s prijatými riešeniami síce nesúhlasí, ale zodpovedá za to hlavný hygienik. Nie, vládne vláda, aj on a ak to nevedia vziať do svojich rúk, tak to vezme niekto iný."






Chmelár zopakoval, že s Igorom Matovičom by sa už nemal nikto ani baviť. Čo slovo, to klamstvo, lož je jeho pracovná metóda. "Jeho patologické klamstvá nie sú hodné komentovania, prepáčte, ja už toto robiť nebudem, ja sa len čudujem, že novinári nevedia klásť správne otázky a že ho s tými výmyslami nekonfrontujú priamo na tlačovej konferencii. Lebo k občanom ide akási virtuálna realita, ktorá nezodpovedá skutočnosti. Matovič nie je schopný chápať realitu." Ale jeho partneri snáď áno. Chmelár ich vyzval, aby konali, lebo emócie vybičované až do nepríčetnosti rastú, ale hnev nie je program.






"Na druhej strane, priatelia, treba to všetko upokojiť. Tento rok budú Vianoce stíšené, a bude to tak aj dobre. Mali by sme viac vnímať jeden druhého a prispieť k tomu, aby boli pokojné aj pre zdravotníkov. Verím, že keby sme mali normálneho premiéra, ktorý s ľuďmi normálne komunikuje, vážnosť situácie by sme si uvedomili aj sami. Buďte na seba dobrí, tento úbohý pán za váš zvýšený tlak nestojí," uzatvoril Eduard Chmelár.




„Lockdown cez Vianoce bude koniec Matovičovej vlády!“ myslí si politológ
Vianoce sa nezadržateľne blížia a už teraz je jasné, že určite nebudú také, na aké sme boli zvyknutí. Zrejmé je to aj zo záverov včerajšieho zasadnutia krízového štábu, ktoré ešte oficiálne schváli, alebo aj nie, dnešné rokovanie... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.