Zlodeji vykradli Putinov veliteľský letecký špeciál, z ktorého môže odpáliť aj jadrové zbrane
09 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Elektronické zariadenia ruského prezidentského lietadla, leteckého veliaceho stanovišťa veliteľa ruských ozbrojených síl, vykradli na letisku v Rostove.


Ruské médiá tvrdia, že lietadlo prechádzalo opravami na letisku v Rostovskej oblasti. Zlodeji ukradli elektronické zariadenie z ruského vojenského lietadla známeho ako „lietadlo súdneho dňa“ pre jeho úlohu v jadrovom arzenáli krajiny, informujú miestne médiá. Správu prevzal portál bbc.com.

Nie je jasné, kedy k incidentu došlo, ale bolo odcudzených 39 jednotiek špeciálnej techniky a päť mimoriadne utajovaných  elektronických systémov.

Vojenskí experti tvrdia, že lietadlo je jedným zo štyroch lietadiel Il-80 určených na použitie ako vzdušné veliace stanovište pre ruských predstaviteľov, vrátane prezidenta v prípade jadrového konfliktu. Tlačová agentúra Interfax ich označuje za najviac sledované ruské lietadlá.

Na Kindžaly konkurencia ešte dlho mať nebude, tvrdí prezident Putin
Sibírske mesto Kansk vstúpi do armádnej histórie. Formuje sa tam letecký pluk, tvorený so stíhacích Migov - 31K v podvese s raketami Ch-47M2 Kinžal. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Incident však vyvolal otázky o bezpečnosti ruského strategického vojenského vybavenia. Úradníci vedeckého a technického komplexu v letectve Taganrog oznámili krádež miestnej polícii 4. decembra. Pri následnej inšpekcii lietadla bolo zistené násilné porušenie poklopu nákladného priestoru.

Podľa vysielateľa Ren-TV, ktorá ako prvá oznámila vlámanie, nebolo zistené pri poslednej inšpekcii 26. novembra nič mimoriadne.

Čo je Il-80?
V prípade jadrovej vojny by sa ruský prezident presunul na palubu lietadla, kde by mohol nariadiť vypustenie medzikontinentálnych balistických rakiet a prijať ďalšie strategické rozhodnutia. Bez vonkajších okien okrem kokpitu sú lietadlá navrhnuté tak, aby boli chránené pred účinkami jadrového výbuchu. USA prevádzkujú obdobnú flotilu vzdušných veliteľských stanovíšť s názvom E-4B Nightwatch.

V máji minulého roku námestník ruského ministra obrany Alexej Krivoručko uviedol, že sa pracuje na modernizácii a opätovnom vybavení Il-80, ktoré sa používajú od roku 1987. Ruská tlačová agentúra Tass v októbri informovala, že podľa plánu majú byť Il-80 nahradené novým modelom Il-96-400M, avšak časový rámec nebol stanovený.

Putin: Prezidenti by sa po odchode z funkcie mohli stať doživotnými senátormi
Vladimir Putin predložil parlamentu návrh zákona, ktorý umožňuje bývalým ruským prezidentom stať sa doživotnými senátormi a tiež vymenovať ďalších sedem doživotných zástupcov, informuje portál RT. Na podanie návrhu majú mať maximálne tri mesiace po... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Marek Molnár