Frontálny útok na Borisa Kollára? (Anita Leitmanová)
09 | 12 | 2020 I Anita Leitmanová
V určitých médiách je v poslednom čase Boris Kollár vykresľovaný ako človek, ktorý sa správa a koná ako papaláš. Je tento obraz predsedu parlamentu pravdivý?

Útoky na jeho osobu neprestávajú, naopak, zdá sa, že ešte naberajú na obrátkach. Ako už viackrát v minulosti, aj tentokrát stoja za nimi v prevažnej miere len určité, vytypované liberálne a bulvárne médiá patriace do určitých vydavateľstiev.

Že predseda parlamentu nie je žiadne neviniatko asi všetci vieme. Jeho prehrešky sú známe celej slovenskej verejnosti. Napokon, aj vďaka tomu, že Kollár nemal nikdy problém sa k svojim problematickým záležitostiam postaviť čelom a vysvetliť ich. Mnohé kauzy z minulosti sa ukázali ako nepravdivé, polopravdivé alebo prinajmenšom nafúknuté. Obvinenia posledných dní a týždňov, že sa správa ako papaláš, patria zo všetkých jeho „hriechov“, ktoré mu určité médiá pripisujú, k tým menej podareným a poriadne pritiahnutým za vlasy.

Post predsedu parlamentu je po prezidentovi republiky druhou najvyššou funkciou v štáte. Pokladám za úplne prirodzené, že druhý najvyšší štátny činiteľ má v nemocnici tú najlepšiu starostlivosť. Je to papalášizmus? Nie, je to normálna a samozrejmá vec v každej vyspelej krajine. Kollár sa snažil v médiách opakovane vysvetľovať, že rodinní príslušníci, ktorí mali k nemu do nemocnice prístup, tam nechodili z plezíru, ale preto, aby sa o neho starali. Táto starostlivosť zo strany rodiny nebola jeho svojvôľa, ale všetko bolo riadne dopredu dohodnuté s vedením nemocnice. Možno verejnosť a médiá z toho, že Kollár z nemocnice nakrútil pár videí, na ktorých vyzeral celkom dobre, nadobudli pocit, že je úplne zdravý a žiadnu špeciálnu starostlivosť nepotrebuje. Podľa zdrojov blízkych predsedovi parlamentu však nič nie je vzdialenejšie pravde – jeho zdravotný stav bol ďaleko vážnejší, ako sa prezentovalo, vyžadoval si 24-hodinovú starostlivosť a prítomnosťou rodiny pri ňom mohol značne odbremeniť zdravotné sestry a personál nemocnice. 

Neprešlo ani niekoľko dní a objavili sa správy o „papalášistickom“ otvorení lyžiarskeho strediska, ktoré Kollár vlastní. Opäť určité, vybrané médiá nemali snahu informovať objektívne. Povedať celú pravdu. Že rovnako ako Kollárove Donovaly boli otvorené aj ďalšie strediská. Vytrhli správu z kontextu tak, aby sa im hodila do obrazu vykresľovania Kollára ako papaláša. Pravda je ale taká, že zalyžovať ste si mohli minulý víkend v niekoľkých lyžiarskych strediskách po celom Slovensku.  

Všetko nasvedčuje tomu, že naladenie v určitých vybraných médiách je už nejaký čas výslovne anti-kollárovské. Nech by povedal čokoľvek, argumentoval akokoľvek, nie je to nič platné. Až by mohol získať človek pocit, že je to frontálne vedený útok na jeho osobu. Nebolo by to až také nepochopiteľné – snaha viacerých politikov z opozičných táborov rozvrátiť vládnu koalíciu a privodiť pád vlády je úplne jasná. Totálna kompromitácia osoby predsedu parlamentu môže byť jedným z prostriedkov, ako tento cieľ dosiahnuť. 

Kollárove doterajšie správanie a vystupovanie v politike ukazuje na to, že nič mu nebolo a nie je vzdialenejšie ako papalášske spôsoby. Nie všetko, čo je čierne na bielom, je vždy pravdivým obrazom skutočnosti. Je dôležité vedieť čítať aj medzi riadkami a predkladané informácie posudzovať s poriadnou dávkou vecnosti a zdravého rozumu. Pretože realita môže byť niekde úplne inde.