Tretia vlna príde čoskoro a bude dlhá a vyčerpávajúca, varujú experti
08 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred treťou vlnou pandémie. Podľa WHO bude Európa na začiatku roka 2021 čeliť ďalšiemu masívnemu nárastu infekcií. Rovnaký názor zastáva aj evolučný biológ Jaroslav Flegr, informuje portál Magazín Plus.


Experti sa zhodujú, že rozvoľnenie nemalo pred Vianocami vôbec prísť. Reprodukčné číslo R v Česku opäť dosahuje kritickej hodnoty 1 a v niektorých krajoch dokonca hodnotu prekračuje. Pokiaľ nebude verejnosť dôsledne dodržiavať nastavené opatrenia, nemocnice môže znovu ťažko zasiahnuť kríza koronavírusu. Štvrtkové zmiernenie obmedzení sa nevyhnutne prejaví nárastom počtu nových prípadov COVID-19, pretože medzi ľuďmi bude viac kontaktov.

"Určite musíme očakávať akési navýšenie, pretože nevyhnutne dôjde k nárastu sociálnych kontaktov, k väčšej mobilite obyvateľov z dôvodov otvorenia obchodov alebo reštaurácií. To sa nevyhnutne prejaví nejakým nárastom," uviedol v Českej televízii riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií (ÚZIS) Dušek. Záležať bude podľa neho na tom, ako bude nárast veľký a ako sa ho podarí zvládnuť.

„Celý svet rieši COVID a my riešime pána premiéra alebo vzťahy v koalícii,“ šokuje Čaputová
Riešenie koronakrízy sa na Slovensku stále viac stáva témou číslo jeden. A to najmä preto, že pokyny a nariadenia zo strany vlády sú stále chaotické a vlastne nikto poriadne nevie, čo a odkedy platí. Trpezlivosť už stráca aj hlava... Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Evolučný biológ Jaroslav Flegr sa domnieva, že uvoľnenie pri prechode do tretieho stupňa nemalo vôbec prísť. Sám očakáva, že pandémia sa bude naďalej zhoršovať.

"Rozvoľňovanie súvisiace s tretím stupňom PES spôsobí masívny nárast nakazených. Najneskôr do 14 dní budeme v 5. stupni, pokiaľ teda, psa "nebudeme znásilňovať". Antigénnymi testami umelo zrážame pozitivitu testov. Keď to nepomôže, tak zahrnieme aj tehotenské testy u mužov," poznamenal ironicky Flegr pre CNN Prima News. Podľa neho má PES svoj zmysel, len ho vláda musí dodržiavať, nie obchádzať.

Jaroslav Flegr je presvedčený, že sa situácia bude dramaticky zhoršovať. Súčasné čísla sú podľa neho následkom znovuotvorenia škôl. Vplyvy otvorenia krčiem by mali prísť ešte neskôr. "Keby sme urobili tvrdý lockdown na niekoľko dní v októbri, mohli by sme dnes byť v pohode. Urobili sme si to sami, pretože sme nechceli robiť nepopulárne rozhodnutia," trvá si na svojom profesor Flegr.

Spoločnosť Pfizer priznala problémy s výrobou vakcíny proti covidu-19
Pfizer sa chystá vyrobiť len polovicu plánovaných dávok vakcíny kvôli problémom v dodávateľskom reťazci, uvádza to portál Fox59. Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


Pred zhoršením situácie varuje aj šéf Českej lekárskej komory Milan Kubek. "Politici sa správajú populisticky a zdravotníci sú tí, ktorí majú potom spoločnosť ťahať z kaše. A snažiť sa každého vyliečiť," varuje.

Kubek apeluje na občanov, aby pomáhali a aby sa politici nesprávali ako populisti a mali odvahu prijať aj nepopulárne opatrenia, keď je to nutné. Kubek upozorňuje na to, že zdravotníci sú na hrane svojich kapacít.

V Moskve v sobotu začali s očkovaním rizikových skupín proti COVID-19
V Moskve v sobotu začali s očkovaním rizikových skupín osôb proti ochoreniu COVID-19, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | tasr


Zatiaľ čo v Českej republike sa veselo uvoľňuje, Bavorsko kvôli nepriaznivému vývoju pandémie od stredy vyhlásilo núdzový stav a sprísni opatrenia proti koronavírusu. Ľudia budú môcť chodiť von len z pádnych dôvodov, uviedol v nedeľu premiér nemeckej spolkovej krajiny Markus Söder.

Obmedzenia majú platiť do 9. januára a v týchto dňoch ich má schvaľovať tamojší zemský snem. Zákaz bude platiť zatiaľ do utorka 5. januára.

Prečo je dobré na noc vypínať Wi-Fi
Podľa ruských IT špecialistov je dobré dodržiavať jednoduché pravidlá „kybernetickej hygieny“ každého pripojenia na internet. Uviedol Fbm.ru. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič