Ekonómovia hodnotili ministrov: Matovič najväčším sklamaním vlastnej vlády!
10 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Redakcia Denníka E požiadala ekonómov z Panela expertov , aby povedali, kto bol zatiaľ podľa nich v súčasnej vláde najlepší minister/ka. Mali možnosť napísať aj to, kto bol pre nich najväčším sklamaním.


Suverénne najlepšie hodnotená bola ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. S popularitou výsledkov jej práce medzi slovenskými ekonómami sa môže porovnávať snáď len minister zahraničných vecí Ivan Korčok,  konštatuje web e.dennikn.sk.


Až za nimi sa umiestnili ekonomickí ministri Richard Sulíka a Eduard Heger. Väčšina respondentov nevyužila možnosť napísať, ktorý minister bol pre nich v Matovičovej vláde najväčším sklamaním. Ale všetci, ktorí sa vyjadrili, napísali, že to bol premiér.

Peter Kažimír, guvernér NBS

"Úlohou Národnej banky Slovenska (ani jej guvernéra) nie je známkovať ministrov a preto to ani nebudeme robiť. Rád by som však ocenil prínos Ivana Korčoka, ktorý z pozície ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí veľmi jasne a zrozumiteľne kormidluje našu zahraničnú politiku."

Vláda chce cez parlament okresať kompetencie Ústavného súdu SR
Ústavný súd nemá čo, podľa vládnej koalície, posudzovať ústavnosť ústavných zákonov. Zmeniť to chce cez novelu Ústavy SR. Všimol si to dennikn.sk. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Ivan Mikloš, ekonóm, bývalý minister financií

"Najlepším ministrom je podľa mňa Ivan Korčok a najlepšou ministerkou Mária Kolíková. Oceňujem aj spôsob, akým sa za nového ministra vnútra Mikulca rozviazali ruky polícii a tiež snahu ministra hospodárstva Sulíka o zlepšovanie podnikateľského prostredia.

Najväčším sklamaním je pre mňa premiér Matovič. Od začiatku som sa bál, aby nepodľahol mikromanažmentu, je to však ešte horšie, ako som sa obával. Spôsob, akým riadi vládu a krajinu, sa nedá nazvať inak ako chaotický mikromismanažment. Je mi to veľmi ľúto, pretože Slovensko dnes viac ako kedykoľvek predtým potrebuje úspešnú a efektívnu vládu."

Renáta Bláhová, daňová poradkyňa BMB Partners

"Sú viacerí ministri, ktorí ma príjemne prekvapili, za každú koaličnú stranu vymenujem jedného. Z Oľano je to pravdaže minister financií. Z SAS je to minister hospodárstva Richard Sulík, oproti svojmu pôsobeniu z čias Radičovej vlády sa javí predvídateľnejší, cieľavedomejší i dôveryhodnejší. Zo Za ľudí je to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Zo Sme rodina jednoznačne minister práce Milan Krajniak, razancia s akou sa ujal projektu Kurzarbeit (krátkodobého aj dlhodobého) Slovensku veľmi pomôže."

Vláda poverila Ozbrojené sily SR vykonaním celoplošného testovania
Vláda poverila Ozbrojené sily (OS) SR prípravou a vykonaním celoštátneho testovania obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. Vyčlenených má byť do 8000 príslušníkov OS SR. V nedeľu o tom rozhodol vládny kabinet na mimoriadnom... Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | SITA


Michal Lehuta, ekonóm VÚB banky

"Hodnotiť konkrétnych ministrov nám asi neprináleží, ale veľmi pozitívne vnímame najmä posun v oblasti spravodlivosti a vynucovania práva. Zmeny na prokuratúre, v polícii a na súdoch nám dávajú nádej, že verejná správa môže fungovať efektívnejšie, s nižšou mierou korupcie a „odlievania“ našich spoločných zdrojov, čo znižuje potrebu vyšších daní zaťažujúcich súkromný sektor."

Zdenko Štefanides, hlavný ekonóm VÚB banky

"Súhlasím s tým, aké je dôležité pozitívny posun v oblasti spravodlivosti a vynucovania práva. Ak by som mal navyše vyzdvihnúť spokojnosť v inej oblasti, tak by som ocenil výkon ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka."

Vláda vyslovila súhlas s vyslaním Ozbrojených síl SR mimo Slovenska
Vláda v stredu na rokovaní vyslovila súhlas s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenska a s vyslaním Ozbrojených síl SR mimo našej krajiny v druhom polroku tohto roka. Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | TASR


Juraj Draxler, Centrum pre verejnú politiku

"Napríklad mám osobne celkom rád pána Mičovského, ale nie je to vôbec človek do riadiacej funkcie, o ministerskej ani nehovorím. Ak už nutne musím odpovedať, tak by som medzi tých prijateľnejších ministrov zaradil ministra hospodárstva Sulíka alebo ministerku spravodlivosti Kolíkovú, ktorí predsa len majú aj svoju štrukturálnu agendu ktorú pomerne úspešne pretláčajú. Ale s mnohými ich krokmi nesúhlasím a vyberám ich len preto, aby som nejakú odpoveď dal."

