Najlepší tank na svete? „Revolučný“ tank T-14 Armata (VIDEO)
08 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Ruská armáda začne dostávať dodávky bojového tanku novej generácie T-14 Armata v roku 2021, tvrdí Sergej Chemezov, šéf obranného konglomerátu Rostec, informuje portál RT.


"Sériové dodávky tanku T-14 Armata sa začnú v roku 2021. Toto je nepochybne najlepší tank sveta. V budúcnosti sa toto vozidlo stane hlavným bojovým tankom ruskej armády," oznámil Chemezov.

T-14 už ocenili zahraničné krajiny, pričom správa britského vojenského spravodajstva v roku 2016 uviedla, že tank prešiel „najrevolučnejšou zmenou v dizajne za posledné polstoročie“.

Tank bude tiež na predaj do zahraničia, pričom Rostec ho plánuje predstaviť na výstavách po celom svete po skončení obmedzení Covid-19. Má byť k dispozícii aj bezposádková verzia tanku.

Izrael je „veľmi spokojný“ s americkým predajom lietadiel F-35 do Spojených arabských emirátov
Izraelský veľvyslanec v USA uviedol, že Izrael je „veľmi spokojný“ s tým, že Washington predal do Spojených arabských emirátov až 50 bojových lietadiel F-35 v rámci zbrojného obchodu v hodnote 23 miliárd dolárov, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Marek Molnár


"Posádka tanku tiež nemusí mieriť presne. Elektronika urobí všetko za vás - presne určí vzdialenosť k cieľu a zameria na ňu zbraň," vysvetlil Chemezov.

T-14, ktorý bol prvýkrát predstavený v roku 2015 na prehliadke Dňa víťazstva v Moskve, je údajne schopný odolať streľbe zo všetkých moderných tankových a protitankových veží, ako aj protitankových rakiet a inej munície.



Vozidlo navrhla spoločnosť Uralvagonzavod, jeden z hlavných vojensko-priemyselných komplexov v Rusku, na ktorý sa tiež od roku 2014 vzťahujú americké sankcie.

Tretia vlna príde čoskoro a bude dlhá a vyčerpávajúca, varujú experti
Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred treťou vlnou pandémie. Podľa WHO bude Európa na začiatku roka 2021 čeliť ďalšiemu masívnemu nárastu infekcií. Rovnaký názor zastáva aj evolučný biológ Jaroslav Flegr, informuje portál Magazín... Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Timotej Dudka