PRIESKUM: Väčšina voličov si želá rýchlu výmenu vlády
07 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič

Sú predčasné voľby možné? Prieskum VOX Politico ukazuje, že väčšina národa si želá referendum o predčasných voľbách. Ako by však dopadlo?


Televízia Markíza v nedeľu zverejnila prieskum Focusu, podľa ktorého je za uskutočnenie predčasných parlamentných volieb až 53 % opýtaných. Podobné výsledky v sobotu komunikovala aj agentúra VOX Politico

Kým prieskumná agentúra Focus realizovala svoju anketu od 8. do 25. novembra, agentúra VOX Politico sa občanov na referendum o predčasných voľbách pýtala od 23. novembra do 4. decembra, teda neskôr a ich dáta sú veľmi čerstvé.

Referendum by aj podľa VOX Politico bolo platné, keďže by sa ho zúčastnilo 60 % opýtaných. To naznačuje stúpajúci trend v dopyte po referende v porovnaní so skorším prieskumom Focusu pre TV Markíza.

Agentúra VOX Politico sa respondentov opýtala otázku: „Niektoré strany realizujú zber podpisov pre vyhlásenie referenda o predčasných voľbách. Ako by ste hlasovali vy v takom referende? Odpovede: ÁNO/NIE a „nezúčastnil/a by som sa“.

Doktor Marec o testovaní: Zneužitie právomocí s nulovou hodnotou
Primár detského oddelenia Kysuckej nemocnice v Čadci porovnal informácie zo špecializovaného medicínskeho časopisu o správnom spôsobe laboratórnej praxe, s tým, ako sa na Slovensku vykonalo celoplošné testovanie. Výsledky porovnania sú... Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Petra Demková


VOX Politico zistil, že väčšina – 54,9 % zúčastnených by bolo za skrátenie volebného obdobia a predčasné voľby do Národnej rady. Znamená to, že verejná mienka sa za 9 mesiacov otočila proti vláde a vládnym stranám a tieto stratili väčšinovú podporu pre svoje vládnutie. Naviac, čo je pre vládnu koalíciu veľmi znepokojujúce, na vylepšenie preferencií nezaberá ani masívne zatýkanie sudcov, policajtov a oligarchov.

Ukazuje sa, že dôležitú úlohu vo vnímaní súčasnej vlády zohráva fakt, že stále viac ľudí sa ocitá v núdznej situácii a ich životná úroveň je ohrozená. Staré rímske „Chlieb a hry“ fungujú iba spolu. Samostatne to nefunguje. Iba hry, keď majú ľudia prázdne brucho, nezaberajú. Na druhej strane treba povedať, že je to už posledná vec, ktorá chráni Matoviča a jeho OĽaNO pred úplným prepadom preferencií.

Zaujímavé je porovnanie výsledkov prípadného referenda vzhľadom na stranícke preferencie opýtaných. Čo sa týka strán vládnej koalície. Predčasné voľby by nechceli voliči Za ľudí (Áno 0 %), OĽaNO (Áno 4,2 %) a Sas (Áno 20,3 %). Naopak až takmer polovica (48,7 %) sympatizantov hnutia Sme rodina by bola za predčasné voľby.

Z opozície sú podľa VOX Politico najviac za predčasné voľby voliči Smeru-SD (Áno 100 %), Hlasu-SD a ĽSNS (zhodne po 92,9 %).

Výsledky prieskumu VOX Politico o referende o predčasných voľbách


"Zaočkovať sa proti COVID-19 nedám!", vyhlasuje Pellegrini
Podstatná časť Európy, ale vlastne aj celého sveta, čaká na očkovaciu látku proti koronavírusu, ktorá by, podľa posledných informácií, mala k nám doraziť asi až januári. Zaočkovať sa ale všetci Slováci, napriek výzvam a upozorneniam,... Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.