Oznámili zatvorenie terás a obchodov. Lyžovať sa bude ďalej
09 | 12 | 2020 I Michal Filek

Minister zdravotníctva a hlavný hygienik oznámili opatrenia, ktoré nazvali nie celkom typický lockdown. Mobilitu ľudí neobmedzili. Už v piatok sa zatvoria letné terasy, od 21. decembra budú môcť byť otvorené len nevyhnutné prevádzky. Minimálne tri týždne. Lyžovať sa však bude ďalej. Boris Kollár bude mať radosť. Opatrenia začnú uvoľňovať, keď bude pod kontrolou situácia v nemocniciach. Ale po okresoch. 


"Cieľ je taký, že tam, kde skončí lockdown, je v regióne situácia taká, že budeme môcť dať deti bez strachu do škôl bez testovania. Vtedy v danom regióne skončí uzatvorenie obchodov," povedal premiér Matovič.



"Viac, ako 58 000 testov za včera a viac ako 5 600 pozitívne testovaných občanov. Tieto čísla sú vážne a hovoria, že sa situácia zhoršuje a bude sa zhoršovať aj v ďalších dňoch. V nemocniciach nám pribúdajú pacienti s Covid-19. Sú rozložení rovnomerne po celom území Slovenska. Viac ako 2 200 zdravotníkov je PN, situácia lôžkového fondu už prekročila 50%. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme to zvládli. Aby nám neskolaboval zdravotný systém.  Rozhodli sme sa občanov SR poprosiť o spoluprácu a zaviesť nasledovné opatrenia, ktoré nie sú typickým lockdownom a ktoré by bolo potrebné zaviesť oveľa skôr. Ale vieme, že sa na ne treba pripraviť," povedal minister Krajčí.

Prijaté opatrenia

Od 11. 12. - zatvorenie terás reštaurácií, jedlá so sebou zachované. Autoškoly môžu vyučovať dištančnou formou.

Od 14. 12. - sprísnenie podmienok prevádzky vlekov, lanoviek a hotelov

Od 21. 12. - prevádzky a služby budú fungovať tak, ako počas Veľkonočných sviatkov.  Otvorené teda zrejme zostanú potraviny, lekárne, drogérie, benzínové pumpy.

28. 12. - testovanie zamestnávateľov nad 500 zamestnancov

"Priznávam prehru, najmä s pani prezidentkou, ktorá vyzývala na dobrovoľnosť testovania a ktorá zastávala názor, že treba lockdown. Ja som zastával názor, že budeme trikrát v decembri testovať a budeme mať relatívne slobodné Vianoce. Nevyšlo to," uzavrel Matovič.

„Lockdown cez Vianoce bude koniec Matovičovej vlády!“ myslí si politológ
Vianoce sa nezadržateľne blížia a už teraz je jasné, že určite nebudú také, na aké sme boli zvyknutí. Zrejmé je to aj zo záverov včerajšieho zasadnutia krízového štábu, ktoré ešte oficiálne schváli, alebo aj nie, dnešné rokovanie... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.