Ivana Molnárová, riaditeľka Profesia.sk

"Aktuálne vnímam veľmi pozitívne ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú. Myslím si, že v jej prípade platí, že je to odborníčka, ktorá pôsobí vo veľmi špecifickom a náročnom rezorte. Cítim, že aktuálne je potrebné vrátiť späť dôveru v naše súdnictvo a pani Kolíková sa pustila vďaka veľkej reforme súdov do neľahkej úlohy. Záujmy zamestnávateľov háji celkom viditeľne minister hospodárstva Richard Sulík. Mám pocit, že minister načúva podnikateľskému prostrediu, má prehľad a z tohto dôvodu je vo vláde kompetentným zástupcom, ktorý háji ekonomické ciele v tomto ťažkom čase. Zároveň však musím spomenúť, že považujem za veľmi nešťastné neustále verejné konflikty s premiérom.

Tretí minister, ktorého spomeniem, je hlava rezortu školstva Branislav Gröhling. Vnímam jeho návrhy na zlepšenie podmienok v školstve."

V mojom hodnotení mi nedá nespomenúť ani nášho premiéra Igora Matoviča. Aktuálne mám, bohužiaľ, pocit, že posledné mesiace nám ukázali, že ide o nezrelého lídra. Všetko nasvedčuje tomu, že pán Matovič len veľmi ťažko zvláda zodpovednosť na svojich pleciach. Rozumiem tomu, že veci, ktoré rieši sú obzvlášť náročné, zároveň mám však pocit, že náš premiér by mal zapracovať na svojich mäkkých zručnostiach. Reč je najmä o schopnosti pracovať v tíme, kritické a logické myslenie, schopnosť počúvať a učiť sa, vedieť prijať spätnú väzbu, komunikačné či prezentačné zručnosti, ale aj schopnosti niesť zodpovednosť či preukázanie rešpektu svojim kolegom. Takmer každý jeden zamestnávateľ si v tomto roku prechádzal náročným obdobím, počas ktorého sa nastavené  firemné hodnoty ukazovali omnoho výraznejšie ako inokedy. Naše prieskumy nám ukázali, že absolútne kľúčová bola interná a externá komunikácia."

Rozsah stíhaných osôb v justícii ukazuje, že ide o systémovú záležitosť, tvrdí Kolíková
Rozsah zadržaných, väznených a stíhaných osôb v justícii ukazuje, že ide o systémovú záležitosť a je preto potrebná aj systémová zmena. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedla ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za... Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | SITA


Karel Hirman, energetický analytik

"Pani ministerka spravodlivosti Mária Kolíková je, podľa môjho názoru, zatiaľ vôbec najlepším členom terajšej vlády. U ministra vnútra Romana Mikulca si cením nielen to, že nezasahuje do práce vyšetrovateľov, ale aj to, že ich doterajšie výsledky nezneužíva na svoju osobnú politickú prezentáciu. Nemám výhrady ani k práci ministra obrany Jaroslava Naďa, ktorý aj v týchto zložitých časoch dokáže pokračovať v dôležitej modernizácii našej armády a pri organizácii celoplošného testovania sme si overili aj jej akcieschopnosť. Zásadnú kritiku nemôžem adresovať ani k práci ministrov ekonomického bloku.

Čo je však naozaj veľký problém, ktorý už dnes vážne a zbytočne ohrozuje stabilitu nielen celej vlády a koalície, ale hlavne konsenzus celej spoločnosti, je správanie, spôsob a obsah komunikácie prakticky všetkých lídrov koaličných strán, na čele so samotným premiérom. Týmto spôsobom negujú sami aj tú pozitívnu prácu, ktorú robia a obávam sa, že sa stávajú nie riešiteľmi, ale súčasťou problémov, ktorým čelíme a ešte v budúcich mesiacoch budeme čeliť."

Zadržanie Kováčika prehlbuje nedôveru k prokuratúre, tvrdí Kolíková
Informácia o zadržaní špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) nijako neteší. Ako ďalej uviedla v reakcii, ktorú agentúre SITA poskytol Peter Bubla z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti,... Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | SITA


Pavol Suďa, hlavný analytik portálu Finstat.sk

"V súčasnej vláde mám dvoch favoritov. Sú nimi ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, a minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Na oboch oceňujem nielen spôsob vedenia ich rezortov, ale aj pokojnú, vecnú, kompetentnú a zrozumiteľnú komunikáciu s verejnosťou, do ktorej nevnášajú zbytočné emócie a osobné animozity.

