Maďarsko a Poľsko trvajú na vetovaní rozpočtu EÚ
08 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjarto v pondelok vyhlásil, že Budapešť a Varšava trvajú na vetovaní rozpočtu Európskej únie a plánu obnovy po koronakríze, hoci sa EÚ môže pokúsiť obísť ich rozhodnutie, informuje portál RT.


Szijjarto vystúpil so svojim vyhlásením po pondelkovej schôdzke so svojím poľským kolegom Jacekom Czaputowiczom v Bruseli. "Potvrdzujeme, že stojíme pri sebe. Nebudeme dávať priestor úsiliu zameranému na prerušenie tejto spolupráce," uviedol maďarský minister vo videu na Facebooku.

Po tom, čo EÚ kritizovala oba štáty za narušenie nezávislosti súdnictva a médií, Varšava a Budapešť vetovali návrh rozpočtu a trvali na tom, že prideľovanie financií by nemalo byť podmienené dodržiavaním zásad právneho štátu a demokratických noriem.

Izrael je „veľmi spokojný“ s americkým predajom lietadiel F-35 do Spojených arabských emirátov
Izraelský veľvyslanec v USA uviedol, že Izrael je „veľmi spokojný“ s tým, že Washington predal do Spojených arabských emirátov až 50 bojových lietadiel F-35 v rámci zbrojného obchodu v hodnote 23 miliárd dolárov, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Podľa medializovaných informácií EÚ počká do utorka, kým Poľsko a Maďarsko zrušia svoje veto, až potom zváži ďalšie možnosti. „Musíme mať dohodu medzi Maďarskom a Poľskom najneskôr do dnes alebo zajtra. Ak to neurobíme, budeme musieť prejsť k scenáru B,“ uviedol v pondelok pre agentúru Reuters diplomat EÚ.

Tento záložný plán by mohol zahŕňať zriadenie fondu na obnovu grantov a pôžičiek EÚ vo výške 750 miliárd EUR ina podporu ekonomík iba 25 členských štátov uprostred koronakrízy, pričom Maďarsko a Poľsko budú by sa ocitli mimo.

Pápež František v marci absolvuje návštevu Iraku
Pápež František navštívi v marci budúceho roku Irak. Pôjde o jeho prvú zahraničnú cestu po vyše ročnej prestávke, ktorú si vynútila pandémia nového koroanvírusu. Cesta sa uskutoční 5. až 8. marca 2021, oznámil v pondelok hovorca Vatikánu Matteo... Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | TASR