Máte alergiu? Na vakcínu zabudnite
09 | 12 | 2020 I Diana Zaťková








Ľudia, ktorí majú v anamnéze výrazné alergické reakcie, by nemali dostávať vakcínu na Covid, informoval Regulačný úrad pre lieky po tom, čo sa v stredu objavili príznaky u dvoch pracovníkov NHS.


Guardian informuje o tom, že obaja zamestnanci NHS majú adrenalínové autoinjektory, čo naznačuje, že trpia alergiou. Tieto typy zariadení, z ktorých najznámejšou značkou je EpiPen, poskytujú rýchle zvýšenie adrenalínu na potlačenie alergických reakcií, ktoré sa vyskytujú napríklad pri konzumácii orechov.


V informačnom letáku pre pacientov o vakcíne Pfizer / BioNTech sa uvádza, že by sa nemala podávať ľuďom alergickým na ktorúkoľvek látku obsiahnutú vo vakcíne, čo vyvoláva mnohé otázky.  „Medzi príznaky alergickej reakcie patrí svrbivá kožná vyrážka, dýchavičnosť a opuch tváre alebo jazyka,“ uvádza sa v príbalovom letáku.


Po užití vakcíny nastala paralýza tváre
09 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

Totožnosť pracovníkov NHS a nemocníc, kde boli očkovaní, neboli zverejnené. NHS England tieto dva incidenty potvrdila a uviedla, že všetkým trustom sa teraz odporúčalo, aby nedávali injekcie ľuďom s alergickou reakciou v anamnéze.


Profesor Stephen Powis, národný riaditeľ pre NHS v Anglicku, uviedol: „Ako je bežné u nových vakcín, MHRA (Agentúra pre lieky a zdravotnícke výrobky) preventívne odporúča, aby ľudia s významnou anamnézou alergických reakcií nedostali toto očkovanie. Včera nepriaznivo zareagovali dvaja ľudia s anamnézou významných alergických reakcií. Obaja sa zotavujú dobre.“

Masové očkovanie sa oneskoruje
09 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

V odporúčaní MHRA sa uvádza: „Akákoľvek osoba, ktorá má v anamnéze významnú alergickú reakciu na vakcínu, liek alebo jedlo (napríklad s anamnézou anafylaktoidnej reakcie v minulosti alebo s osobou, ktorej bolo odporúčané nosiť adrenalínový autoinjektor), by nemala dostať Pfizer / BioNtech vakcínu. Pre všetky očkovania by mali byť neustále k dispozícii resuscitačné zariadenia. Očkovanie by sa malo vykonávať iba v zariadeniach, kde sú k dispozícii resuscitačné opatrenia.“


Peter Openshaw, profesor experimentálnej medicíny na Imperial College v Londýne, uviedol: „Rovnako ako pri všetkých potravinách a liekoch, existuje veľmi malá šanca na alergickú reakciu na každú vakcínu. Je však dôležité, aby sme toto riziko uviedli na pravú mieru.


Výskyt akýchkoľvek alergických reakcií bol jedným z faktorov sledovaných v 3. fáze klinického skúšania tejto vakcíny Pfizer / BioNTech na Covid-19, ktorej podrobné údaje boli zverejnené včera. V tomto hlásili veľmi malý počet alergických reakcií v očkovacej aj v placebovej skupine (0,63% a 0,51%).


Jaroslav Flegr hovorí, že nás ochráni behaviorálna imunita. Musíme zmeniť správanie
Profesor, evolučný biológ a virológ Jaroslav Flegr je známy svojimi extrémnymi názormi ohľadom koronavírusu a opatrení okolo pandémie. Na Facebooku vysvetlil, čo je behaviorálna imunita a ako nás pred covidom ochráni, píše portál... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Timotej Dudka

„Podobne ako pri zavedení všetkých nových vakcín a liekov, aj táto nová vakcína Covid-19 je podrobne sledovaná Regulačnou agentúrou pre lieky a zdravotnícke výrobky. Teraz budú tieto prípady skúmať podrobnejšie, aby zistili, či alergické reakcie súviseli s vakcínou alebo boli náhodné.


Skutočnosť, že o týchto dvoch alergických reakciách vieme tak skoro, a že regulačný orgán podľa nich prijal preventívne rady, ukazuje, že tento monitorovací systém funguje dobre,“ skonštatoval Openshaw.


Stephen Evans, profesor farmakoepidemiológie na London School of Hygiene and Tropical Medicine, uviedol: „Alergická reakcia sa vyskytuje u veľkého množstva vakcín a možno ešte častejšie u liekov. Nie je to teda nič neočakávané."


„Lockdown cez Vianoce bude koniec Matovičovej vlády!“ myslí si politológ
Vianoce sa nezadržateľne blížia a už teraz je jasné, že určite nebudú také, na aké sme boli zvyknutí. Zrejmé je to aj zo záverov včerajšieho zasadnutia krízového štábu, ktoré ešte oficiálne schváli, alebo aj nie, dnešné rokovanie... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

„Jediná vec, ktorá je kontraindikovaná s touto vakcínou (to znamená, že ju nesmiete mať) je precitlivenosť na vakcínu alebo na niektorú z pomocných látok (iné veci vo vakcíne), ale niektorí ľudia nebudú vedieť, či majú precitlivenosť na niektoré zložky vakcíny. Čo by bolo múdre, ako už MHRA odporučila, by bolo pre každého, kto má závažnú alergickú reakciu, odporučiť, aby nosil EpiPen a odložil očkovanie, kým nebude objasnený dôvod alergickej reakcie."


„V kľúčovom klinickom skúšaní fázy 3 bola táto vakcína všeobecne dobre tolerovaná a nezávislá komisia pre monitorovanie údajov neuviedla žiadne vážne obavy o bezpečnosť. Na procese sa doteraz zúčastnilo viac ako 44 000 účastníkov, z ktorých viac ako 42 000 bolo podrobených druhému očkovaniu,“ uzatvára Evans.


Zuzana Čaputová valcuje! Verejne ju vychválila aj smeráčka Monika Beňová
Popularita naše prezidentky v týchto neľahkých koronavírusových časoch zrejme rastie. A to najmä zásluhou jej empatie, racionality a slušnosti. Okrem bežných ľudí si to myslí aj europoslankyňa za opozičný Smer-SD Monika Beňová. Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.