Ruská Tichomorská flotila zaraďuje do služby najnovšie mínolovky
08 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Najnovšia ruská mínolovka Jakov Baľjajev je v záverečnej testovacej fáze v Japonskom mori. Bude posilou Tichomorskej flotily.


Na mori posádka mínolovky spolu so predstaviteľmi lodiarskeho priemyslu definitívne potvrdí funkčnosť systémov a mechanizmov detekcie mín a otestuje zbraňové systémy plavidla. Vedenie flotily plánuje, že 26. decembra sa hľadanie mín oficiálne stane súčasťou tichomorskej flotily. Píše portál navyrecognition.com.

Hľadačka mín „Jakov Baľjajev“ je piatou v rade a štvrtou sériovou loďou projektu 12700 . Je pomenovaný na počesť Hrdinu Sovietskeho zväzu, námorníka námornej pechoty tichomorskej flotily Jakova Illarionoviča Baľjajeva.

Nová loď má trup vyrobený z monolitického skleného vlákna, ktorý je vybavený modernými hydroakustickými sondami a automatizovaným systémom riadenia vyhľadávania potenciálnej hrozby. Výtlak: 890 ton. Dĺžka: 62 m. Šírka: 10 m. Maximálna rýchlosť: 16 uzlov. Posádka: 44 ľudí.

Tretia svetová nebude, ruská ponorka Omsk pri Aljaške „iba“ cvičila
Americké námorníctvo „pozorne sledovalo“ ruskú ponorku, ktorá sa zúčastnila cvičenia blízko amerických oficiálnych vôd. Uviedol portál Radiosputnik.ria.ru. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič