Spoločnosť Pfizer priznala problémy s výrobou vakcíny proti covidu-19
07 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič

Pfizer sa chystá vyrobiť len polovicu plánovaných dávok vakcíny kvôli problémom v dodávateľskom reťazci, uvádza to portál Fox59.


„Rozšírenie dodávateľského reťazca surovín pre vakcínu trvalo dlhšie, než sa očakávalo. Je tiež dôležité zdôrazniť, že výsledky klinických skúšok boli neskoršie, ako bolo pôvodne plánované,“ povedala hovorkyňa spoločnosti

Spoločnosť Pfizer a jej nemecký partner BioNTech SE dúfali, že do konca roka vyrobia sto miliónov dávok vakcíny, ale teraz sa počet plánovaných dávok znížil na polovicu, to znamená na 50 miliónov.

Pfizer získava suroviny od dodávateľov v USA a v Európe. Zvyšovanie výroby vakcinačných zložiek sa minulý mesiac ukázalo ako náročná úloha. V tej dobe spoločnosť očakávala výsledky testovania lieku, uvádza článok.

Spoločnosť nespresnila, aké komponenty chýbajú pre výrobu. Vakcíny zvyčajne obsahujú materiály, ktoré zahŕňajú antivirotiká, antiseptické tekutiny, sterilnú vodu a prvky DNA samotného vírusu, ktoré nevyvolávajú závažné príznaky, ale spúšťajú imunitný systém k produkcii protilátok.

Švajčiarske úrady pozastavujú povolenie pre vakcíny spoločností Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna.  
Švajčiarska vláda už v októbri objednala niekoľko miliónov vakcín, od troch výrobcov. Teraz však švajčiarsky lekársky regulátor Swissmedic tvrdí, že chýbajú mnohé potrebné informácie k spusteniu používania vakcín a proces je preto pozastavený. ... Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Petra Demková


Farmaceutické spoločnosti zvyčajne najprv čakajú na schválenie svojho produktu a až potom začnú nakupovať suroviny, organizovať výrobné linky a budovať dodávateľské reťazce, uvádza Fox News.

„V tomto prípade všetko prebehlo súčasne. V marci sme začali formovať dodávateľské reťazce, keď sa vakcína ešte len vyvíjala. To je úplne bezprecedentný prípad,“ povedal človek oboznámený s procesom vývoja vakcíny spoločnosti Pfizer.

V súčasnej dobe spoločnosti Pfizer a BioNtech plánujú vyrobiť 1,3 miliardy dávok vakcíny v roku 2021, pričom tohtoročný schodok 50 miliónov dávok doženú počas zvyšovania výroby.

Šéf Pfizeru si „nie je istý“, či ich vakcína zastaví šírenie choroby
Generálny riaditeľ farmaceutickej spoločnosti Pfizer uviedol, že stále nie je jasné, či tí, ktorí dostanú vakcínu od jeho spoločnosti, budú schopní aj naďalej prenášať koronavírus na iné osoby, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Marek Molnár

Vakcínu spoločností Pfizer a Biontech schválili pre použitie vo Veľkej Británii

Veľká Británia sa v stredu stala prvou krajinou, ktorá schválila použitie vakcíny proti koronavírusu vyrobenou americkou spoločnosťou Pfizer spolu s nemeckou BioNTech, informovalo o tom britské ministerstvo zdravotníctva.

„Vláda dnes prijala odporúčanie nezávislej Regulačnej agentúry pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) schváliť vakcínu proti covidu–19 spoločností Pfizer–BioNTech,„ uvádza vyhlásenie. Po preskúmaní údajov z klinických štúdií vakcíny sa uvádza, že odborníci MHRA „dospeli k záveru, že vakcína spĺňa prísne štandardy bezpečnosti, kvality a účinnosti„.

„Pomoc je na ceste. Regulačná agentúra pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) oficiálne schválila vakcínu Pfizer/BioNTech proti covidu–19. Národná zdravotná služba (NHS) je pripravená začať očkovanie budúci týždeň. Veľká Británia je prvou krajinou na svete, ktorá klinicky schválila vakcínu pre dodávky,“ napísal britský minister zdravotníctva Matt Hancock na Twitteri.

Šokujúce slová bývalého zamestnanca firmy Pfizer: „Vakcíny .(nepravda)., pandémia sa .(nepravda).!“ (AKTUALIZOVANÉ)
Článok bol aktualizovaný o tvrdenia agentúry AFP, ktorá vyvracia informácie uvedené v tomto článku a označuje ich za "dezinformáciu". V dôsledku toho redakcia Hlavný denník označila spochybnený text jeho prečiarknutím, aby bolo čitateľom jasné,... Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.