Teherán nebude opätovne rokovať o jadrovej dohode, uviedol hovorca ministerstva zahraničia
08 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Saeed Khatibzadeh odmietol akékoľvek rozhovory o opätovnom prerokovaní spoločnej jadrovej dohody po tom, čo nemecký minister zahraničia vyhlásil, že sú potrebné nové, prísnejšie podmienky, informuje portál RT.


Khatibzadehove komentáre prichádzajú po tom, čo nemecký minister zahraničia Heiko Maas minulý týždeň požadoval rokovania o rozšírení podmienok dohody z roku 2015 na obmedzenie iránskeho jadrového programu.

"Všetci, ktorí sú oboznámení s medzinárodnými zákonmi, vedia, že Irán nebude opätovne rokovať o niečom, o čom sa rokovalo už skôr, a rezolúcia 2231 sa týmito poznámkami nezmení," uviedol Khatibzadeh v pondelok prostredníctvom videokonferencie.

Hovorca tvrdil, že to nebola iránska strana, ktorá porušila podmienky dohody, a trval na tom, že nebude v záujme Teheránu opätovne rokovať.

"Očakávame, že si ostatní uvedomia, že Irán nerokuje a nerobí kompromisy so svojou národnou bezpečnosťou," ďalej poznamenal hovorca iránskeho ministerstva zahraničia.

Irán má v pláne poslať do Venezuely najväčšiu flotilu ropných tankerov, aj napriek americkým sankciám
Irán pošle do Venezuely veľkú flotilu ropných tankerov, aby pomohli latinskoamerickému národu prežiť vážny nedostatok paliva, pričom obe krajiny teraz čelia americkým sankciám, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Khatibzadeh tiež odmietol akékoľvek úvahy o konzultáciách so Saudskou Arábiou a Bahrajnom.

"Tieto krajiny by mali poznať svoju pozíciu v medzinárodných vzťahoch a regionálnych usporiadaniach, mali by poznať svoje limity a hovoriť v ich rozsahu," dodal.

Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), ktorý sa častejšie označuje ako iránska jadrová dohoda, podpísal v roku 2015 Irán, päť stálych členov Rady bezpečnosti OSN a Nemecko. Teherán prostredníctvom dohody súhlasil s drastickým obmedzením svojho jadrového programu.

Pápež František v marci absolvuje návštevu Iraku
Pápež František navštívi v marci budúceho roku Irak. Pôjde o jeho prvú zahraničnú cestu po vyše ročnej prestávke, ktorú si vynútila pandémia nového koroanvírusu. Cesta sa uskutoční 5. až 8. marca 2021, oznámil v pondelok hovorca Vatikánu Matteo... Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | TASR