Alpy môžu za 80 rokov stratiť až 92 % ľadovcov
10 | 12 | 2020 I

Alpám hrozí, že do konca storočia stratia až 92 % svojich ľadovcov. Strata ľadovcov sa týka aj mnohých obľúbených lyžiarskych stredísk v Rakúsku, Švajčiarsku či Francúzsku.  Píše stránka imeteo.sk.


Podľa vedcov z Talianska a Británie bude do konca storočia rásť nadmorská výška, nad ktorou sa ľadovce nebudú roztápať, uvádza štúdia v odbornom časopise Climate Dynamics.

„Všetky alpské ľadovce sa budú v nasledujúcich desaťročiach zmenšovať a väčšine z nich hrozí, že do konca storočia úplne zmiznú,“ uviedol pre agentúru ANSA jeden z autorov štúdie Filippo Giorgi. Podľa výskumníkov hrozí, že sa do roku 2050 začnú topiť všetky ľadovce, ktoré sa nachádzajú vo výške do 3 500 m n. m., informuje imeteo.sk.

Podľa stránky vedci upozorňujú, že strata ľadovcov hrozí na takmer všetkých miestach, kde sa nachádzajú populárne zimné centrá, ako Zermatt vo Švajčiarsku, Hintertux v Rakúsku alebo Grande Motte vo Francúzsku.

Portál imeteo.sk uvádza, že vedci vo svojom výskume analyzovali vývoj od začiatku minulého storočia a urobili prognózu do konca tohto storočia, pričom sledovali vývoj nadmorskej výšky topenia ľadovcov. Na základe svojich výskumov dospeli k záveru, že riziko trvalého roztopenia alpských ľadovcov hrozí na 69 % v priaznivom scenári a až na 92 % v nepriaznivom scenári.

Nadmorská výška topenia ľadovcov stúpa predovšetkým kvôli rastúcim teplotám v lete a nižším priemerným zrážkam. Podľa vedcov sa topenie nevyvíja rovnomerne v celej alpskej oblasti –  k rýchlejšiemu topeniu alpských ľadovcov dochádza v západnej časti.

V alpských oblastiach v budúcnosti hrozia aj problémy s dostupnosťou pitnej vody, čo predstavuje ďalší vážny problém.

Najvyššia aktívna sopka Eurázie chrlí lávu (VIDEO)
10 | 12 | 2020 | Diana Zaťková