Vzbura majiteľov reštaurácií pobúrila politikov aj hygienu. „Budeme konať!“ odkazuje Mikas
09 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Na Slovensku stále platí zákaz mať otvorené reštaurácie či bary, napriek tomu včera mnohé z nich otvorili a hostí v nich obsluhovali. Rozčertili tým nielen niektorých ľudí, ale najmä viacerých členov vlády vrátane hlavného hygienika.


Majitelia reštaurácií a fitnescentier, ktoré včera otvorili svoje prevádzky tvrdia, že núdzový stav bol vyhlásený nezákonne a nevidia preto dôvod, aby mali naďalej zatvorené. Ich vzbura niekoho potešila, pretože konečne si mohli dať počas dňa „normálne“ jedlo, iných poriadne naštvala, informuje o tom aj portál 1.pluska.sk.
Takéto správanie hygienici tolerovať nebudú

Gastro prevádzky a fitnescentrá sú po nariadení vlády zatvorené už dlhé týždne a prichádzajú tak o zisky, lenže nájom či energie musia platiť naďalej. Po dlhých a neúspešných rokovaniach s vládou sa niektorí ich majitelia rozhodli, že si pomôžu sami a otvorili svoje reštaurácie, kaviarne, bary a aj fitnescentrá. Tento ich krok však Úrad verejného zdravotníctva rozhodne nemieni ignorovať.

„Ja si myslím, že to je nešťastné riešenie, nakoľko všetci si asi uvedomujeme v akej sme situácii, tie čísla nám postupne narastajú a je to z ich strany nefér voči ostatným prevádzkovateľom v podobnom segmente, ktorí opatrenia dodržiavajú. Musia si uvedomiť, že porušujú naše vyhlášky s tým, že je núdzový stav. Vyzývam ľudí, aby zvážili, či do takejto prevádzky pôjdu,“ povedal na margo tejto ich rebélie hlavný hygienik Ján Mikas, ktorý zároveň upozornil, že budú prebiehať kontroly a takéto správanie nebudú tolerovať. „Komunikoval som dnes s regionálnymi hygienikmi, aby monitorovali situáciu a v prípade, že sa takéto niečo potvrdí, budeme konať v súlade s platnou legislatívou," pridal varovne Mikas.

Krčmári sú zúfalí, ich smutné príbehy trhajú srdce: „Nemáme z čoho žiť!“
Pandémia koronavírusu zasiahla do života mnohých ľudí tak, že sa dostali na okraj svojej existencie. Patria medzi nich aj majitelia reštaurácií a krčiem, ktorí otvorene priznávajú, že už sú na kolenách. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Keď u nás platia zákony, tak títo ich porušujú

Chladným nenechalo svojvoľné otváranie podnikov ani ministra obrany Jaroslava Naďa. „Ak by sme umožnili to, aby si niekto proti pravidlám otváral prevádzky, tak potom dovoľme vrahom, aby zabíjali ľudí. Platia zákony v tejto krajine alebo neplatia? Pokiaľ áno, tak, ak ich niekto svojvoľne porušuje, tak by mal byť naozaj adekvátne potrestaný,“ rozčertil sa šéf rezortu obrany, ktoré ešte podotkol, že kľúčová je dnes zodpovednosť a kto chce byť nezodpovedný, mal by prísť s nápadom, ako situáciu vyriešiť.

Naď sa obul aj do hlavného aktéra celého otvárania prevádzok, šéfa iniciatívy Bojujeme za naše gastro Miroslava Heredoša. „Nejaký človek, ktorý verí konšpiráciám a nejakému sprisahaniu vyslovene tlačí ďalších ľudí, majiteľov prevádzok do porušovania zákona. Od dvoch ľudí som dostal správu, ktorí vlastnia fitnescentrá na Slovensku, že ich skupina ľudí, ktorá chce otvoriť, vyslovene tlačí a vydiera ich, že pokiaľ aj oni neotvoria,  budú kaziči štrajku a vytvárajú proti nim negatívnu náladu medzi ľuďmi, ktorí sa pohybujú v oblasti fitnescentier,“ povedal Naď smerom k Heredošovi.

Zúfalí krčmári otvorene vravia: Kto „nevybabre“ so systémom, ten neprežije!
Obmedzenia, ktoré museli prijať vlády praktiky po celom svete, sa výrazne dotkli aj krčiem a im podobným podnikom. Mnohí z nich, keďže nemohli mať otvorené, zbankrotovali a museli svoje prevádzky zavrieť. Našli sa však i takí, ktorí, aj keď s... Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Keď otvoria reštaurácie, nech zavrú nemocnice

Názor svojho straníckeho aj ministerského kolegu zdieľa aj šéf rezortu vnútra Roman Mikulec. „Čo chcú títo ľudia dosiahnuť? Z môjho pohľadu nedosiahnu absolútne nič,“ pretože podľa neho tí ľudia, ktorí svoje prevádzky otvorili, si neuvedomujú vážnosť a silu pandémie. „Keď teraz otvoria reštaurácie a fitnescentrá, tak nemocnice nech zavrú. Potom som zvedavý, čo tí ľudia budú robiť. Aj oni sú len ľudia, aj oni sa môžu dostať do nemocníc, aj oni môžu potrebovať pomoc lekárov. A tí sa môžu tiež rozhodnúť, že začnú bojkotovať,“ dodal pomerne ostrým tónom Mikulec.

„Otvorím, aj keď ma zavrú!“ vzoprel sa majiteľ reštaurácie nariadeniu vlády
Už toho má dosť! Majiteľ pražskej reštaurácie Šeberák sa rozhodol, že svoj podnik otvorí aj napriek zákazu, ktorý platí i v susedných Čechách. Na sociálnej sieti sa so svojím úmyslom otvoriť svoju reštauráciu aj pochválil a dokonca vyhlásil, že... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.