Estónsko zabezpečilo hranicu EÚ......pred drobnými živočíchmi
10 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Na estónskej demarkačnej línii s Ruskom je dobudovaný osemkilometrový hraničný múr. Malý pobaltský národ dúfa, že tak posilní svoju bezpečnosť - teda ak sa žiadni útočníci nedostanú do krajiny po rebríku, zamýšľa sa portál RT.




V júli Talin oznámil, že dokončil výstavbu 23,5 km pohraničného opevnenia v rámci modernizácie za 80 miliónov dolárov, vrátane fyzických bariér, hliadkovacích trás a monitorovacích zariadení. Estónsky minister vnútra Alar Laneman ocenil inštaláciu plotu ako praktického a aj ... počinu symbolického a politického významu“. Dodal, že stojí na „vonkajšej hranici Európskej únie a NATO a všetci chápeme, že hranica vybavená potrebnými technickými prostriedkami a dostatočne zabezpečená je pre Estónsko a EÚ veľmi dôležitá pre bezpečný život.“

Francúzsko stavia ďalšiu atómovú lietadlovú loď väčšiu ako Charles de Gaulle
Práce na nástupcovi Charlesa de Gaulla by sa mali začať koncom roka 2025, uvádzať do prevádzky ho budú v roku 2038. Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Príbeh posledných niekoľkých desaťročí východoeurópskych dejín spočíval skôr v búraní múrov, než v ich stavaní. Estónsko však razí opačný trend a preto už dnes je chránené proti šelmám nerešpektujúcim ľuďmi vytýčené hranice, strateným turistom a klasickým jazdcom na koňoch, ktorí by mohli vziať krajinu útokom. Ako bývalá sovietska republika by však malo Estónsko vedieť, že ZSSR rozpustil svojich jazdecké oddiely v roku 1947, po skončení druhej svetovej vojny, konštatuje portál RT.

To, či plot môže poskytovať skutočnú ochranu pred vonkajším nepriateľom, estónsky minister vnútra nedal jasne najavo. V utorok Moskva oznámila, že dostala prvú várku bojových tankov Armata T-14, ktoré sú označované ako najmodernejšie na svete. Podľa medializovaných informácií tank je odolný voči extrémne nízkym teplotám, vybavený protiraketovým systémom a je údajne dokonca potenciálne schopný operovať na Marse. Jeho výrobcovia však neuvádzajú, či by jeho bojový potenciál mohol zmariť estónsky plot.




Estónsko je jediným členom NATO, ktorý je s Ruskom v spore o spoločnú hranicu, keďže jeho poslanci odmietli ratifikovať dohodu medzi Moskvou a Tallinom z roku 2014. Vodcovia krajiny tiež odmietli stiahnuť nároky na ruské územie pri Pskove a Petrohrade. Obavy z Ruska pomohli zjednotiť krajinu, ktorá kedysi čelila politickým nepokojom, v období po vyhlásení nezávislosti.

Po užití vakcíny nastala paralýza tváre
09 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


V roku 2018 veliteľ estónskych špeciálnych síl Rhio Uhtegi varoval západné médiá pred hrozbou, ktorú pre krajinu predstavuje Rusko a uviedol, že Estónsko má plán masovej mobilizácie a totálnej vojny v prípade ruskej invázie. "Môžu sa dostať do Tallinu za dva dni," povedal, "ale v Talline zomrú."

Estónsko je jednoznačne presvedčené, že môže byť atraktívnym cieľom na to, aby Kremeľ podstúpil aj takúto dlhú a krvavú vojnu. Krajina je bohatá na prírodné zdroje vrátane dreva, stavebného piesku a morského bahna, o ktorom sa hovorí, že má liečivé vlastnosti pri ošetrovaní pokožky.

Miliardársky synáčik prepískol študentský rozpočet. Utratil 50 miliónov dolárov
09 | 12 | 2020 | Diana Zaťková