Obchodníci vyzývajú Matoviča: Zrušte nákupné hodiny pre seniorov!
08 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Seniori majú stále vyhradený čas na nákup dve hodiny dopoludnia. To ale pri predvianočnom chaose v obchodoch môže byť vážny problém najmä z hľadiska dodržiavania protiepidemiologických nariadení. Ako sa s tým premiér a krízový štáb vysporiadajú?


Predvianočné nákupy a najmä množstvo ľudí, ktoré sa na ne chystajú, teda môžu vážne skomplikovať práve nákupné hodiny pre seniorov. Už teraz na to upozorňujú najväčšie obchodné reťazce a žiadajú vládu, aby toto opatrenie prehodnotila aspoň počas blížiacich sa sviatkov, píše portál 1.pluska.sk.
Predvianočné nákupy nesú zvýšené epidemiologické aj bezpečnostné riziká

Vyhradené hodiny pre seniorov platia na Slovensku od 15. októbra a obchody s potravinami a drogérie musia penzistom umožniť nakupovať od pondelka do piatka v čase od 9:00 do 11:00. Pred Vianocami a Silvestrom však supermarkety už tradične praskajú vo švíkoch, a práve toto teda môže byť vážny problém. „Je tu reálna hrozba, že ponechanie seniorských hodín v nezmenenom rozsahu aj v čase tradične zvýšených nákupov pred sviatkami spôsobí, že zvyšné otváracie hodiny nebudú pre verejnosť dostatočné,“ upozorňuje na rysujúci sa problém Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), ktorá združuje najväčšie reťazce.

Krajčovič tiež pripomína, že v platnosti je naďalej aj limit jeden zákazník na 15 metrov štvorcových prevádzky, čo môže v predsviatočnom období spôsobiť v obchodoch a pred nimi veľké rady. „To môže mať okrem epidemiologických rizík za následok aj riziká bezpečnostné, v dôsledku nespokojnosti čakajúcich, ktorí sa už do obchodu nedostanú,“ dodáva predseda SAMO.

Dôchodcovia sa definitívne stali triednym nepriateľom Matoviča
Zrušenie úľav pre dôchodcov ministrovi dopravy pravdepodobne uložil sám najvyšší veliteľ Ústredného krízového štábu (ÚKŠ), vlády a priľahlého vesmíru Igor Matovič. Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | Pavol Jesenský

Obchodníci prichádzajú návrhom úpravy času pre seniorov pred Vianocami

Reťazce preto Matovičovi navrhujú operatívne prehodnotiť režim seniorských hodín a pristúpiť k ich zrušeniu. „Realita ukázala, že počas jarnej aj jesennej vlny pandémie koronavírusu, vzhľadom na prísne hygienické pravidlá, ktoré v obchodoch platia, sú epidemiologické riziká blízke nule. Tomu nasvedčuje aj fakt, že doteraz nie je známy ani jeden prípad, kedy by došlo k šíreniu nákazy koronavírusu medzi zákazníkmi či zamestnancami v priestoroch obchodu,“ konštatuje Krajčovič, a preto SAMO navrhuje zrušiť seniorské hodiny minimálne v termínoch 21. až 24. decembra a 30.  až 31. decembra.

V prípade, že by k zrušeniu seniorských hodín neprišlo, alternatívou je aspoň ich skrátenie. „Aby sa buď zredukovali na dni pondelok, streda, piatok pri zachovaní času, resp. skrátili na čas od 9:00 do 10:00 pri zachovaní režimu pondelok až piatok. Zároveň, navrhujeme ich úplne zrušenie dňa 24. 12. 2020, kedy sú obchodné prevádzky zo zákona otvorené len do 11.00 hod.,“ vysvetlil Krajčovič návrh SAMO.

Obchodníci tiež osobitne žiadajú úplne prehodnotiť platnosť seniorských hodín v prevádzkach drogérií, pretože podľa vlastných zistení nákupy v drogérii počas seniorských hodín tvoria iba 2 % z denných tržieb a medziročný prepad z tržieb je v týchto hodinách až 80 %. Toto podľa nich jasne poukazuje na nezáujem seniorov, ktorí si drogériu nakupujú spolu s potravinami na jednom mieste, uvádza na záver portál 1.pluska.sk.

Chcete mať na dôchodku dosť peňazí? Poradíme vám, ako na to
Dôchodok. Etapa života, ktorá čaká na každého z nás. Mnohí v tomto veku závidia dôchodcom z vyspelej západnej Európy ich príjmy, pričom si vôbec neuvedomujú, že sami sa môžu postarať o to, aby sa aj oni mali v tomto období svojho života... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.