Mätúce výsledky testov vakcíny AstraZeneca bránia globálnemu zavedeniu
09 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Vďaka tomu, že sa dlho očakávaná vakcína na Covid-19 spoločnosti AstraZeneca blíži k schváleniu vo Veľkej Británii, z odborne skontrolovaných údajov vyplýva, že dávka je účinná na 70%. Za týmto číslom sa však skrýva neprehľadný príbeh, informuje portál RT.




Účinnosť vakcíny AstraZeneca na Covid-19, ktorá bola vyvinutá v spolupráci s Oxfordskou univerzitou, sa v utorok dokázala v recenzovanej štúdii zverejnenej v lekárskom časopise Lancet preukázať na 70,4 percenta. Môže sa to javiť ako nízke číslo v porovnaní so zhruba 95-percentnou účinnosťou ponúkanou konkurenčnými firmami Pfizer a Moderna, napriek tomu je toto číslo prvým tvrdením o účinnosti, ktoré je recenzované v lekárskom časopise. Číslo napriek tomu pochádza z mätúcich výsledkov pokusov.

Väčšina kandidátov v klinickom skúšaní AstraZeneca dostala dve celé dávky vakcíny a zistilo sa, že očkovanie bolo účinné na 62%. Menšej podskupine však bola podaná polovičná dávka, po ktorej nasledovala plná dávka. U týchto pacientov bola hlásená miera účinnosti 90 percent. V kombinácii bola účinnosť vakcíny hodnotená na 70,4 percenta.

Česko objednalo vakcínu pre takmer sedem miliónov obyvateľov. Očkovanie bude dobrovoľné a zadarmo
Česká republika objednala prostredníctvom spoločných zmlúv Európskej únie vakcínu proti Covid-19 pre 6,9 ​​milióna obyvateľov. Očkovanie bude dobrovoľné a hradené z verejného zdravotného poistenia, informuje portál Parlamentní... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


"Musím povedať, že je potrebné sa zaoberať vysvetlením tohoto zaujímavého výsledku," povedal novinárom šéf skupiny Oxford Vaccine Group Andrew Pollard. Je kuriózne, že vyššia účinnosť nižšej dávky bola objavená náhodne. V rozhovore pre agentúru Reuters minulý mesiac Mene Pangalos, vedúci výskumu a vývoja biofarmaceutík v spoločnosti uviedol, že nízka dávka bola podaná omylom, čo označil za „užitočnú chybu“.

Len niečo cez 2 700 účastníkov dostalo nižšiu dávku a nikto v tejto skupine nebol starší ako 55 rokov. K 70-percentnému číslu, ku ktorému dospeli kombináciou dvoch rôznych pokusov na dvoch rôznych skupinách ľudí, povedal šéf spoločnosti AstraZeneca Pascal Soriot Bloomberg koncom minulého mesiaca, že by sa malo pravdepodobne začať nové globálne testovanie.

Žiaden pokrok v rokovaniach - Británii a EÚ hrozia dovozné poplatky za tovar
Francúzsko bude proti akejkoľvek dohode medzi EÚ a Britániou, v ktorej bude musieť „obetovať“ svojich rybárov. Paríž sa nepoddá tlaku Spojeného kráľovstva, uviedol minister pre európske záležitosti Clement Beaune, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Soriot však v utorok uviedol, že AstraZeneca už začala hľadať regulačné schválenie tejto vakcíny na celom svete. Vo vyhlásení uviedol, že „dodávateľské reťazce výrobcu sú funkčné a pripravené rýchlo začať dodávať stovky miliónov dávok“.

Britská vláda sa zaviazala kúpiť 100 miliónov dávok vakcíny, k niekoľkým miliónom dávok spoločnosti Pfizer. Keď Briti začali v utorok dostávať injekciu spoločnosti Pfizer, minister zdravotníctva Matt Hancock  uviedol, že dúfa, že vakcína AstraZeneca bude schválená „v priebehu najbližších niekoľkých týždňov“.

Americkí úradníci si nie sú takí istí ako Briti. "Úprimne povedané, pokiaľ neexistuje veľmi jasné vysvetlenie založené na faktoch a údajoch o tom, čo sa skrýva za týmito dvoma číslami, je veľmi pravdepodobné, že to nebude stačiť na schválenie vakcíny," hovorí Moncef Slaoui, hlavný vedecký poradca operácie Warp Speed ​​v Bielom dome.

Ľudia, ktorí odmietnu očkovanie proti Covid-19, môžu čeliť obmedzeniu slobody, varuje kanadská ministerka zdravotníctva
Nikto nebude donútený zaočkovať sa proti koronavírusu, ale ľudia, ktorí to odmietnu, by mohli byť zbavení určitých slobôd, upozornila ministerka zdravotníctva kanadského štátu Ontário Christine Elliottová, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Marek Molnár