Fico sa plánuje pre zmeny v ústave obrátiť na Ústavný súd
09 | 12 | 2020 I tasr

Smer-SD sa plánuje v súvislosti s novelou ústavy a reformy justície obrátiť na Ústavný súd (ÚS) SR a požiadať o pozastavenie účinnosti. Informoval o tom predseda strany Robert Fico na stredajšej tlačovej konferencii.


Vyhlásil, že zmena ústavy sa tvorila priamo v NRSR a poslanci s návrhmi prichádzali ako s "ľudovou slovesnosťou". Namieta viacero ustanovení, najmä zmeny v systéme vyplácania dôchodkov, ktoré sa do ústavy dostali pozmeňujúcim návrhom. Rovnako kritizuje novelu ústavného zákona o bezpečnosti štátu. Odmieta predlžovanie núdzového stavu dookola, hovorí o nevídanom zásahu vlády do základných práv a slobôd.

Fico pri reforme justície a zmenách v ústave namieta, že do vedenia Najvyššieho správneho súdu bude môcť kandidovať nesudca. Negatívne vníma okrem iného i zmeny rozloženia súdnych odborov. Ide podľa neho o snahu umožniť prekladanie nepohodlného sudcu na iný súd bez jeho súhlasu. Hovorí aj o nesystémovej zmene dôchodkového systému. Tvrdí, že vláda nevysvetlila dôvod zmien a nikto netuší, ako sa budú vyplácať dôchodky, čo bude platiť a čo nie. Poukázal na zbytočný zmätok. "Je to typické slovo pre túto vládnu koalíciu," podotkol.

Žiaci začnú kloktať už v sobotu, zatiaľ len na dvoch školách
Rozruch okolo návratu detí do škôl spravili najmä testy, ktoré mali absolvovať žiaci, ale aj učitelia a aspoň jeden rodič. Premiér Matovič však už pred časom avizoval, že klasické antigénové testy pomocou tyčiniek do nosa by u detí mohli nahradiť... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Namieta i to, že Ústavný súd (ÚS) SR nebude mať právo posudzovať súlad zmien v ústave s ústavou samotnou. Pýta sa na záruku posudzovania oprávnenosti pri vyhlásení či predĺžení núdzového stavu. Poslanci Smeru-SD sa chystajú namietať v pléne aj zmeny pri núdzovom stave, o ktorých má NRSR rozhodnúť v zrýchlenom režime ešte na tejto schôdzi. Predlžovanie núdzového stavu dokola podľa neho nemá žiadnu oporu. "Ak vláda očakáva od NRSR, že jej bude robiť 'figový list' a dodatočne schvaľovať predlžovanie núdzového stavu, tak je na omyle," poznamenal. Tvrdí, že zmenami vláda mieni obmedziť ľudské práva.

V tejto súvislosti kritizoval aj rozhodnutie ústredného krízového štábu o ďalšom lockdowne. Vláda podľa neho nikomu nepovedala, ako presne bude sprísnenie opatrení vyzerať a všetko nechali na hlavného hygienika. Pripomenul, že začiatkom roka plánujú začať so zberom podpisov pre vyhlásenie referenda v súvislosti s predčasnými voľbami.

Blaha: Najčernejší deň v histórii! Budú vás špajchlovať, očkovať, schvália si akékoľvek znásilnenie
Po zmenách ústavy, ktoré dnes prešli Národnou radou SR, si opäť zobral slovo Ľuboš Blaha. Tvrdí, že Matovič si teraz už môže robiť čokoľvek, čo len chce. Hovorí o konci demokracie: „môžu vám zobrať ľudské práva, môžu si predĺžiť funkčné obdobie,... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Petra Demková