Takéto Vianoce sme tu ešte nemali. Zopakuje sa biblický jav z čias narodenia Ježiša Krista!
08 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Rok 2020 sme si mnohí predstavovali určite úplne ináč. Koronavírus nám ho znepríjemnil tak, že väčšina naň do smrti nezabudne. Na Vianoce sa ale predsa len máme na čo tešiť, pretože nebesá si pre nás pripravili veľkolepú parádu.


Parádu, aká by mala byť na Vianoce mohlo ľudstvo naposledy pozorovať pred takmer 400 rokmi. Ba čo viac, tento úkaz sa spomína aj v Biblii, a to rovno pri narodení Ježiša Krista! Senzačnú informáciu o vesmírnom divadle zverejnil český denník Blesk s odvolaním sa na tajomníka Astronomického ústavu AV ČR Pavla Suchana, informuje portál 1.pluska.sk.
Zblíženie Jupitera a Saturnu je veľmi vzácne

Priblíženie Jupitera a Saturnu je veľmi vzácne. Zdroj: atma.hr


Ak niektorí nevedia, ta ide o slávnu „Betlehemskú hviezdu“, ktorá sa objaví na oblohe tri dni pred Štedrým večerom, hoci nie v takej podobe, ako ju poznáme z vianočných obrázkov. Tradičná kométa, ktorá preletela nad Betlehemom, keď sa Ježiš narodil, je podľa astronóma len umeleckou interpretáciou talianskeho maliara di Bondoneho zo 14. storočia. „S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o konjukciu dvoch vesmírnych telies, zrejme trikrát po sebe sa dejúce zblíženie Jupitera a Saturnu v roku 7 pred naším letopočtom,“ vraví Suchan s tým, že toto vysvetlenie ako prvý načrtol Johannes Kepler. Obe planéty sú veľmi jasné a keď sa ocitnú tesne pri sebe, vytvárajú na nebesách skutočne pozoruhodný bod.

Po týchto slovách zrejme mnohých sklamalo, že vianočná betlehemská hviezda zrejme nie je kométou so žiarivým chvostom, odborník však zdôrazňuje, že zblíženie Jupitera a Saturnu je oveľa vzácnejšie než samotná kométa. Dôkazov na to je podľa Suchana viacero. „Matúš vo svojom evanjeliu popisuje Betlehemskú hviezdu ako „hviezdu na východe“, čo zodpovedá vtedajšej viditeľnosti. Planéty Jupiter a Saturn sa navyše v roku 7 p. n. l. javili po celý blízko pri sebe, a to navyše v súhvezdí Rýb. Tie sú súhvezdím Židov, Saturn je teda židovskou „hviezdou“ a Jupiter zase kráľovskou,“ vysvetlil astronóm.

Vzácny nebeský úkaz prechodu Merkúru pred Slnkom nastane v pondelok poobede
Planéta Merkúr v popoludňajších hodinách v pondelok 11. novembra prejde popred Slnko. Ide o výnimočný astronomický úkaz, na ktorého opakovanie si pozorovatelia počkajú ďalších trinásť rokov. Úkaz bude možno pozorovať v prípade dobrého počasia... Čítať ďalej
09 | 11 | 2019 | SITA

Kto úkaz prepasie, ďalšiu šancu už mať nebude

Úkaz, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou popisuje v Biblii, sa v roku 2020 zopakuje a Jupiter so Saturnom sa znova zblížia a vytvoria „Betlehemskú hviezdu“. Tento jav bude možné pozorovať v ranom štádiu 16. a 17. decembra, pričom vrchol konjukcia nastane presne tri dni pred Štedrým dňom, teda 21. decembra, a práve v čase keď sa začne astronomická zima.

Naposledy sa niečo také stalo v roku 1623. Kto teda v tomto roku Betlehemskú hviezdu zmešká, ďalšiu šancu pravdepodobne už nedostane, lebo objaviť by sa opäť mala až v roku 2080. A ani to nie je vôbec isté...

Oblohu zdobí silná „hviezda“, na Betlehemskú však tipujú iné
Na západnom obzore žiari v týchto dňoch krásna, silná a veľká „hviezda“. Ide o planétu Venuša, ktorá je po Slnku a Mesiaci najjasnejším objektom na našej nočnej oblohe. Čítať ďalej
06 | 02 | 2020 | Dušan Guman