Maroš Ovčarik, špecialista na osobné financie a investovanie

"Mária Kolíková vďaka reforme súdnictva, ktorú presadzuje. Pozitívne vnímam snahu dostať súdnu moc pod väčšiu kontrolu. Či už pomocou vytvorenia najvyššieho správneho súdu, majetkových priznaní sudcov aj advokátov, zníženie sudcovskej imunity, alebo mimoriadne racionálny krok – vytvorenie súdnej mapa Slovenska. Páči sa mi zároveň zrozumiteľnosť a priamočiarosť v komunikácii.

Eduard Heger za rozpočet, ktorý bol pozitívne vyhodnotený aj radou pre rozpočtovú zodpovednosť. Napriek ťažkej dobe, ktorú musí reflektovať, počíta s reálnymi príjmami aj výdavkami štátu. To tu nebolo v posledných rokoch zvykom."

Kolíková nepodá návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu Trubana
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) nepodá návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Michala Trubana. Uviedla to v reakcii na návrh na disciplinárne konanie, ktorý voči nemu v utorok... Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | TASR


Libor Melioris, ekonóm

"Najlepšia ministerka je Mária Kolíková. Kým ostatní rečnia o harmonogramoch a strategických plánoch, tak ona už má svoje „reformy“ schválené. Je veľmi veľký rozdiel medzi ľuďmi, ktorí vedia čo majú robiť a ľuďmi, ktorí vedia čo majú hovoriť. Ministerka spravodlivosti patrí do prvej skupiny."

Miroslav Beblavý, ekonóm, konzultant MF SR pre Plán obnovy

"Najlepší ministri sú: Ivan Korčok a Mária Kolíková. Majú predchádzajúcu skúsenosť, jasnú víziu a schopnosti ju naplniť. Richard Sulík má skúsenosti aj intelekt na to, aby bol vynikajúcim ministrom spolu s nimi, ale rozptyľuje ho to, že je zároveň aj predsedom koaličnej strany. Potenciál ukazuje aj Eduard Heger, ale vzhľadom na spoluprácu s jeho ministerstvom nie je vhodné, aby som ho hodnotil."

Sudca má rozhodovať na základe dôkazov a nie na základe prianí ľudí, upozornila Kolíková Kolíková
Sudca má rozhodovať na základe dôkazov, ktoré má v predmetnej veci a nie na základe toho, čo si ľudia prajú, alebo sa im javí ako správne či spravodlivé. Pre TASR to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Reagovala tak na... Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | SITA


Martin Smatana, odborník na ekonómiu zdravotníctva

"Kým reforiem v zdravotníctve sme sa nedočkali, pani Ministerka Kolíková sa chytila funkcie a pretlačila reformu súdnictva. Áno, nie úplne dokonalú. Áno, s viacerými kompromismi. Ale dokázala to počas prvého roku od zvolenia do funkcie, čo jej dáva neskutočnú pozíciu aby dohliadla nad implementáciou a v čase opravila všetky chyby či nedomyslené oblasti. Viacerí členovia vlády či štátni úradníci by sa mohli inšpirovať jej schopnosťou vystupovať razantne, vecne ale bez arogantnosti či útočenia na protistranu, čo je základom akejkoľvek reformnej iniciatívy.

Špeciálnu cenu by som za tento rok udelil p. predsedkyni zdravotníckeho výboru Janke Cigánikovej, ktorá síce nie je ministerkou, ale ukázala dve veci. 1. Keď človek „maká“ na sebe, napriek nevýhodnej štartovacej pozícií, tak sa dokáže vypracovať a prispieť k pozitívnym zmenám. 2. Nie každý človek kto dostane funkciu stratí aj tvár, nakoľko pani poslankyňa z pozície šéfa výboru hájila nepopulárne témy, bojovala proti neférovému dofinancovaniu VšZP, a to napriek tomu, že vedela čo ju potom od koaličných partnerov čaká."

Korčokov megatrapas: Strápnil sa pred arabským šejkom
„Chybička se vloudí,“ zvyknú vravieť naši bratia Češi, no to, čo sa podarilo nášmu šéfovi diplomacie bola už poriadna blamáž, ba dokonca urážka arabského šejka. Určite neúmyselná, no faux pas to určite bolo. Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Martin Kahanec, ekonóm, špecialista na trh práce

"Oceňujem veľmi profesionálnu a korektnú spoluprácu s pánom ministrom Eduardom Hegerom a jeho tímom z Inštitútu finančnej politiky a Útvaru hodnoty za peniaze. Z ostatných ministrov a ministeriek najvyšsie hodnotím pána ministra Ivana Korčoka, za jasné a suverénne hodnotové ukotvenie slovenskej zahraničnej politiky, a pani ministerku Máriu Kolíkovu, za reformu súdnictva."

V otázke zatvárania hraníc musí prísť prvotný impulz od epidemiológov, tvrdí Korčok
V otázke zatvárania hraníc musí prísť prvotný impulz od epidemiológov. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS). Šéf diplomacie však zdôraznil, že zatváranie hraníc považuje za krajné riešenie. Minister... Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | SITA