Masové očkovanie sa oneskoruje
09 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Po podaní prvých vakcín na Covid-19 vo Veľkej Británii a čakanie na schválenie v USA sa vládni úradníci v oboch krajinách potľapkali po chrbte. Ich vznešené sľuby o hromadnom očkovaní sa však javia nepravdepodobné, upozorňuje portál RT.




V utorok skoro ráno dostala vakcínu na Covid-19 deväťdesiatročná babička a stala sa prvou Britkou, ktorá dostala injekciu proti smrtiacemu koronavírusu. Očakáva sa, že do konca týždňa bude podaných asi 800 000 dávok a prvú injekciu oslavovala aj vláda. Minister zdravotníctva Matt Hancock vyhlásil: "Dnes, v deň V, sa pozrieme späť na kľúčový okamih nášho boja proti tejto strašnej chorobe."

Vakcína vyrobená americkým výrobcom liekov Pfizer je iba jednou z vakcín, ktorú britská vláda využíva. V snahe zaočkovať populáciu objednala 100 miliónov dávok ďalšej - ešte stále neschválenej - vakcíny vyrobenej britskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca.

Ľudia, ktorí odmietnu očkovanie proti Covid-19, môžu čeliť obmedzeniu slobody, varuje kanadská ministerka zdravotníctva
Nikto nebude donútený zaočkovať sa proti koronavírusu, ale ľudia, ktorí to odmietnu, by mohli byť zbavení určitých slobôd, upozornila ministerka zdravotníctva kanadského štátu Ontário Christine Elliottová, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Pracovná skupina pre koronavírusy však v pondelok uviedla, že do konca decembra budú dodané iba štyri milióny dávok vakcíny AstraZeneca - a to je ďaleko od 30 miliónov prisľúbených začiatkom tohto roka. Ďalej sa tieto vakcíny nebudú vyrábať vo Veľkej Británii, ako sa sľubuje, ale budú sa dovážať z Holandska a Nemecka.

"Vyskytli sa určité výzvy," povedal v pondelok novinárom Ian McCubbin, vedúci výroby pracovnej skupiny. "Preto je dodávka trochu oneskorená."

McCubbin sľúbil, že oneskorenie bude vyriešené a všetky ďalšie dávky budú vyrobené vo Veľkej Británii. Tento neúspech však robí nepravdepodobným pôvodný plán britskej vlády zaočkovať do apríla každého dospelého ochotného človeka. V pondelok hovorkyňa Downing Street uviedla, že „väčšina“ zraniteľných osôb bude očkovaná v januári a februári, neuviedla však presné počty.

"Starí ľudia zomierajú sami v izolácii a Matovič deti prirovnáva k vrahom?" rozčuľujú sa Slováci
Igor Matovič toho už poslednom čase narozprával veľa čím doslova podráždil pospolitý slovenský ľud, ale slová, ktoré vyriekol v rozhlasovej relácii mnohých priam pobúrili. Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


V USA sa vo štvrtok zíde Úrad pre potraviny a liečivá, ktorý pravdepodobne udelí núdzové povolenie vakcíne Pfizer. Trumpova administratíva však od júna nakúpila 100 miliónov dávok, čo je oveľa menej, ako je potrebné na zaočkovanie "sto percent Američanov, ktorí chcú vakcínu".

Podľa zdrojov denníka Washington Post nebude spoločnosť Pfizer schopná poskytnúť ďalšie dávky až do júna alebo júla. Potom, čo Trumpova administratíva odmietla kúpiť ďalších 100 miliónov dávok, napriek tomu, že ju k tomu spoločnosť Pfizer vyzvala, spoločnosť predala dodávku zahraničným záujemcom.

Anonymný úradník Trumpovej administratívy odmietnutie poprel a pre Post uviedol, že sa vláda nechystá platiť za stovky miliónov dávok neschválenej netestovanej vakcíny.

Opozícia pri téme očkovania vzácne jednotná - proti!
09 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Za hranicami vybrala kanadská vláda z Pfizer aj Moderna dostatok dávok na to, aby zaočkovala svoju populáciu štyrikrát. Hoci ani jedna z vakcín nebola schválená kanadskými úradmi, predseda vlády Justin Trudeau v pondelok novinárom povedal, že „prví Kanaďania budú očkovaní budúci týždeň“, niekoľko týždňov pred plánovaným termínom.

Vlády na celom svete oceňujú vakcíny ako zlom v boji proti koronavírusu. Teraz však čelia neľahkej úlohe presvedčiť svojich občanov, aby sa dali očkovať. Takmer polovica dospelých z USA tvrdí, že vakcínu určite alebo pravdepodobne nezoberú, zatiaľ čo viac ako tretina ľudí vo Veľkej Británii ju odmietne tiež.

Sulík začal s nákupom testov, dorazia 7. januára. O lockdowne hovorí v najviac premorených okresoch
Dnes zasadá vláda, ktorá definitívne rozhodne o tom, kedy a aký lockdown nás čaká. Pred zasadnutím predstúpil pred novinárov minister hospodárstva Richard Sulík. Zdôraznil, že je potrebná najmä oveľa väčšia predvídateľnosť ďalších krokov, ako tomu... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Michal Filek


Tvárou v tvár tejto výzve sa americké spoločnosti v oblasti sociálnych médií dohodli na zdieľaní obsahu proti vaxxu, zatiaľ čo bývalí prezidenti Bill Clinton, George W. Bush a Barack Obama dobrovoľne prijali injekciu v živej televízii.

Vo Veľkej Británii Hancock tiež prisľúbil očkovanie v televízii, zatiaľ čo vláda nasadila armádu a špionážnu agentúru GCHQ, aby zakročili proti online „dezinformáciám“. Plány na rozdávanie „očkovacích preukazov“ v oboch krajinách sa však u obhajcov občianskych slobôd stretli so skepsou.

Únia miest nesúhlasí s testovaním na školách a tvrdí „Je to neprijateľné a nezrealizovateľné!“
Nápad premiéra plošne testovať žiakov, učiteľov a aj rodičov na školách ostro kritizuje Únia miest Slovenska, ktorá tvrdí, že je neprijateľný a najmä nezrealizovateľný. Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.