Tvrdenia Roberta Fica sú hrubo zavádzajúce a nepravdivé, tvrdí rada prokurátorov
07 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič

Rada prokurátorov považuje tvrdenia poslanca Roberta Fica (Smer-SD) o podnete prokurátorky Krajskej prokuratúry Bratislava za hrubo zavádzajúce a nepravdivé


Podnet sa týkal údajného protizákonného konania prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu a Michala Šúreka voči pracovníkovi NAKA Mariánovi K., ktorý je aktuálne obvinený zo závažnej úmyselnej trestnej činnosti a bol zadržaný v rámci akcie Judáš. V tlačovej správe o tom informoval predseda Rady prokurátorov Juraj Purgat.

Na overenie si tvrdení Roberta Fica si Rada prokurátorov zaobstarala potrebné podklady a potvrdzuje autenticitu podnetu prokurátorky Krajskej prokuratúry Bratislava, ktorý bol na tlačovej besede prezentovaný a ktorý bol doručený aj členom Rady prokurátorov.

„Za neštandardné považujeme konanie prokurátorky Krajskej prokurátorky Bratislava, ktorá od zástupcu špeciálneho prokurátora, nie zastupujúceho generálneho prokurátora ako bolo prezentované na tlačovej besede, požaduje vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti vo vzťahu k prokurátorom Repovi a Šúrekovi vo veci, o ktorej nemá žiadnu bezprostrednú vedomosť a o ktorej mohla vedieť len z počutia, navyše od predpojatej osoby,“ uvádza v stanovisku rada.

Poslanec Benčík udal košickú advokátku Krajníkovú. Teraz ju musí riešiť advokátska komora
Zastala sa rodičky, teraz má advokátka Adriana Krajníková sama problém. A to priamo so Slovenskou advokátskou komorou, ktorá voči nej začala disciplinárne konanie. Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Tvrdenia poslanca Fica na tlačovej besede považuje rada za súčasť diskreditačnej kampane

Tvrdenia poslanca Fica na tlačovej besede považuje rada za súčasť diskreditačnej kampane, ktorá je proti obom prokurátorom vedená buď zo strany Mariána K., jeho manželky, Roberta Fica alebo od ďalších osôb. Rada prokurátorov sa od ničím nepodložených tvrdení Roberta Fica dištancuje a vyzýva zástupcu špeciálneho prokurátora, aby ich objektívne preveril a vyvodil z nich dôsledky, ktoré z povahy veci budú prichádzať do úvahy, vrátane eventuálnych opatrení na obranu dotknutých prokurátorov.

Rada prokurátorov zároveň zdôrazňuje, že nemá pochybnosti o morálnej integrite prokurátorov Ondreja Repu a Michala Šúreka a vyzýva politikov, aby neadekvátnym spôsobom nezasahovali do práce orgánov činných v trestnom konaní a umožnili objektívne vyšetriť závažnú trestnú činnosť, ku ktorej malo v minulých rokoch dochádzať zo strany policajných a justičných orgánov.

„Zároveň považujeme za vrcholne neetické a nevhodné porovnávať metódy práce prokurátorov s metódami predstaviteľov nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny. Súčasne sme presvedčení, že aj nastupujúci generálny prokurátor preverí okolnosti týchto útokov i z nich vyplývajúce ďalšie podozrenia,“ uzavrela rada.

Meniť Ústavu SR v núdzovom stave, pripomína časy nástupu nacizmu
Rýchle zmeny Ústavy Slovenskej republiky, v núdzovom stave, bez predchádzajúcej spoločenskej a odbornej diskusie, v čase nadchádzajúcich sviatkov a pri nemožnosti konať na túto tému konferencie, sú viac ako podozrivé, odznelo v diskusnej relácii... Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Ivan Brožík